Meme dikleştirme ameliyatı aynı zamanda mastopexy ya da meme kaldırma ameliyatı olarak ta bilinen bir estetik meme operasyonu.
Göğüs Estetiği ve Meme Dikleştirme Ameliyatı
Aynada göğüslerinize bakın. Eğer meme uçlarınız meme katlantı çizginizin üzerindeyse her şey yolunda demektir. Eğer bu çizgi seviyesine inmişse hafif, bu çizginin altında ise ileri derecede meme sarkıklığınız var denebilir. Bu da sizin bir gün meme dikleştirme ameliyatına (mastopexy ya da meme kaldırma ameliyatı isimlerini de kullanabilirsiniz) ihtiyacınız olabileceğini gösterir. Özellikle tam aşağı bakan meme uçları durumun ağırlığını gösterir.
Estetik Göğüs: Göğüsler Neden Sarkar?
Bunun bir çok nedeni olabilir. Yaşlanmaya bağlı hormonsal nedenler ile meme dokusunda azalma olur. Bu da memenin içinin boşalmasına ve sarkmasına neden olur. Emziren annelerin göğüsleri de sarkmaya daha eğilimli olur. Mememler süt dolu olunca büyürler, emzirmeyle boşalırlar. Bu defalarca tekrarlanınca memeler doğal olarak sarkar. Ayrıca yerçekimi memeleri aşağı doğru çekerek sarkmalarına sebep olur. Bazı durumlarda ise sarkıklık çok erken yaşlarda başlar ve tamamen memeyi taşıyan bağların doğuştan zayıf olmasından kaynaklanır.
Ameliyatsız Çözümler Olabilir mi?
Maalesef. Sarkmış göğüsleri toparlayacak bilinen bir yöntem henüz yok. Memelerin göğüs kaslarının zayıf olmasından sarktığını ve spor ile dikleşeceklerini düşünmeyin. Anatomik olarak göğüs kasının ve meme sarkmasının bir ilişkisi yok. Spor ile vücudunuzda bir çok iyileşme sağlayabilirsiniz ama meme dikleştirmek bunlardan biri değil.
Ameliyat: Kesimler Ve İzler:
Meme dikleştirme ameliyatı aslında iyi yapılırsa çok iyi sonuç veren bir operasyon. Memeye yeniden şekil vermek, sarkıklığı tamamen gidermek, aynı anda da memeyi büyültmek ya da küçültmek tabiî ki mümkündür.
Ama bütün bunların bedeli memede bırakılan izler oluyor. Henüz iz bırakmadan meme dikleştirebilecek bir ameliyat tekniği bilinmiyor.
Kullanılan teknikler meme ucunun deri ile birleştiği bütün çevresi boyunca ve meme altına doğru uzanan bir iz bırakıyorlar. Bu iz klasik tekniklerde meme altında da devam ediyor ve alttaki katlantı çizgisinde devam ediyor.
Daha yeni tekniklerde bu alt iz her zaman yapılmıyor.
Genellikle meme ne kadar sarkıksa bırakılan izlerin o kadar uzun olacağını kabul edebiliriz.
Göğüs dikleştirme ve göğüs küçültme ameliyatları arasında ne fark var? Temelde tek fark birinde meme dokusunun alınarak memenin küçültülmesi diğerinde sadece sarkıklığın giderilmesidir. Teknik olarak her iki ameliyat birbirine çok yakın.
Kimler Bu Ameliyatı Olmalı:
Aslında yapılan ameliyat bir estetik problemin (sarkıklık) bir diğerine (iz) dönüştürülmesi olarak görülebilir. Dolayısı ile bu ameliyat herkes için tercih nedeni olmayabilir. Eğer göğüslerinizdeki sarkıklık orta derecede ise, eğer izlerden ciddi şekilde rahatsız olacağınızı düşünüyorsanız bu ameliyatı olmadan önce bir daha düşünülmesi gerekmektedir. Ama ciddi derecede sarkık göğüsleriniz varsa ve hiç bir şey bundan daha kötü olamaz diyorsanız bu ameliyat size uygundur. Ameliyat sonunda dimdik ve şekilli, istediğiniz boyda göğüsleriniz olacaktır.
İzlerden ne kadar rahatsız olunacağı da çok kişisel bir konudur. Benim gözlemim gerçekten sarkık göğüslü hastalarım bu izleri benim beklediğim kadar dert etmiyorlar. Ben bu ameliyatı çok seçerek yaptığım için bu güne kadar da izlerimden çok mutsuzum diyen hastam olmadı. Ama bu ameliyatın diğer ameliyatlara göre daha fazla iz bıraktığını ve bu izlerin ne derece belirgin olacağının biraz da hastanın iyileşme faktörleri ile ilgili olacağını unutmamak gerekiyor.
Sık Sorulan Sorular:
Bu Ameliyattan Sonra Emzirebilir miyim?
Bu soruya kesin evet demek zor ama genellikle normal bir şekilde emzirebilirsiniz. Emzirme için önemli olan meme ucunun, süt kanallarının ve süt bezlerinin ameliyat sırasında hiç ellenmemiş olmasıdır.
Meme Protezleri Meme Sarkıklığını Düzeltir mi?
Meme dokusunun içerisini doldurarak zaten meme alt çizgisi seviyesinde duran meme ucunu biraz yukarıda tutabilir. Meme protezlerinin amacı memeyi büyültmek ve toparlama yapılacak memeye çatı oluşturmaktır.
İzsiz Meme Dikleştirmek Mümkün mü?
Maalesef bu da mümkün değil. Meme ucunu aşağıdan alıp bütün meme dokusu ile yukarıya taşıdığınız ve memeyi toparladığınız zaman ister istemez iz bırakmak zorunda kalıyorsunuz.
Komplikasyonlar ve Çıkabilecek Sorunlar
Bu ameliyat sonrasında karşılaşabileceğiniz sorunların başında, her ameliyatta olduğu gibi kanama ve enfeksiyon var.
Bu tür ameliyatlarda ciddi bir kanama olması olasılığı neredeyse yok. Kanama memenin bir kenarında kan birikmesi yani “hematom” şeklinde olabilir. Doktorunuz sizi yeniden ameliyathaneye alarak bu birikmeyi temizlemek ve kanamayı, eğer devam ediyorsa, durdurmak isteyebilir..
Aynı şekilde ameliyattan sonra beşinci gün civarında tek taraflı bir şişlik enfeksiyon habercisi olabilir. Yine çözüm enfeksiyonun temizlenmesi ve tabii antibiyotik tedavisi olacaktır.
Cilt kaybı , yine nadir olmasına rağmen görülebilecek komplikasyonlar arasındadır. Genellikle ameliyattan sonra sigara içen hastalarda gözükür. Deri siyah renkli sert bir şekil alır ve uzun süre pansuman yapılması gerekebilir. Bu süreyi kısaltmanın bir yolu da küçük bir müdahale ile ölü cildin temizlenmesidir. Aynı deri problemi göğüs ucunda da görülebilir. Bir müddet pansuman sonucunda bu tür problemler genellikle tahminlerin ötesinde iyi iyileşirler. Sakın bir şey olmaz diye sigaraya başlamayın. Ameliyattan sonraki ilk iki haftanın kritik olduğunu unutmayın.
Yara iyileşme problemleri genellikle ameliyatta kullanılan kalın dikişlerin yarattığı problemlerdir. Bir kaç günlük pansumandan sonra iyileşirler.
Estetik sorunlar: Asimetri bu ameliyattan sonra karşılaşılabilecek sorunlar arasında. Ciddi asimetrilerde bir rötuş ameliyatı gerekebilir. Bu ameliyatın sonucunda meme şeklinizi hiç beğenmeme olasılığınız da tabi her zaman var. Bu durumda da bir ikinci ameliyat şansınız var. Genellikle asimetrileri düzeltmek kolay oluyor. En zor düzelen deformiteler meme ucunun gereğinden fazla yukarıya kaldırıldığı durumlardır.
İpuçları:
- Ameliyat öncesi mutlaka bir kontrol mamogramı çektirin ve saklayın.
- Aynanın karşısına geçin ve göğüslerinizin ne kadar sarktığına karar verin. Eğer meme ucunuz meme altınızdaki katlantı çizgisinin altına inmişse ameliyat için iyi bir adaysınız demektir.
- Bu ameliyat ile memelere mükemmele yakın şekil verilebilir ama memede izler kalması kaçınılmazdır.
- Göğüsler ne kadar büyük ve sarkıksa kalacak olan ameliyat izi de o kadar çok olacaktır.
Ameliyat Öncesi ve Sonrası Sizi Neler Bekler:
Bu büyüklük ve zorluk olarak orta sıralarda bir ameliyat. Ağrılı bir ameliyat değil. Genellikle hastalar aynı gün taburcu olabiliyorlar ve 3-4 gün sonra işlerine dönebiliyorlar.
İlk gece nispeten sıkıntılı geçebilir. Genellikle ağızdan alınacak basit bir ağrı kesici yeterli olur. Bu ameliyat ciddi morarmanın ve şişliklerin beklenmediği bir girişimdir.
Çalışıyorsanız bu ameliyat için bir haftanızı ayırmak en doğrusu olacaktır. Bir haftanın sonunda neredeyse normale dönmüş olursunuz.
Ameliyatın Karnesi:
Anestezi şekli: Genel.
Ameliyat nerede yapılmalı: Bir hastanede ve ameliyathanede.
Ameliyat süresi: 2 saat.
Hastanede yatış süresi: Genellikle 1 gece hastanede kalmak önerilir.
Ameliyat sonrası ağrı – sıkıntı: Bir kaç gün hafif bir sızlama olabilir. Özellikle ilk bir kaç gün kol hareketlerinde hafif ağrı olur. Genellikle ağızdan alınan basit ağrı kesiciler yeterli olur.
Şişme, morarma: 5–10 gün arasında, orta derecede.
Dren: Dren kullanılmıyor.
Pansuman: 3–4 günde tamamen çıkarılıyor.
Sutyen: 6 hafta yumuşak balensiz, göğüsleri sarıcı sütyenler kullanmak gerekiyor.
Dikişler: Kendiliğinden eriyen dikişler kullanılmaktadır.
Ne zaman işe dönülebilir: 3–7 gün.
Araba kullanmak: 3–4 dört gün sonra, özellikle kol hareketlerindeki hassasiyet azaldığında araba kullanılabilir.
Günlük hayata dönüş: Ameliyattan sonraki bir kaç gün kol hareketlerinde hafif ağrı olur. Bu memenin üzerinde bulunduğu göğüs kaslarının hareketleri ile oluşan ağrıdır. İlk bir kaç hafta ağırlık kaldıramaz, eğer küçük çocuğunuz ya da bebeğiniz varsa onları kucağınıza ancak otururken alabilirsiniz.
Spor: 2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 3–4 hafta sonra koşuya başlanabilir. Kolların kullanıldığı fitness, tenis gibi sporlara 4–5 hafta sonra başlanabilir.
Son şekil: İzlerin iyileştiğini farz ettiğimiz altıncı ay civarında.