SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Selülit neden olur? Selülitleri nasıl yok ederiz?



Selülit neden olur? Selülitleri nasıl yok ederiz?

Selülit çok yaygın bir durumdur. Uyluk, kalça ve karın bölgesindeki cilt yüzeyinde oluşan çukurlaşma ve yumrululuklarla kendini gösterir. Selülit, ağırlıklı olarak ergenlik sonrası kadınları etkileyen dermatolojik bir durumdur. Erkekler selülitten nadiren etkilenir. Erkeklerin yaklaşık %2'sinde, kastrasyon, hipogonadizm, Klinefelter sendromu veya prostat kanseri için östrojen veya antiandrojen tedavisine bağlı androjen eksikliği nedeniyle selülit gelişebilir.

Selülit nedir?

Selülit, uyluklarda, karında ve kalçalarda oluşan yağ birikimleridir ve cildin yüzeyinin engebeli ve buruşuk veya çukurlu görünmesine neden olur. Kadınlar selülit sorununa erkeklerden çok daha fazla yatkındırlar. Genellikle ergenliğe veya daha ileri yaşlara kadar ortaya çıkmaz.

 Selülite katkıda bulunan faktörler şunlardır:

Cildin kolajen yapısının zayıflaması, cildin incelmesine ve elastikiyetinin kaybolmasına neden olur.

Genetik faktörler.

Kötü beslenme.

Sıvı birikmesi.

Susuz kalma.

Dolaşım (kan akışı) eksikliği.

Şişmanlık.

Östrojen ve kortizol dahil olmak üzere hormonal değişiklikler.

Fiziksel aktivite eksikliği.

Selülit, sarkma, kırışıklık ve koyu lekelerin oluşumu gibi cilt değişikliklerine neden olabilecek diğer faktörler şunlardır:

Hormonal dengesizlikler.

Aşırı stres.

Otoimmün hastalık veya diyabet gibi mevcut tıbbi durumlar.

Alerjiler.

Sigara içmek.

Çok fazla güneşe maruz kalma.

Toksisiteye bağlı diğer nedenler.

Yaşlandıkça cilt elastikiyetini kaybeder ve selülit görünümünü daha belirgin hale getirebilir. 

Selülitin dört derecesi vardır:

1. derece selülit

1. derece ödemli selülit, küçük bir cilt düzensizliği ile karakterizedir. Cilt hafifçe kırışmış görünebilir veya yalnızca bölge sıkıştırıldığında görülebilen küçük deliklere sahip olabilir.

2. derece selülit

Bu aşamada selülit daha belirgin hale gelir ve lifli selülit teşhis edilir. Daha belirgin deri altı nodüller oluşur ve cilt sıkıştırıldığında portakal kabuğu benzeri çukurluklar ortaya çıkar.

3. derece selülit

Yumuşak sklerotize selülit. Bağ dokusu lifli durumdan daha sert bile olabilir, yine de cilt ileri sklerotize aşamaya kıyasla daha az kırışık görünebilir.

4. derece selülit

Bu en şiddetli selülit aşamasıdır ve sklerotize (ileri) selülit olarak adlandırılır. Ciltte daha büyük, çıkıntılı ve daha derin nodüller bulunur. Portakal kabuğu benzeri çukurlaşma, dinlenirken bile açıkça fark edilir ve rahatsızlığa ek olarak ağrıya yol açabilir.

Selülit neden olur?

Selülit aslında bir "hastalık" değildir ve herhangi bir iç tıbbi durumla ilişkili değildir. Selülit genellikle cildin istenmeyen görünümü dışında endişe verici semptomlara veya sorunlara neden olmaz.

Selülitin ortaya çıkmasının kesin nedeni bilinmemekle birlikte üç farklı fiziksel faktörün sonucu olduğu düşünülmektedir:

Cilt yağ dokusunun lokalize olarak dışarı doğru itilmesi.

Cilt yağını bozan kafes veya ağ benzeri lifli doku.

Mikrosirkülasyon ve lenfatiklerden kaynaklanan deride lokalize sıvı birikimi.       

Kadınlık hormonu östrojenin selülit görünümüne neden olan yağ dağılımına katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Selülit nasıl geçer?

Birçok kişi selülit tedavisine, görüntüsünden rahatsız oldukları için başvurur. Selülit tedavisinde pek çok yöntem bulunur; Endermoloji, kriyolipoliz, artan yağ dokusunu eriten, dolaşımı düzenleyen mezoterapi, ultrason, karboksiterapi, vakum terapi, elektroterapi, pressoterapi, lenf drenaj ve lazer tedavileri bunlardan bazılarıdır. Ancak en etkili yöntem olarak yağ dokusu arasındaki fibröz bantları yıkan lazer tedavisi olarak bilinmektedir. Lazer tedavisi, selülit oluşumunu engelleyerek cildin daha pürüzsüz ve düzgün bir görünüme kavuşmasını sağlar. Ayrıca, kan dolaşımını hızlandırarak selülitin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca, egzersiz, kilo verme, sağlıklı beslenme, masaj ve kremlerle de selülitin sebep olduğu cilt görünümü iyileştirilebilir.

Vücuttaki selülit yüzdesi veya bölgesel yoğunluk gibi, kişinin mevcut durumuna bağlı olarak hangi tedavinin uygun olduğuna karar verilebilir.

Bacakta selülit tedavisi

Selüliti tamamen ortadan kaldırmanın bir yolu yoktur. Ancak, görünümünü azaltabilecek bazı tedaviler mevcuttur. Kas inşa etmek ve yağları azaltmak için egzersiz yaparak bacaklarınızdaki selülit görünümünü daha iyi hale getirebilirsiniz.

Dermatoloji
Oluşturma: 09.02.2025 14:59
Son Güncelleme: 26.02.2025 11:40
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Kuru keçiboynuzu nasıl tüketilir? Sahurda en çok ne tok tutar? Uzun süreli tok tutan yiyecekler nelerdir? Maydanoz kürü neye iyi gelir? Maydanoz kürünün faydaları ve zararları nelerdir? Şekeri en çok yükselten besinler! Şekeri yüksek olanlar ne yememeli? Tümünü Görüntüle