SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir?



Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir?

Üre, yiyeceklerde bulunan belirli proteinleri parçaladığında karaciğerde oluşan normal bir atık üründür. Üre, kan yoluyla böbreklere gider ve böbrekler de küçük bir miktar dışında hepsini filtreler. İdrar yoluyla üre vücuttan atılır. Kandaki üre azotunun varlığı BUN testi ile belirlenir. Üre yüksekliği kandaki üre oranının yetişkinlerde normal değer üst sınırı olan 20 mg/dL'nin üstünde olmasını tanımlar. Üre düşüklüğü ise kandaki üre seviyesinin normal değerden daha düşük olmasıdır. Yüksek BUN test sonucu böbreklerinizin iyi çalışmadığı anlamına gelebilir. Düşük üre seviyeleri nadir görülür ve karaciğer hastalığı, yetersiz beslenme, aşırı sıvı alımı ve düşük proteinli beslenme gibi sorunların varlığına işaret eder.

Üre (BUN) nedir?

Üre (BUN), vücudunuz proteinleri parçaladıkça oluşan atık üründür. Kandaki üre değerlerini ölçmek için kan üre azotu veya kısaca BUN adı verilen bir test yapılır. Böbrek hastalıklarını teşhis etmeye veya izlemeye yardımcı olabilir. Karaciğer, vücut hücreleri tarafından kullanılan proteinleri parçaladıktan sonra azot içeren amonyak üretir. Azot, karbon, hidrojen ve oksijen gibi diğer elementlerle birleşerek kimyasal bir atık ürün olan üreyi oluşturur. Üre, kan dolaşımı yoluyla karaciğerden böbreklere gider. Sağlıklı böbrekler üreyi filtreler ve kandaki diğer atık ürünleri uzaklaştırır. Filtrelenen atık ürünler idrar yoluyla vücudunuzdan atılır.

Kanda üre yüksekliği nedir?

Kan testi sonucunda değerin normal tavan değer olan 20 mg/dL'nin üzerinde olmasıdır. Yüksek üre değeri böbrek hasarı veya hastalığının mevcut olduğu anlamına gelebilir. Böbrek hasarı, böbrekleri doğrudan etkileyen diyabet veya yüksek tansiyondan kaynaklanabilir. Yüksek üre seviyeleri ayrıca dehidratasyon veya kalp yetmezliği nedeniyle böbreklere düşük kan akışından da kaynaklanabilir. Birçok ilaç yüksek üre seviyesine neden olabilir.

Üre yüksekliği belirtileri

Kandaki normal üre değerleri 7-20 mg/dL'dir. Bu değerin üzerindeki değerler yüksek kabul edilir. Kanda üre miktarının fazla olması üremi olarak adlandırılır.

Yüksek üre belirtileri şunlardır:

Açıklanamayan kilo kaybı.

Düşünme ve hatırlama sorunları (bilişsel işlev bozukluğu).

Çok yorgun hissetmek.

Nefes darlığı (dispne).

Mide bulantısı ve kusma.

Ağızda metalik bir tat.

Kas krampları.

Kaşıntı.

Uyku sorunları.

Şiddetli, tedavi edilmemiş üremi vakalarında belirtiler şunlardır:

Nefesiniz idrar gibi kokabilir (üremik fetor).

Ter kuruduktan sonra cildinizde sarı-beyaz kristaller görülebilir (üremik don).

Kalp zarının iltihaplanması ( perikardit ) sonucu oluşan göğüs ağrısı.

Nöbetler.

Koma.

Kanda üre yüksekliği tedavisi

Kanda üre seviyelerinin yüksek olması birçok hastalığa yol açan ciddi bir sorundur. Tedavi, altta yatan nedenlere bağlı olarak planlanır. Sorun dehidrasyon kaynaklı ise sıvı ve elektrolit dengesinin düzeltilmesi, böbrek hastalığı söz konusuysa ilaç tedavisi veya diyet değişiklikleri gibi yöntemler, eğer ileri düzeyde böbrek yetmezliğine bağlı üre yüksekliği yaşanıyorsa hastalara diyaliz tedavisi uygulanabilir.

Üre yüksek olursa ne yapmalı?

Üre (BUN) seviyeleriniz yüksekse, yüksek proteinli yiyeceklerden kaçınmak veya bunları sınırlamak en iyi yoldur. Yüksek proteinli yiyecekler; kırmızı et, tavuk, somon, süt, peynir ve yoğurt. Ayrıca yüksek kan üresini önlemenin basit ve etkili bir yolu da, gün boyunca bol su içmektir.

Vücuttan üre atmak için ne yapmalı?

Daha az protein tüketerek ve kreatinin içeren ürünlerden kaçınarak kan üre düzeyleri düşürülebilir. Örneğin havuç ve patates idrarı alkali hale getirmeye ve yüksek kan üre düzeylerinin etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Tarçın, limon, kırmızı dolmalık biber, zerdeçal ve diğer sağlıklı besinler de üreyi düşürmek için kullanılabilir. Her şeyden önce vücudun susuz kalmaması son derece önemlidir.

Üre düşüklüğü ne anlama gelir?

Düşük üre değeri, protein açısından çok düşük bir diyet, yetersiz beslenme veya ciddi karaciğer hasarı nedeniyle oluşabilir. Çok fazla sıvı tüketmek ve hamilelik üre seviyelerinin düşmesine neden olur.

Üre düşüklüğü belirtileri

Düşük üre seviyeleri genellikle belirgin semptomlara neden olmaz. Üre düşüklüğünün yaygın belirtileri ise sık sık idrara çıkma ve idrardaki köpüklenmedir.

Üre hangi hastalıkla ilişkilidir?

Kandaki üre miktarı yükseklik ve düşüklük durumlarına bağlı olarak; böbreklerin yeterince çalışmaması, böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, karaciğer hastalıkları ve yetersiz beslenme gibi pek çok problemin göstergesidir.

Oluşturma: 07.01.2025 09:52
Son Güncelleme: 26.02.2025 10:51
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Altın çilek nedir? Altın çilek ne işe yarar? Sinir otu (damar otu) nedir? Sinir otu nasıl tüketilir? Domatesin faydaları nelerdir? Günde kaç domates yemeli? Kırmızı mercimeğin faydaları nelerdir? Kırmızı mercimeğin besin değeri Ada çayı neye iyi gelir? Her gün ada çayı içersem ne olur? Himalaya tuzu nasıl kullanılır? Himalaya tuzunun faydaları neler? Tarçının faydaları nelerdir? Tarçının besin değerleri… Karadut neye iyi gelir? Karadut iltihap söker mi? Ayak şişmesi neden olur? Tek ayakta şişme neden olur? E vitamininin faydaları nelerdir? E vitamini eksikliği nelere yol açar? Siroz neden olur? Siroz hastalığı iyileşir mi? Göz ağrısı neden olur? Göz ağrısına ne iyi gelir? Kemik iliği kanseri nedir? Kemik iliği kanseri belirtileri nelerdir? Ağız kokusu neden olur? Ağız kokusu nasıl tedavi edilir? Demans nedir? Demans hastalığının belirtileri nelerdir? Viral enfeksiyon nedir? Viral enfeksiyon kaç günde geçer? Regl neden olur? Adet sancısına ne iyi gelir? Muşmulanın faydaları nelerdir? Muşmula nasıl tüketilir? Pikan cevizinin faydaları nelerdir? Pikan nasıl kullanılır? Hurma nasıl tüketilir? Hurmanın faydaları nelerdir? Defne yaprağı neye iyi gelir? Defne yaprağı nasıl kullanılır? Açık hava meditasyonu nedir? Açık hava meditasyonu nasıl yapılır? Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler olur? Sigara nasıl bırakılır? Sıcak havada neden uyku gelir? Sıcak havada uyuyamayanlar için öneriler neler? Tatilde neden ishal olunur? Tatilde ishale ne iyi gelir? Uçak yolculuğunda kulak tıkanması neden olur? Uçakta kulak tıkacı işe yarıyor mu? Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Tümünü Görüntüle