Sünnet ülkemizde olduğu gibi dünyadaki pek çok toplulukta dini nedenlerle uygulanan bir tıbbi uygulama olmakla birlikte sunduğu çeşitli faydalar açısından sağlık açısından da yararlı bir tıbbi yöntem kabul edilir. Cerrahi bir yöntem olması nedeniyle bazı riskleri beraberinde getiren sünnet uygulamasından sonra bazı hastalarda komplikasyonlar gelişmesi mümkündür. Bu komplikasyonlardan biri sünnet sonra gelişen iltihaplanma durumudur.
Sünnet Nedir?
Sünnet tıptaki kullanımıyla, erkek anatomisinde penis başını çevreleyen sünnet derisinin cerrahi yöntemler yardımıyla vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Sünnet işlemi sıklıkla erken çocukluk döneminde uygulanmakla birlikte, uygun hastalarda yetişkinlik döneminde dahi yapılabilir. Genellikle dini nedenlerle uygulanan sünnet uygulaması sağlık açısından da önemli faydalar içerdiğinden dünya genelinde yaygın şekilde yerine getirilen bir tıp uygulaması veya tedavi yöntemi olarak kabul edilir.
Erkeklerde sünnet uygulamasının yararları aşağıdaki gibi maddeler halinde özetlenebilir:
- Sünnet derisi hem içerdiği mikroorganizma florası nedeniyle hem de hijyen açısından zararlı maddelerin birikme riskine neden olması açısından sağlık açısından riskler barındırır. Sünnet derisinin giderilmesi sayesinde penis cildinde hijyen daha kolay sağlanır ve hastalık gelişme riski azalır.
- Penis hijyeninin kolay sağlanması sayesinde idrar bulaşı sonrası peniste görülebilecek idrar yolu enfeksiyonu gelişme riskinde azalma meydana gelir.
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yol açan mikroorganizmalar sünnet derisinde gizli kalabilir ve bu etkenlerin sünnet derisi olan kişilerde bulaşma riski yüksektir. Sünnet sonrasında bu risk asgari düzeye indirilir.
- Sünnet derisinin, penis gövdesi veya başında sıkışmaya ve dolaşım problemine yol açabildiği fimozis, parafimozis gibi rahatsızlıkların tedavisinde sünnet derisi alınır. Sünnet sonrası bu problemlerin gelişmesi önlenir.
- Sünnet derisinde penis dokularında iltihaplanmaya yol açabilecek maddelerin birikme riski söz konusu olduğundan, sünnet sonrası bu risk ortadan kaldırılarak iltihaplanmaya bağlı gelişebilecek penis kanseri riskinde azalma sağlanır. Bunun yanında araştırmalar sünnetli erkeklerin kadın partnerlerinde rahim ağzı kanseri gelişme riskinde de azalma sağlandığını göstermiştir.
Sünnetten Sonra İltihaplanma Neden Olur?
Sünnet uygulaması cerrahi bir işlem olduğundan, işlem sonrasında gelişebilecek çeşitli komplikasyonlar açısından riskler barındırır. Her ne kadar tekniğe uygun şartlarda yerine getirilen sünnet sonrası komplikasyon gelişme riski oldukça düşük olsa da aşağıdaki komplikasyonlar sünnet sonrası hastalarda izlenebilir:
- Kanama
- Enfeksiyon veya iltihaplanma
- Ağrı
- Penis başında hassasiyet
- İdrar yaparken zorluk, çatallı idrar yapma
- Sünnet derisinin çok uzun veya çok kısa bırakılması
Sünnet işlemi minör cerrahi işlem olduğundan, geniş bir yara yeri bölgesi barındırmaz ve uzun süreli pansuman takibi gerektirmez. Sünnetten sonra iltihaplanma gelişmesi oldukça nadir görülmekle birlikte, özellikle yara yerinin yeterince temizliğinin sağlanamaması ve hijyen kurallarına uyulmaması sonucunda görülebilir.
Sünnetten Sonra İltihaplanma Belirtileri Nelerdir?
Sünnet sonrası sünnet derisinin vücuttan uzaklaştırıldığı bölgelerde iyileşme dokuları izlenir. Bu dokular iyileşme sürecine göre birkaç gün içinde sarı-beyaz renk alabilir ve iltihaplanma açısından karıştırılabilir. Sünnet sonrası iltihaplanma sık izlenen bir komplikasyon olmadığından, iyileşme dokularıyla iltihaplanmanın ayırt edilmesi antibiyotik tedavisi kararını almak için önemlidir.
Aşağıdaki belirtilerin sünnet sonrası hastalarda izlenmesi normal kabul edilir ve enfeksiyon lehine değerlendirilmez:
- Sünnet bölgesinde ufak çaplı kan damlaları, pıhtılar veya yara yeri dokularının izlenmesi
- Sarı-beyaz renkli sünnet derisinin alındığı bölgelerde izlenen iyileşme dokularının izlenmesi
- Özellikle lokal anestezinin uygulandığı bölgede morluklar olması
- Cerrahi alan bölgesinde görülen temiz, berrak akıntı olması
- Sünnet bölgesinde ağrı veya hassasiyet olması
Bu belirtilerin dışında aşağıda özetlenen belirtilerin varlığında sünnet sonrası iltihaplanma açısından profesyonel yardım alınması gerekebilir:
- İltihaplı yani koyu renkli, yeşil renkli, kötü kokulu akıntı olması
- Yara yerinde zamanla artan sıcaklık artışının eşlik ettiği kızarıklık
- Hastada yüksek ateş olması
- Durdurulamayan kanama veya penis cildinde bozuk paradan daha büyük kanama odakları, morluklar
- Ciddi ağrı
- Penis cildinde renk değişiklikleri, yaygın morarma veya soluklaşma
- İdrar yapamama veya idrar yapmada zorluk
Sünnetten Sonra İltihaplanma Tedavisinde Neler Yapılır?
Sünnet sonrası yara yeri bölgesinde görülen iltihaplanmalarda enfeksiyonun derecesine göre antibiyotik tedavisinin başlanması gerekir. Hekim tarafından yara yerinin incelenmesi ve normal bulgulardan iltihaplanmayı düşündüren bulguların ayırt edilmesi elzemdir. Bu nedenle tedavi kararının hekim tarafından alınması esastır. Hekim kararına göre enfeksiyona yönelik topikal veya ağızdan antibiyotik tedavisi başlanır. Tedavi 3 ile 7 gün arasında tutulabilir. Tedavide genellikle penisilin grubu antibiyotikler ve topikal ajanlar kullanılır.
Sünnetten Sonra İltihaplanma Nasıl Olur? Hakkında Sık Sorulan Sorular
İltihaplı, kötü kokulu akıntı, yara yerinde kızarıklık, yüksek ateş, durdurulamayan kanama veya kanama odakları, ciddi ağrı, idrar yapamama veya yapmada zorlanma durumlarında bir uzmana danışılmalıdır.