entry image

Bağışıklık güçlendirici sebze suları nelerdir? Bağışıklık güçlendirici vitaminler hangileridir?

Bağışıklık güçlendirici sebze suları, vücudu hastalıklara karşı koruyan vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından çok zengindir. Düzenli tüketildiklerinde özellikle kış aylarında grip, soğuk algınlığı, halsizlik gibi sorunlara karşı doğal bir koruma sağlarlar. Bunlar arasında, domates, kereviz, pancar, maydanoz, sarımsak, brokoli, ıspanak yer alır.

Bağışıklığımı nasıl güçlendirebilirim?

Bağışıklık sistemi, organlar, beyaz kan hücreleri, proteinler ve kimyasallardan oluşan geniş bir ağdır. Bağışıklık sistemi, vücudun mikroplar gibi istilacılara karşı ilk savunma hattıdır. Vücudu enfeksiyonlardan korur, yaralanmalarda ve hastalıklarda iyileşmesine yardımcı olur. Bağışıklık sisteminiz karmaşık olduğundan, onu nasıl güçlendireceğinize dair herkes için işe yarayan hızlı ve kolay bir cevap yoktur. Bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasını sağlamak için ilk kural sağlıklı bir yaşam tarzı seçmektir. Genel sağlık kurallarına uymak, bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasını sağlamak için atabileceğiniz en iyi adımdır. Bağışıklık sisteminiz aşağıdaki gibi sağlıklı yaşam stratejileriyle desteklendiğinde daha iyi çalışır:

  • Sigara içmeyin
  • Meyve ve sebze ağırlıklı beslenin
  • Düzenli egzersiz yapın
  • Sağlıklı bir kiloyu koruyun
  • Eğer alkol kullanıyorsanız, bunu ölçülü bir şekilde yapın
  • Yeterli uyku alın
  • Enfeksiyondan korunmak için ellerinizi sık sık yıkamak ve etleri iyice pişirmek gibi önlemler alın.
  • Stresi en aza indirmeye çalışın.
  • Tavsiye edilen tüm aşıları yaptırın. Aşılar, enfeksiyonlar vücudunuza yerleşmeden önce bağışıklık sisteminizi enfeksiyonlarla savaşmaya hazırlar.

Bağışıklık güçlendirici sebze suları nelerdir?

Daha iyi yaşam tarzı seçimleri (örneğin, soğuk algınlığına en iyi meyve ve sebze sularını beslenmenize dâhil etmek) bağışıklık sağlığınızı desteklemede önemli bir rol oynayabilir. Bağışıklığı güçlendirmede özellikle faydalı olan bazı sebze suları şunlardır:

Havuç suyu

Havuç suyu, Beta-karoten (A vitaminine dönüşür), antioksidanlar ve C vitamini açısından zengindir. Bağışıklık sistemini destekler ve sağlıklı bir cilt oluşumuna katkı sağlar.

Pancar suyu

Pancar suyu, kan akışını iyileştiren ve kalp-damar sağlığını destekleyen nitratlar içerir. Antioksidan ve vitaminler açısından zengindir, bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkıda bulunur.

Ispanak suyu

Ispanak suyu, A, C ve K vitaminleri, antioksidanlar ve demir açısından zengindir. Bağışıklığı ve genel sağlığı destekler.

Kale suyu

Kale suyu, yüksek oranda A, C ve K vitaminleri ile iltihapla savaşan ve bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar içeren bir besin deposudur.

Kereviz suyu

Kereviz suyu, nemlendiricidir ve A, C ve K vitaminleri ile mineraller açısından zengindir. Bağışıklık sağlığını destekleyebilen iltihap önleyici özelliklere sahiptir.

Salatalık suyu

Nemlendirici ve düşük kalorili olan salatalık suyu, vücuttaki toksinlerin atılmasına ve genel sağlığın desteklenmesine yardımcı olabilecek antioksidanlar ve vitaminler içerir.

Domates suyu

Domates suyu, likopen, C vitamini ve diğer antioksidanlar açısından zengindir. Kalp sağlığını ve bağışıklık fonksiyonunu destekler.

Brokoli suyu

Brokoli suyu, antioksidan özelliği olan ve bağışıklık tepkisini artırabilen sülforafan ve diğer fitokimyasalları içerir.

Sarımsak suyu

Sarımsağın güçlü antimikrobiyal ve antienflamatuar özellikleri vardır. Sebze karışımlarına sarımsak suyu eklemek bağışıklık sistemini destekleyebilir.

Zencefil suyu

Zencefil suyunun anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri vardır, bağışıklık tepkisini artırabilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir.

Birkaç sebze türünü birleştirmek besin alımını en üst düzeye çıkarabilir. Örneğin, havuç, pancar ve ıspanaktan oluşan bir meyve suyu karışımı, daha geniş bir vitamin ve mineral yelpazesi sunar.

Hangi sebzelerin suyu sıkılır?

Birçok sebzenin suyu çıkarılabilir ve her biri kendine özgü lezzetler ve sağlık yararları sunar. İşte suyu sıkılan bazı popüler sebzeler:

  • Havuç
  • Pancar
  • Ispanak
  • Salatalık
  • Kereviz
  • Domates
  • Zencefil
  • Brokoli
  • Kırmızı biber
  • Maydanoz
  • Sarımsak ve soğan

Bağışıklık güçlendirici vitaminler hangileridir?

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerden yeterli vitamin ve mineral almanız önemlidir. Özellikle A, B6, B12, C, D, E ve K vitaminlerinin yanı sıra folat, bakır, iyot, demir, magnezyum, selenyum ve çinkodan yeterli miktarda almanız önemlidir.

A vitamini

A vitamini birçok besinde bulunan temel bir besindir. Sağlıklı bağışıklık sisteminin yanı sıra görme, üreme, büyüme ve gelişme için de önemlidir.

C vitamini

C vitamini, turunçgillerde ve diğer birçok meyve ve sebzede bulunan temel bir besindir. C vitamini bir antioksidandır ve sağlıklı bağışıklık sistemi için önemlidir. Vücudun kolajen üretimi için de C vitaminine ihtiyacı vardır.

D vitamini

D vitamini, yağlı balık ve balık karaciğeri yağlarında doğal olarak bulunan ve az miktarda dana karaciğeri, yumurta sarısı ve peynirde bulunan temel bir besindir. Ayrıca, zenginleştirilmiş süt gibi bazı yiyeceklere de eklenir. Cildiniz güneşe maruz kaldığında vücudunuz da D vitamini üretebilir. D vitamini, sağlıklı kemikler ve bağışıklık sistemi için önemlidir.

E vitamini

E vitamini (alfa-tokoferol olarak da bilinir), kuruyemişlerde, tohumlarda, bitkisel yağlarda ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunan temel bir besindir. Antioksidan görevi görür ve bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olur.

B6 vitamini

B6 vitamini bağışıklık sisteminiz için hayati önem taşır. Virüs ve bakteri gibi istilacılarla savaşmaya yardımcı olan beyaz kan hücreleri ve T hücreleri üretmek başlıca görevlerindendir.

B12 vitamini

B12 vitamininin kırmızı kan hücreleri üretmek ve sinir sistemini sağlıklı tutmak, yiyeceklerden enerji salmak gibi vücuda pek çok konuda yardımcı olur.

Çinko

Çinko, iltihap giderici ve antioksidandır.  Tüm bağışıklık hücrelerinin düzgün çalışmasından sorumlu olduğu için çinko bağışıklık sistemi için çok önemlidir.

Selenyum

Selenyum, Brezilya fıstığı, deniz ürünleri, et, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri, ekmek, tahıllar ve diğer tahıl ürünleri dâhil olmak üzere birçok gıdada bulunan temel bir mineraldir. Antioksidan görevi görür ve üreme, tiroid bezi fonksiyonu ve DNA üretimi için önemlidir.

Demir

Demir, vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yapımında önemlidir. Demir, yorgunluk ve bitkinliğin azaltılmasına katkısıyla bilinen önemli bir mineraldir; aynı zamanda normal bağışıklık sistemi fonksiyonuna, normal bilişsel işlevlere ve enerji salınımına da katkıda bulunur.

Magnezyum

Magnezyum, vücuttaki yüzlerce biyolojik süreçte rol oynayan temel bir mineraldir. Kas ve sinir sisteminin normal işleyişine katkıda bulunur, normal kemiklerin korunmasına yardımcı olur ve yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur.

İyot

İyot, vücuttaki birçok temel süreci destekleyen önemli bir mineraldir. İyot, süt gibi süt ürünlerinde ve deniz yosunu ve kabuklu deniz ürünleri gibi deniz ürünlerinde bulunur.

Bakır

Bakır, bağ dokusunun korunmasından bağışıklık sisteminin desteklenmesine kadar sağlığın birçok alanını destekleyen önemli bir mineraldir.

Folat

Folat, suda çözünen ve birçok gıdada doğal olarak bulunan B9 vitamininin doğal formudur. Folat, tüm hücrelerdeki genetik materyal olan DNA'nın üretimi ve korunması için gereklidir. Ayrıca vücudun sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmesine yardımcı olur.

Paylaş

Benzer İçerikler

İkinci Görüş Alın

hastane

En Fazla Görüntülenenler