Karnabaharın faydaları neler? Karnabaharın besin değeri ve kalorisi
Karnabahar (Brassica), turpgiller familyasına ait beyaz renkli, küçük tomurcukları olan bir sebzedir. Genellikle güçlü ve belirgin bir kokuya sahip bileşik içeriği ile bilinen karnabahar, düşük kalorili olmasına rağmen yüksek besin içeriğine sahiptir. C vitamini, K vitamini, folik asit ve birçok mineral içeriği ile hastalıklara karşı vücudu korumaya yardımcı olur.
Karnabahar kış aylarında sofralarda sık sık yer alır, lif ve antioksidan özelliği ile bağırsak sağlığına önemli katkıda bulunur. Gebelik sürecinde fetüsün beyin ve omurilik gelişimini desteklemeye de yararı bulunan karnabahar, süper sağlıklı sebzeler listesinde yer alır. Beslenmesine daha fazla sebze eklemek isteyenler için karnabahar iyi bir alternatif olabilir ayrıca farklı şekillerde pişirme yöntemleri ile bu sebzeyi çocuklara da sevdirmek mümkündür.
Karnabaharın faydaları neler?
Neredeyse %92'si su olan karnabaharın faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
Sindirime faydalıdır
Karnabahar lif içeriği ile sindirimi desteklemeye ve korumaya yardımcı olur. Bağırsaklarınızdaki iyi bakterilerin büyümesine yardımcı olabilen karnabahar; obezite, kalp rahatsızlıkları ve bunama gibi hastalıkları önlemde etkili olabilir.
Karaciğere iyi gelir
Karnabahar kolin içerir. Bu sayede karaciğerinizdeki yağların atılmasına ve sağlıklı kalmasına katkıda bulunur.
Sağlıklı bir hamileliği destekler
Karnabahar, B9 vitamini olarak da bilinen folatın iyi bir kaynağıdır. Özellikle hamilelik döneminde sağlıklı beyin ve omurilik gelişimini desteklemek için anne adayları karnabaharı sık sık tüketebilirler.
Kemik sağlığına faydalıdır
100 gram karnabahar; günlük K vitamini ihtiyacının neredeyse çeyreğini karşılamaya yardımcı olabilir. İçerdiği K vitamini sayesinde kemik kırığı ve osteoporoz riskini azaltabileceği yönünde bir takım araştırmalar mevcuttur.
Kanserle savaşır
Karnabahar ve benzeri sebzeleri bol miktarda tüketen kişilerde çeşitli kanser türlerini gelişme riski daha düşük olabilir.
Bağışıklığı destekler
Karnabahar aynı zamanda yüksek C vitaminine sahiptir. C vitamini, bağışıklık sisteminizin mikroplarla savaşmasına yardımcı olan etkili bir vitamin olarak bilinir.
Karnabaharın besin değeri ve kalorisi
Bir su bardağı parçalara ayrılmış çiğ karnabahar yaklaşık olarak 27 kalori içerir.
Antioksidan ve lif açısından zengin olan 1 su bardağı doğranmış karnabaharın besin değerleri şöyle sıralanabilir;
- Kalori: 27
- Karbonhidrat: 5 gram
- Lif: 2 gram
- C vitamini: 52 miligram
- Protein: 2 gram protein
- Sodyum:32 miligram
- Folat: 61 mikrogram
- Potasyum: 320 miligram
- Kolin:47 miligram
- K vitamini: 17 mikrogram
- Şeker: 2 gram
Karnabahar hangi hastalıklara iyi gelir?
Karnabahar; kanser hastalıklarından koruyucu, yaşlanmanın etkilerini geciktirici ve iltihap önleyici etkileri ile öne çıkar. Karnabahar tüketmek lif alımınızı artırabilir. Karnabahardaki lif, iltihabı azaltan ve bağırsak düzenini destekleyen faydalı bağırsak bakterileri içerir.
Karnabahar şu hastalıkları önlemede etkili olabilir;
- Kemik sağlığını destekleyen karnabahar kırık oluşumunun önüne geçebilir.
- Kolin içeriği ile hafıza ve öğrenme yeteneklerine katkıda bulunur.
- Kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
- Karaciğer fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olabilir.
- Kansere karşı koruyucu bir sebzedir.
- Karnabahar kolesterolü düşürebilir, kalp salığına ve bağırsak sağlığına katkıda bulunur.
- Diyet posası özelliği ile kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilir.
- Karnabahar vücudu oksidatif strese karşı korumaya yardımcıdır.
- Kan pıhtılarından kaynaklanan inme riskine karşı koruyucu görevi görür.
Karnabahar en sağlıklı nasıl yenir?
C vitamini, K vitamini ve lif gibi vitamin ve mineral içeriği ile bilinen karnabahar, düşük kalorisi ile özellikle diyet yemeklerinin vazgeçilmezidir. Yüksek oranda su içermesi, vücudun su dengesini korumaya fayda sağlar. Karnabaharı tüketmek için pek çok farklı teknik kullanılabilir. Damak zevkine göre bu pişirme yöntemlerinden istenilen tercih edilebilir. Ancak, fırında karnabahar, hem lezzetli hem de sağlıklıdır. Aynı zamanda çiğ hali ile karnabaharı tüketmek karnabaharın vitamin ve antioksidan içeriğinin doğrudan alınmasını sağlar. Karnabaharı temizleyip parçalara ayırdıktan sonra üzerine zeytinyağı ve limon gezdirdikten sonra çiğ olarak tüketmek mümkün.
Çiğ halinin yanı sıra, buharda pişirilmiş karnabaharın besin değerleri de yüksektir. Karnabaharı buharda pişirmek için öncelikle karnabaharı doğrayın, buharda hafif pişirin. Ardından üzerine sevdiğiniz baharat ve otları ilave edin. En son tuz ve zeytinyağı ilavesi ile lezzetli bir garnitür hazırlayabilirsiniz. Bu sayede hem düşük kalorili hem de besleyici bir garnitür hazırlamış olacaksınız.
Karnabahar çiğ tüketilir mi?
Karnabahar çiğ hali ile de tüketilebilir. Direk çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi yan yemeklerde salata ve garnitürlerde karnabahara yer verebilirsiniz. Karnabahar çiğ olarak tüketildiğinde içerdiği vitamin ve mineralleri eksiksiz bir şekilde almanızı sağlar. Ancak, çiğ karnabahar tüketmek bazı kişilerde gaz ve şişkinliğe yol açabilir. Bu noktada, sindirim sorunları yaşayanlar karnabaharı pişirerek tüketebilirler. Hafif buharda pişirme tekniği, gaz ve şişkinliğin önüne geçmek için tercih edilebilir. Hasat dönemi ekim- kasım ayları olan karnabaharı kış aylarında sıcak bir çorba şeklinde tüketerek de besin değerlerinden çok kolay faydalanabilirsiniz.
Karnabaharın zararları var mı?
Beslenme söz konusu olduğunda son derece faydalı olan karnabaharın aşırı tüketimi bazen sakıncalı olabilir.
Karnabaharın zararları şu şekilde sıralanabilir;
- Karnabaharı çok fazla tüketmek şişkinlik ve gaz gibi sindirim problemlerine sebep olabilir.
- Yine fazla tüketimine bağlı tiroid eksikliğine sebebiyet verebilir.
- Böbrek taşı sorunları aşırıya kaçıldığında meydana gelebilir.
- Cildi hassas olan bireylerde karnabahar alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Karnabahar karaciğere iyi gelir mi?
Vücudun en büyük iç organlarından biri olan karaciğer, kendini yenileme özeliği bulunan hayati bir organdır. Dolayısıyla karaciğer sağlığı söz konusu olduğunda sağlıklı beslenmeye özen göstermek gerekir. Karnabahar, bir besin maddesi olan kolinin en iyi kaynaklarından biridir. Öyle ki, karaciğerin yağlardan arınıp sağlığını koruması için koline ihtiyacı bulunur. Karnabahar hem karaciğer yağlanmasının önüne geçebilir hem de karaciğerin işlevlerini arttırmaya yardımcı olabilir.
Karnabahar gaz yapar mı?
Karnabahar gibi bazı sebzeler kükürt içeriği ile şişkinlik ve gaza neden olabilir. Ayrıca pişirme tekniğinden dolayı da şişkinliğe yol açabilen karnabahar, haşlama esnasında içerisine bir miktar kimyon atılıp suyu süzüldüğünde gaz sorunları en aza indirilebilir. Ayrıca karnabaharı daha iyi sindirebilmek için yavaş yavaş tüketmeniz önerilir.
Karnabahar kilo verdirir mi?
Karnabahar düşük kalorisi ile zayıflamak isteyenler için önerilen bir sebzedir. Su oranı yüksektir aynı zamanda yüksek lif içeriği ile uzun süre tok kalmanızı ve bağırsak hareketliliğini arttırabilir. Diyette karbonhidrat alternatifi olabilen karnabahar, kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilir. Karnabahar diyette birçok farklı şekilde pişirilebilir; buharda, fırında, püre olarak veya düşük karbonhidratlı pizza alt tabanı şeklinde kullanılabilir. Çok yönlü olması nedeniyle, diyetler için karnabahar uyumlu bir sebze olarak karşımıza çıkar.






























