Mide ekşimesi olarak da adlandırılan mide yanması, genellikle göğüs kemiğinin arkasında, göğsünüzde oluşan bir yanma hissidir. Mide asidi veya safra, mide ile boğaz arasındaki tüp olan yemek borusuna aktığında ve mide zarında rahatsızlığa neden olduğunda ortaya çıkar. Ara sıra yaşanan mide yanması yaygındır ve genellikle endişelenecek bir durum yoktur. Ancak kronik veya sık görülen mide ekşimesi daha ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir ve tıbbi tedavi gerektirebilir. Mide yanmasını önlemek veya azaltmak için; yağ ve yağ oranı yüksek yiyeceklerden kaçınmak, güne yayılan daha küçük öğünler yemek, stresten uzak durmak, gece geç saatlerde yemek yememek ve sigara, alkol ve kafeinden uzak durmak gibi alabileceğiniz bazı önleyici tedbirler vardır.
Mide yanması, göğüs kafesinin alt kısmında veya boğaza doğru yayılan yanma hissi ile kendini gösteren, genellikle asit reflüsü (GERD) ile ilişkili bir rahatsızlıktır. Mide yanmasının bazı yaygın nedenleri şunlardır:
Mide asitlerinin yemek borusuna geri kaçması, yanma hissinin nedeni olabilir.
Mide zarında oluşan yaralar, mide asitlerinin bileşimleri midede yanma hissine neden olabilir.
Aşırı sebze tüketimi, yağlı veya asitli yiyecekler mide yanmasını tetikleyebilir. Ayrıca aşırı miktarda kafein veya alkol tüketimini de yanmayı artırabilir.
Fazla kilolu olmak, mide üzerindeki baskıyı artırarak reflüyü tetikleyebilir.
Yoğun stres, mide asitlerinin parçalanması ve sorunlara yol açabilir.
Sigara içildiğinde mide asidini artırarak yanma hissini tetikleyebilir.
Bazı ağrı kesiciler (örneğin, aspirin ve ibuprofen) mide zarını tahriş ederek yanmaya neden olabilir.
Hormonlar ve büyüyen rahim mideye baskı yaparak mide yanmasına yol açabilir.
Aşırı ve hızlı yemek veya yatmadan hemen önce yemek yemek midede yanmaya neden olabilir.
Mide yanması ve mide sorunlarında mideyi en hızlı rahatlatan yöntemler genellikle asidin nötralize edilmesine, mide kaslarının gevşetilmesine veya mide zarının korunmasına yönelik olur. Aşağıdaki yöntemler yardımcı olabilir:
Mide yanması için yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak, az ve sık yemek, yemek sonrası hemen yatmamak, sigaradan uzak durmak, zencefil, muz, yoğurt, süt gibi mideyi yatıştırıcı gıdalar tüketmek mide yanmasını hafifletebilir. İşte mide yanmasını hafifletecek doğal çözüm önerilerinden bazıları:
Zencefil, mideyi yumuşatıcı özellikleriyle bilinir. Taze zencefili dilimleyip kaynamış suya ekleyerek çay yapabilirsiniz.
Aloe vera suyu, mide zarını yumuşatabilir ve asit üretimini azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun için taze aloe vera yaprağını kullanabilirsiniz.
Bir çay kaşığı elma sirkesini bir bardak suya eklemek, mide asidinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Yoğurt, probiyotik içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır. Özellikle evde yapılan doğal yoğurt tercih edilmelidir.
Taze nane yapraklarını kaynatarak yapılan nane çayı mideyi rahatlatır.
Maden suyu, mide asitlerini seyreltmeye yardımcı olabilir. Ancak gazlı olanlardan kaçınarak sade maden suyu tercih edilmelidir.
Yulaf, mideyi kaplayarak asitik etkileri hafifletmeye yardımcı olabilir. Yulaf lapası tüketmek iyi bir seçenek olabilir.
Az ve sık yemek yemek, mideyi aşırı yükten korur ve sindirimi kolaylaştırarak yanma hissinden
Papatya mideyi yatıştırıcı etkisi ile bilinir. Bir fincan papatya çayı rahatlatıcı olabilir.
Meditasyon ve derin nefes egzersizleri, stres kaynaklı mide yanması belirtilerini rahatlatmaya faydalı olabilir.
Mide asidinin ağza gelmesi, genellikle reflü hastalığının belirtisidir. Buna tıbbi olarak "asit reflüsü" veya "gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)" denir. Bu durumun en rahatsız edici belirtilerinden biri de ağza acı-ekşi bir sıvı gelmesi ya da boğazda yanma hissidir.
Reflüyü önlemeye yardımcı olacak bazı yöntemler şunlardır:
Evde yapım doğal ve çok ekşi olmayan yoğurt, bağırsak fonksiyonlarını normalleştirmeye yardımcı olan probiyotikler sayesinde asit reflü için mükemmeldir. Ayrıca yemek borusuna kaçan mide asidinin nötralize edilmesine yardımcı olarak yanma hissini azaltır. Yoğurt ayrıca protein sağlar ve mide rahatsızlığını yatıştırarak rahatlatır.
Süt mide yanmasına karşı belirli aralıklarla geçici bir rahatlama sağlayabilir, ama uzun vadede şikâyeti artırabilir. Süt, özellikle yağsız veya az yağlı tercih edilirse, mide asitlerini seyreltmeye yardımcı olabilir. Ancak süt, protein ve kalsiyum içeriği nedeniyle, midenin bir süre sonra daha fazla asit üretmesine neden olabilir. Ayrıca tam yağlı süt mideyi yorarak reflüyü artırabilir. Bunlara ek olarak süt, laktoz intoleransı olan kişilerde, sindirim problemlerine yol açabilir ve bu da mide yanmasını tetikleyebilir.