Sünnet Nasıl Yapılır? Sünnet Teknikleri & Önemi

Sünnet Nasıl Yapılır? Sünnet Teknikleri & Önemi



Erkek sünneti, dünya çapında gerçekleştirilen en eski ve yaygın cerrahi prosedürlerden biridir. Dini ya da tıbbi sebeplerle yapılan sünnet, güvenli yöntemler ile steril koşullarda gerçekleştirilir. Kişilerin yaşına ve sağlık durumuna göre seçilen yöntemler ile komplikasyon riski en aza indirilir.

Sünnet Nedir?

Sünnet, penisin ucunu kaplayan ve koruyan derinin cerrahi yöntemler ile bir kısmının çıkarılması işlemidir. Dünyanın pek çok yerinde erkek çocuklara yaygın şekilde uygulanır. Yenidoğan döneminde yapılabildiği gibi ilerleyen yaşlarda da yapılabilir. Müslümanlıkta sünnet işlemi bir gelenektir yani sünnettir. Yahudi’lerde dini nedenlerle gerçekleştirilirken tıbbi nedenlerle genellikle daha büyük yaşlarda uygulanır.

Sünnet, erkekler ya da onların partnerleri için cinsel tatmini artıran ya da azaltan bir uygulama değildir. Doğurganlığı etkilediğine dair de bir veri bulunmayan sünnet, yalnızca cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkların önlenmesinde etkili olabilir.

Sünnet Teknikleri Nelerdir?

Sünnetin pek çok yöntemi bulunsa da en sık tercih edilenler klasik bistüri (neşter, bıçak) ile yapılan cerrahi sünnet ve klemp uygulamasıdır. Klemp ile yapılan işlemlerde deri çıkarıldıktan sonra dikiş kullanılmaz; yara yalnızca bandajlanır. Penis başı, kesi olmadığı için zarar görmez. Cerrahi sünnette ise kanama riskine karşı önlem alındıktan sonra cildin kalan kenarları eriyen dikişler kullanılarak dikilir. Dikiş atıldığı için klemp uygulamalarının ardından görülebilen deri ayrılmaları ortaya çıkmaz. Klemp uygulamasında yaş aralığı da önemlidir. Çok küçük yaşlardaki çocuklar ve yetişkinler için farklı klempler kullanılabilir.

Sünnet Nasıl Yapılır?

Önemli bir cerrahi girişim olan sünnet, uygun ameliyathane koşullarında ve alanında deneyimli cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Genellikle yenidoğan bebeklerde lokal anestezi, daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde ise tedirginlik ve ağrının önüne geçmek amacıyla genel anestezi tercih edilir. Ancak anestezinin şekli ve dozu belirlenirken yaş kadar klinik duruma da dikkat edilmelidir.

Sünnet Neden Yapılır?

Sünnet, dünyanın çoğu yerinde gelenek ve dini gerekçeler ile uygulanır. Bununla birlikte sünnet derisi darlığı gibi tıbbi nedenle veya kişisel hijyen ve cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklardan korunmak için de tercih edilir.

Sünnetin bazı faydaları şu şekildedir:

  • Penisin yıkanmasını ve temizlenmesini kolaylaştırır.
  • İdrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır. Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu yaygın olarak görülmese de özellikle erken dönemdeki enfeksiyonlar ileride ciddi böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıkların oluşma riskini azaltır. Sünnetli erkeklerin HIV gibi hastalıklara yakalanma riski düşebilir.
  • Penis hastalıklarının önüne geçebilir. Bazen sünnetsiz bir penisin derisi geri çekilmekte zorlanabilir ya da geri çekilemeyebilir. Fimozis adı verilen bu durum, penis başının iltihaplanmasına neden olabilir. Sünnetle alınan deri sayesinde fimozis ortadan kalkar.
  • Penis kanseri riskini azaltabilir. Nadir görülen bir kanser türü olan penis kanserinin sünnetsiz erkeklerde daha fazla görüldüğü ile ilgili araştırmalar bulunur.
  • Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2007 yılından itibaren erkeklerde bazı hastalıkların önlenmesi amacıyla tıbbi erkek sünnetini tavsiye etmektedir. Yapılan araştırmalar ve kontrollü çalışmalardan elde edilen verilere göre sünnet HIV ile enfekte olma ihtimalini, idrar yolu enfeksiyonlarını, penis kanserini, cinsel yolla bulaşan hastalıkları azaltabilir. Ayrıca kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olan Herpes virüsü enfeksiyonları sünnetli toplumlarda daha az görülmektedir.


Sünnet Kimlere Uygulanır?

Sünnet ciddi bir cerrahi girişimdir. Lokal ve genel anestezi altında yapılabilir. Lokal anestezi altında sünnet sadece yenidoğan döneminde ve ilk 3 aylık bebeklerde yapılır.3-6 arası ise çocuğun kilosuna bağlı lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. 6 ay sonrasında ise mutlaka genel anestezi ile yapılmalıdır.

Hemofili gibi ciddi kanama bozuklukları olan bazı rahatsızlıklarda sünnet ancak özel önlemlerle yapılabilir Tıbbi bakıma ihtiyaç duyan prematüre bebekler, penis anormallikleri bulunan yenidoğanlar ya da beslenme problemi yaşayan bebekler için  sünnet, uzman hekim kontrolünde karar verilmelidir.

Sünnet Nasıl Yapılır? Sünnet Teknikleri & Önemi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Önemli bir cerrahi girişim olan sünnet, uygun ameliyathane koşullarında ve alanında deneyimli cerrahlar tarafından yapılmalıdır.

Sünnet, her yaşta uygulanabilen bir işlemdir. Doğumdan hemen sonra ya da ilk 1 ay içinde sünnet yapılması önerilir. Sünnet işlemi 6 aylık olduktan sonrasında ise genel anestezi altında yapılmalıdır.

Sünnet fiyatları, kullanılan teknik ve hekim deneyimi gibi faktörlere göre değişir. Fiyat bilgisi için hastanelerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Oluşturma: 13.11.2020 13:02
Son Güncelleme: 12.08.2024 10:18
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-