
Gelişimsel kilometre taşları, bebeğinizin büyüme aşamalarını belirleyen davranışları izler. Bebeğin gelişiminin her kilometre taşı, büyümesinin dört yönüne odaklanır. Bunlar; motor becerileri, görsel veya problem çözme becerileri, dil gelişimi ve sosyal becerilerdir.
Her bebek bir diğerine benzemez yani benzersizdir ve kendi hızında büyür. Bazı bebekler gelişimlerindeki dönüm noktalarına akranlarından daha hızlı ulaşırken, bazılarının gelişimi biraz gecikebilir. Bebeğiniz üç aylık olduğunda, tamamen bağımlı bir yenidoğandan aktif ve tepki veren bir bebeğe doğru bir dönüşüm geçirmiş olacaktır. Vücudu üzerinde daha fazla gönüllü kontrol kazanırken, yenidoğan reflekslerinin çoğunu kaybedecektir.
3. aya gelindiğinde bebeğiniz sizinle güçlü bir bağ kurmuş olacak ve size bol bol gülümseyerek karşılık verecektir. Bebeğiniz baş hareketlerini daha iyi kontrol edebilecek ve oturduğunda başını dik tutmaya başlayacaktır. Bebeğinize yüzüstü egzersiz yaptırdığınızda, önden arkaya doğru yuvarlandığını, başını kaldırdığını veya elleriyle göğsünü yukarı ittiğini fark edebilirsiniz.
Bebek 3 aylıkken neler yapabilir?
3 aylık bir bebeğin yapabileceklerinden bazıları şunlardır:
Karnının üstüne yattığında başını ve göğsünü kaldırır.
Karnının üstüne yattığında kollarıyla üst vücudunu destekler.
Bacaklarını uzatır ve mide veya sırt üstü yattığında tekme atar.
Elleri açar ve kapatır.
Ayaklar sert bir yüzeye yerleştirildiğinde bacakları aşağı doğru iter.
Elini ağzına götürür.
Elleriyle sarkan nesnelere vurur.
Oyuncakları kavrar ve el sallar.
Yüzleri dikkatle izler.
Hareket eden nesneleri takip eder.
Tanıdık nesneleri ve insanları uzaktan tanır.
Ellerini ve gözlerini koordineli bir şekilde kullanmaya başlar.
Sesinizi duyunca gülümser.
Gevezelik etmeye başlar.
Bazı sesleri taklit etmeye başlar.
Başını sesin geldiği yöne doğru çevirir.
Sosyal bir gülümseme geliştirmeye başlar.
Başkalarıyla oynamaktan hoşlanır ve oyun durduğunda ağlayabilir.
Yüz ve vücutla daha iletişimsel ve ifade edici hale gelir.
Bazı hareketleri ve yüz ifadelerini taklit eder.
Doktorlar bir bebeğin beklendiği gibi gelişip gelişmediğini söylemek için dönüm noktalarını kullanır. Normal olarak kabul edilen şeylerin geniş bir yelpazesi vardır, bu nedenle bazı bebekler diğerlerinden daha erken veya daha geç beceriler kazanır. Prematüre doğan bebekler dönüm noktalarına daha geç ulaşabilir. Bebeğinizin gelişimi hakkında her zaman doktorunuzla konuşun.
3 aylık bebek kilosu, boyu ve baş çevresi
3 aylık kız bebeklerin boyları 54 ile 65 cm arasında olması, kilolarının da 4000 ile 7200 gr aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boylarının da neredeyse kızlarla aynı olması (55 ile 65 cm arası) ağırlıklarının da 4150 ile 7500 gr aralığında olması gerekmektedir. Bebeğin baş çevresini ise doktoru tarafından ölçtükten sonra, bebek gelişim tablosundaki büyüme eğrilerine göre değerlendirilir.
3 aylık bebek en fazla kaç kilo olmalı?
Her bebek benzersizdir, ancak bir çocuğun hayatının ilk yılında genel kilo alma kalıpları vardır. Çocuğunuzun kilosunun ortalamadan yüksek veya düşük olması muhtemeldir. Eğer öyleyse bile endişe etmeye gerek yoktur ve bu herhangi bir sorun olduğu anlamına gelmez. Çocuklar farklı hızlarda büyür ve aynı yaştaki çocuklar arasında kilo ve boyun önemli ölçüde değişmesi normaldir. Daha da önemlisi çocuğunuzun istikrarlı bir şekilde büyümesidir. Buna göre 3 aylık kız bebeklerde kilo 5,8-5,9 kg, erkek bebeklerde ise 6,1-6,4 kg olması beklenir.
3 aylık bebek beslenme sıklığı nasıl olmalı?
Bebekler bu yaşta istedikleri kadar yemelidirler, ancak genel kural olarak her üç ila dört saatte bir anne sütü veya mama verilmelidir.
3 aylık bebek uyku düzeni nasıldır?
3 veya 4 aylık bebekler 24 saatlik bir süre içinde 14 ila 16 saat uykuya ihtiyaç duyarlar, genellikle yemek için her iki ila dört saatte bir uyanırlar. Muhtemelen 3 veya 4 aylık olduklarında bu aralık daha uzun olacaktır. Ancak her bebek farklıdır.
3 aylık bebek oturtulursa ne olur?
Bebeğiniz henüz kendi kendine dik bir şekilde oturmayı beceremez, çünkü bebeklerin kas gelişimi bu dönemde hâlâ devam eder ve oturma pozisyonunda uzun süre kalmaları omurgaları için zararlı olabilir. Bu yüzden oturtulurken de desteklenmesi gerekir. Desteksiz kalması bel, sırt ve başının incinmesine neden olabilir.