KPA Aşısı

KPA Aşısı



Pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıklardan korunmak amacıyla yapılan KPA aşısı hem çocuklara hem de yetişkinlere uygulanabilen bir aşıdır. Güvenilir olması ve ciddi bir yan etkisinin bulunmaması nedeniyle tercih edilen bu aşı, aşılama takvimine göre belli dozlarda uygulanır. Ölü pnömokok bakterisinden elde edilen bu aşı, mutlaka yaptırılması gereken aşılar arasında yer alır.

KPA Aşısı Nedir?

Açılımı Konjuge Pnömokok Aşısı olan KPA aşısı, pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıklardan korunmak amacıyla yaptırılan bir aşıdır. Vücudun pek çok bölgesinde enfeksiyon hastalıklarına neden olabilen bir bakteri olan pnömokok, hem çocuk hem de yetişkinlerde hastalığa yol açabilir. Bu bakterinin neden olduğu hastalıklar bazı durumlarda hafif belirtilerle atlatılabilirken, bazı vakalarda ölümle sonuçlanan komplikasyonlar görülebilir.

Pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıklar arasında zatürre, menenjit ve bakteriyemi gibi hastalıklar bulunur. Bu anlamda, bakteri; akciğerler, kan, beyin ve omurilik zarında çeşitli hastalıklara yol açabilir. Vücudun bu bölgelerindeki dokularda şiddetli komplikasyonlar ve ciddi belirtiler görülebilir. Dolayısıyla, bu hastalıklardan korunmak amacıyla uygulanan KPA aşısı büyük önem taşır.

KPA aşısı yapılmayan 5 yaş altındaki çocuklarda kan ve kulak enfeksiyonlarının yanı sıra menenjit görülme olasılığı ve ölüm oranının, KPA aşısı yapılan çocuklara göre çok daha yüksek olduğu yapılan araştırmalarda ortaya konan bir olgudur. Bununla birlikte, özellikle KPA aşısı tüm dünya genelinde uygulanmaya başladıktan sonra, pnömokok hastalıklarında büyük oranda düşüş yaşandığı gözlenmiştir.

KPA Aşısı Nasıl ve Ne Zaman Uygulanır?

KPA aşısı 13 tip pnömokok bakterisine karşı koruma sağlar. Bu nedenle, aşı KPA13 olarak da adlandırılır.

KPA aşısının çocukluk döneminde rutin uygulaması 2+1 şeklindedir. Aşı takvimi içinde 2, 4 ve 12. aylarda KPA aşısı uygulanır. Bununla birlikte, 2-65 yaş arasında sağlık sorunları bulunan kişiler ve 65 yaş üzeri bireyler de KPA aşısı yaptırabilir.

KPA aşısı yapılan erişkinlere obundan bir yıl sonra bir doz polisakkarit pnömokok aşısı yapılmasıda gerekir.

Hücre bağışıklığının tetiklenmesine yardımcı olan bu aşının uygulandığı bölge yaşa göre değişse de aşının genel olarak bacak ya da koldan yapıldığı söylenebilir. Aşı kas içine uygulanır.

KPA Aşısı Kimlere Yapılmaz?

Bazı kişilere KPA aşısı yapılması sakıncalıdır. Bu risk grupları şu şekildedir:

•KPA7 adı verilen ve KPA13 aşısından önce kullanılan aşıya karşı reaksiyon gösteren kişiler

•KPA aşısının bir dozuna alerjik reaksiyon gösteren kişiler

•Difteri toksoidi içerikli herhangi bir aşıya alerjik reaksiyon gösteren kişiler

KPA Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Diğer ilaçlar ve aşılarda olduğu gibi, KPA aşısının da çeşitli yan etkileri bulunur. Ancak, alerjik reaksiyonlar ve hafif yan etkiler dışında, aşı yapıldıktan sonra ciddi komplikasyon görülme olasılığı çok düşüktür. Aşının yapıldığı bölgede kızarma, kaşınma ve kabarma görülebilir. Aşı yaptıran hemen hemen herkeste görülen bu hafif belirtiler en geç 48 saat içinde kendiliğinden kaybolur.

Nadiren de olsa aşı uygulandıktan sonra çocuklarda birtakım belirtiler görülebilir. Bu belirtiler arasında iştahsızlık, ateş ve uyuma isteği gibi belirtiler yer alır. Yetişkinlerde ise ateş, yorgunluk, üşüme, titreme ve kas ağrıları görülebilir.

Prof. Dr.
Reşit Mıstık
Enfeksiyon Hastalıkları
MEDICANA BURSA
Profili Gör
Oluşturma: 25.11.2020 02:54
Son Güncelleme: 23.12.2021 09:17
Oluşturan: Reşit Mıstık
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri