
Papatya (Matricaria recutita, Chamomilla recutita, Matricaria chamomilla), eski tıbbi yazıtlarda yer bulmuş ve eski Çin, Mısır, Yunan ve Roma'da kullanılan çok önemli bitkilerden biriydi. Günümüzde papatya, soğuk algınlığı, hazımsızlık, anksiyete, uykusuzluk, bebeklerde aşırı ağlama (kolik), öksürük ve bronşit gibi solunum bozuklukları ve diğer birçok rahatsızlık için desteklenir. Ayrıca bazı cilt rahatsızlıkları için ve gargara olarak topikal olarak kullanılır.
Papatya, sindirimi rahatlatıcı olarak değerlendirilir ve şişkinlik, hazımsızlık, ishal, iştahsızlık, hareket hastalığı, mide bulantısı ve kusma gibi çeşitli gastrointestinal rahatsızlıkları, ayrıca çocuklarda kolik, krup ve ateşleri tedavi etmek için kullanılır.
Papatya çayı faydaları
Kaydedilen en eski bitkilerden biri ve Asteraceae ailesinin bir üyesi olan papatyanın çay için kullanılan iki yaygın çeşidi vardır. Alman papatyası(Chamomilla recutita) ve Roma papatyası (Chamaemelum nobile). Geleneksel bitkisel tıpta sağlık için faydaları çok uzun zamandır savunulmaktadır.
Genel olarak, papatya çayı içmenin sağlıklı bir kalbe, daha düşük kan basıncına, daha kaliteli uykuya ve azalmış kaygıya katkıda bulunabilir.
Papatya çayının faydalarından bazıları şunlardır:
Papatya, sakinleştirici etkisi olduğuna inanılan 'apigenin' adı verilen özel bir antioksidan bileşik içerir. Bu yüzden papatya çayı uyku kalitesinin artmasına yardımcı olabilir.
Stresi azaltabilir ve kaygıyı giderebilir.
Papatya çayı sindirimi iyileştirebilir. Geleneksel olarak kramplar, hazımsızlık, mide bulantısı, gaz ve hatta asit reflüsü gibi sindirim sorunlarını tedavi etmek için kullanılmıştır.
İltihap gidericidir, alerji oluşumunu önler, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştiricidir.
Mide kramplarından adet sancılarına kadar kas spazmlarını yatıştırmaya yardımcı olan antispazmodik özelliklere sahiptir.
Tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.
Kanserle ilgili sağlık komplikasyonlarını iyileştirebilir.
Kalp sağlığına faydalı olduğu bilinen antioksidanlar açısından zengindir.
Bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
Cildi iyileştirebilir ve canlandırabilir.
Papatya çayı ne işe yarar?
Papatya, Asteraceae bitki ailesinin çiçeklerinden elde edilen bir bitkidir. Dünya çapında insanlar, antik çağlardan beri çeşitli sağlık sorunları için doğal bir çare olarak kullanmaktadır. Papatya, antioksidan işlevi gören flavonoidler başta olmak üzere çeşitli biyoaktif fitokimyasallar içerir. Ayrıca potasyum, kalsiyum, karoten ve folat gibi diğer besin maddeleri arasında az miktarda mineral ve vitamin içerir. Araştırmacılar papatya çayının iltihap giderici ve kaygı giderici etkilerini öne çıkartmaktadır. Ayrıca çalışmalar papatyanın yaşa bağlı kemik kaybını bile yavaşlatabileceğini göstermektedir.
Tarihsel olarak, insanlar papatyayı şu amaçlarla kullanmışlardır:
Soğuk algınlığı.
Ateş.
Diş eti iltihabı (gingivitis) ve aft yaraları.
Boğaz ağrısı.
Hemoroid.
Asit reflü.
İshal.
Gaz.
İrritabl bağırsak sendromu (IBS).
İnflamatuar bağırsak hastalığı (ülseratif kolit).
Göğüste ağrılı yanma hissi.
Mide bulantısı ve kusma.
Mide bulantısı veya mide ülseri.
Bazı kişiler papatyayı cilt rahatsızlıklarına yardımcı olmak için merhem veya sıvı formda da kullanırlar, örneğin:
Apseler.
Akne.
Egzama.
Zona gibi enfeksiyonlar.
Küçük birinci derece yanıklar.
Kanser tedavisine bağlı ağız yaraları (ağız gargarası olarak).
Sedef hastalığı.
Papatya çayı ne zaman içilmez?
Papatya çayının birçok potansiyel sağlık faydası olmasına rağmen, belirli gruplar onu içerken dikkatli olmalıdır. Bunlar:
Alerjileri olan kişiler
Papatyaya ve ambrosia, krizantem, kadife çiçeği gibi ilgili bitkilere alerjisi olan kişilerin alerjik reaksiyon riski nedeniyle tüketmelerinin sakıncalı olabileceği konusunda uyarılar mevcuttur.
Belirli ilaçlar kullanan kişiler
Kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kalp hastalarının bu çayı tüketmemesi tavsiye edilir.
Hamile veya emziren kişiler
Hamilelerin veya emziren annelerin papatya çayı içmelerinin ve bunun ne kadar güvenli olduğu konusunda sınırlı araştırma bulunmaktadır. Genellikle, hamilelerin veya emziren annelerin papatya çayı içmeden önce ihtiyatlı davranmaları ve doktorlarıyla görüşmeleri en doğrusudur.
Karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar
Karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerin papatya çayına karşı dikkatli olmaları tavsiye edilir.
Papatya çayı nasıl yapılır?
Suyu kaynatın.
Taze veya kurutulmuş papatya çiçeklerini bir çay demliğine koyun.
Kaynar suyu demliğe dökün.
Yaklaşık on veya on beş dakika kadar demlenmeye bırakın.
Hazırladığınız çayı süzerek dilerseniz bal, limon veya başka meyvelerle tatlandırarak tüketebilirsiniz.
Papatya çayı gastrite iyi gelir mi?
Papatya çayı, geleneksel olarak sindirim bozuklukları, mide bulantısı, şişkinlik (gaz), ülser ve mide-bağırsak tahrişi dahil olmak üzere çok sayıda mide-bağırsak rahatsızlığı için kullanılmaktadır. Papatya çayı gastrit gibi iltihapları yatıştırabilir ve ülserleri önlemeye yardımcı olabilir.
Papatya çayı ödem atar mı?
İltihaplanma semptomlarını azaltma ve genel bağışıklık sistemini güçlendirme etkileri ile bilinen papatya çayı ayrıca güçlü bir ödem söktürücüdür.
Papatya çayı zararları
Papatya çayının yan etkileri nadirdir. Mide bulantısı, baş dönmesi ve bazı kişilerde şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları ve anafilaksi dâhil alerjik reaksiyonlar görülebilir.