Erken boşalma, erkeklerin cinsel ilişki sırasında bir dakika içinde ya da daha kısa süre içinde boşaldığı duruma verilen isimdir. Çeşitli yöntemlerle kontrol edilebilir.
Erken Boşalma
Erkeklerde psikolojik veya fizyolojik nedenlere bağlı erken boşalma yaşanabileceği gibi, erken boşalmaya bağlı olarak da psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle eşler arasında yaşanan ilişki sorunları, kaygı, endişe ve korku durumları kişinin ruh sağlığını negatif olarak etkileyebilir. Aynı zamanda, kişinin bu durumdan endişe ve kaygı duyması da erken boşalmanın sıklığını artırabilir veya boşalma süresini kısaltabilir.
Erken Boşalma Nedir?
Erken boşalma, erkeklerde en sık karşılaşılan cinsel işlev bozukluklarının başında gelir. Bu durum, daha önce herhangi benzer bir problemi olmayan bireylerde de psikolojik veya fiziksel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Erken boşalmanın ara sıra gözlemlenmesi kronik bir sorun olarak sınıflandırılmaz, ancak sürekliliği halinde uzman bir hekimden destek alınabilir. 1-2 dk ya da altında gerçekleşen boşalmada erken boşalma söz konusu olur. Birçok farklı nedene bağlı gelişen erken boşalma rahatsızlığı, tedavi edilebilen cinsel işlev bozukluklarından biridir.
Erken Boşalma Nedenleri Nelerdir?
Erken boşalmaya neden olabilecek sebepler; kişinin gün içinde yaşadığı stres, kaygı bozuklukları ve endişe gibi psikolojik durumlar olabilir. Bunların dışında, erken boşalmaya bazı fiziksel rahatsızlıklar da neden olabilir.
Erken boşalmaya sebep olabilecek psikolojik durumlar:
- İlk cinsel deneyimin çok erken veya geç yaşta yaşanması,
- Kişinin vücuduna ve/veya cinsel performansına dair öz güveninin düşük olması,
- Cinsellik yaşanan partnerle rahat hissedilmemesi,
- Anksiyete,
- Cinsel istismar öyküsü.
Erken boşalmaya sebep olabilecek fizyolojik rahatsızlıklar:
- Hormon bozuklukları,
- Kalp ve damar rahatsızlıkları,
- Prostat veya üretrada iltihap ya da enfeksiyon,
- Enfeksiyon hastalıkları,
- Sinir hastalıkları,
- Genetik yatkınlık.
Erken Boşalma Nasıl Teşhis Edilir?
Erken boşalmanın teşhisi için öncelikle hekim tarafından hastanın öyküsü alınır ve fiziksel bir muayene yapılır. Hastanın öyküsü, erken boşalmanın tipine ve tedavisine karar vermek açısından oldukça önemli bir faktördür. Doktor, hastanın verdiği öyküye göre bazı kan testleri, testosteron testi veya görüntüleme tetkikleri isteyebilir. Erken boşalmanın primer boşalma ve sekonder boşalma olarak iki farklı tipi bulunur.
Primer (birincil) erken boşalma; kişilerin ilk cinsel deneyimden itibaren yaşadığı, uzun süredir devam eden erken boşalma olarak tanımlanır. Primer erken boşalma türünde altta yatan sebepler araştırılarak hastaya en uygun tedavi yöntemi seçilir. Erken boşalmanın ikinci bir türü olan sekonder (ikincil) erken boşalma ise daha önce erken boşalma sorunu olmadan, ilk defa yaşanan erken boşalma durumuna verilen isimdir. Sekonder erken boşalma genellikle stres veya kaygı bozukluğu gibi psikolojik nedenlere bağlı gelişir.
Her iki durumda da hekim tarafından erken boşalmaya neden olabilecek fiziksel rahatsızlıklar araştırılır. Eğer erken boşalmaya neden olan faktörler fiziksel rahatsızlıklar ise hekim bu rahatsızlıklara yönelik tedavi uygular.
Erken Boşalma Tedavi Yöntemleri
Erken boşalma rahatsızlığı, erkekleri olumsuz derecede etkileyen cinsel işlev bozuklukları arasında en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Erken boşalma hakkında doktora danışmanın utanma sebebiyle geciktirilmesi, durumu daha kötü hale getirebilir.
Tedavi amacıyla en sık uygulanan ve en etkili yöntemlerden biri, psikiyatrist veya psikolog eşliğinde yapılan cinsel terapidir. Cinsel terapi seanslarına kişi tek başına başvurabileceği gibi, partnerle beraber bu yönde terapi yapılması da mümkündür. Partner ile birlikte gerçekleştirilen cinsel terapi seanslarında başarı oranlarının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Erken boşalma tedavisinde psikolojik desteğin yanı sıra hekim tarafından uygun görülen jel, krem, ilaç veya egzersiz gibi tedavi yöntemleri de önerilebilir. Hassasiyeti azaltan krem ve jeller, genellikle cinsel birleşme öncesinde penis üzerine uygulanır ve birkaç dakika içerisinde etkisini gösterir. Cinsel ilişki sırasında boşalmayı geciktirmek amacıyla önerilen bir diğer yöntem ise ilişki öncesi mastürbasyon yapılmasıdır.
Erken boşalma tedavilerinde en etkili yöntemlerden biri de kegel egzersizidir. Kegel egzersizi; idrar kaçırma, rahim sarkması ve vajinusmus gibi rahatsızlıkların tedavisinde kadınlara tavsiye edildiği gibi erkeklerde de cinsel işlev bozukluklarına karşı oldukça etkilidir. Kegel egzersizi, pelvik kaslarının çalıştırmasını baz alan basit bir egzersizdir; pelvik kaslarının kasılıp 3 saniye bekletildikten sonra bırakılması şeklinde yapılır. Erken boşalmanın kontrolüne destek olmak için her gün 10 kere, 3 set olarak kegel egzersizi yapılması önerilir.
Erken boşalmayı engellemeye yardımcı olan bir diğer faktör ise penis hassasiyetinin düşürülmesidir. Bu nedenle, cinsel birliktelik esnasında prezervatif kullanılması, erken boşalmanın önüne geçmeye yardımcı olabilir. Özellikle geciktirici etkili prezervatiflerde bulunan jeller, boşalma süresinin uzamasını sağlayabilir.
Erkeklerde Erken Boşalma Hakkında Sık Sorulan Sorular
Erken boşalmaya neden olabilecek sebepler; kişinin gün içinde yaşadığı stres, kaygı bozuklukları ve endişe gibi psikolojik durumlar olabilir. Bunların dışında, erken boşalmaya bazı fiziksel rahatsızlıklar da neden olabilir.
Primer (birincil) erken boşalma; kişilerin ilk cinsel deneyimden itibaren yaşadığı, uzun süredir devam eden erken boşalma olarak tanımlanır. Primer erken boşalma türünde altta yatan sebepler araştırılarak hastaya en uygun tedavi yöntemi seçilir.