SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

İlikli kemik suyu neye iyi gelir? Kemik iliği suyunun faydaları nelerdir?



İlikli kemik suyu neye iyi gelir? Kemik iliği suyunun faydaları nelerdir?

İnsanlar yüzyıllardır lezzetli ve besleyici hayvansal kemik iliği suyunu kullanıyor. Tatlı, zengin bir tada ve doyurucu bir dokuya sahip olup çeşitli yemeklere ve çorbalara tat vermek için kullanılır.
Kemiklerin merkezinde bulunan süngerimsi bir doku olan ilik, çoğunlukla omurga, kalça ve uyluk kemiklerinde yoğunlaşır. Kök hücreleri kırmızı ve beyaz kan hücreleri üretir. Bu hücreler oksijeni kan dolaşımı boyunca hareket ettirerek kan pıhtılaşması gibi görevlerde yardımcı olur. 
Kemik iliğini kısık ateşte uzun süre pişirmek, kolajen, glutamin, prolin, glisin gibi çok değerli bileşen ve aminoasitlerin açığa çıkmasını sağlar. Ayrıca kemik suyunun; kalsiyum, magnesyum, fosfor, silikon, sülfür gibi mineralleri vücudun kolayca emebileceği bir formda içerdiği belirtiliyor.

Kemik iliği suyu neye iyi gelir?

İlikli kemik suyu esasen kolajen açısından zengin,, son derece lezzetli bir et suyu elde edene kadar kaynatılarak yapılan daha kıvamlı ve zengin bir protein kaynağıdır. Yavaş yavaş kaynatılan kemik suyu, kendine has lezzeti ve hoş tadıyla; her derde deva olmasa da, insan vücudu için faydalı besinler, amino asitler ve minerallerle dolu bir sudur. Kemik suları yüzyıllardır dünyanın dört bir yanındaki geleneksel beslenmenin temel gıdaları olmuştur. Hem lezzet hem de besin açısından yoğun olmaları bir yana, sindirimi kolaydır ve kolajen gibi temel bileşenler sayesinde genel vücut sağlığını artırabilir; araştırmalar, kolajenin bağırsak sağlığını ve bütünlüğünü desteklemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Kolajene ek olarak, sığır kemiklerinin ve bağlarının uzun süre kaynatılması prolin, glisin ve glutamin gibi faydalı amino asitleri de serbest bırakır. Bu amino asitler, kemik mineral yoğunluğunun desteklenmesi, kas dokusu oluşumu ve onarımı dahil olmak üzere metabolik süreçler için anahtardır.

İlikli kemik suyunun faydaları nelerdir?

Kilo ile ilgili hastalıkların riskini düşürür

Yapılan  bir araştırma, kemik iliğindeki yağ dokusunun adiponektin adı verilen bir hormon içerdiğini göstermiştir. Bu hormon yağların parçalanmasına yardımcı olur. İnsülin duyarlılığını koruyabilir ve diyabet, kardiyovasküler (kalp) hastalığı ve obeziteyle ilişkili diğer kanserlerin riskini düşürebilir.

Cilt, kemik ve eklem sağlığını korur

Kemik iliği, kemik ve cildin sağlığını ve gücünü artıran kolajenle doludur. Ayrıca osteoartrit hastalığına iyi gelen, eklem ağrılarını hafifleten ve eklemlerdeki iltihabı azaltan bir bileşik olan glukozamin açısından da zengindir.

Enflamasyonla ilgili hastalıkların riskini azaltır

Glisin ve konjuge linoleik asit kemik iliğinde bol miktarda bulunur ve güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip oldukları gösterilmiştir. Kronik inflamasyon kanser, kalp hastalığı, diyabet, artrit, depresyon ve Alzheimer gibi ciddi hastalıklarla bağlantılıdır.

Daha iyi hidrasyon

Kemik suyundaki yüksek su içeriği susuz kalmamanıza yardımcı olur. Su vücudun %70'ini oluşturur ve hemen hemen her vücut fonksiyonunu etkiler.

Uyku kalitesini artırabilir

Kemik suyu, rahatlamayı ve daha derin, daha dinlendirici bir uykuyu teşvik edebilen az miktarda glisin amino asidi içerir.

İltihabı azaltabilir

Bazı çalışmalar kemik suyunun iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Kronik iltihap, artrit, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi bir dizi rahatsızlıkla ilişkilidir. Kemik suyundaki amino asitler vücudunuzdaki iltihaplanmaya neden olan bileşiklere karşı koymak için çalışabilir.

Kilo kaybı için kemik suyu

Kemik suyu sağlıklı bir kilo verme rejiminin bir parçası olabilir. Porsiyon başına yaklaşık 10 gram proteinle doludur ve bu da daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilir. Bu ekstra protein ayrıca yağsız kas kütlesi oluşturmaya yardımcı olabilir ve bu da vücudunuzun gün boyunca daha fazla kalori yakmasını sağlar.

Sağlıklı ilikli kemik suyu nasıl yapılır?

Kemik suyu, hayvanların kemiklerini ve bağ dokularını kaynatarak yapılır. Kemik suyu, kemikleri (özellikle kolajen içeriği yüksek olanları) daha uzun süreler (genellikle ocakta 12 saat) veya düdüklü tencerede en az 3-4 saat kaynatarak yapılır. Soğuduktan sonra, kemik suyu  yüksek jelatin içeriği nedeniyle genellikle jöle benzeri bir kıvama gelir.

Bebeklere ilikli kemik suyu nasıl yapılır?

Seçtiğiniz kemikleri kaynar suya ekleyin, sebzelerle (isteğe göre patates ,havuç, soğan ve sarımsak) birlikte kaynatın, ardından kısık ateşte   9-12 saat yavaşça pişirin. Pişirme işlemi bittikten sonra kemiği suyun içinden alıp ayrı bir tencerede soğutup buz dolabında 1 gün bekletin. Suyun üzerine biriken yağı ayırdıktan sonra alttaki suyu buzluk poşetlerine ya da buz kalıplarına döküp buzlukta dondurun.

İlik suyunda D vitamini var mı?

Kemik suyu, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum gibi mineraller ve iliklerde bulunan A vitamini, K vitamini, çinko, demir, selenyum mineralleri, omega 3, omega 6, aynı zamanda D, C ve B1 vitaminleri içerir.

İlikli kemik suyunun zararları nelerdir?

Kemik suyu genel olarak tüketilmesi güvenli kabul edilse de, farkında olunması gereken bazı potansiyel riskler vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Kurşun kirliliği

Bazı çalışmalar kemik sularında yüksek kurşun seviyeleri olduğunu gösteriyor, bu da büyük miktarlarda tüketildiğinde sağlığa zararlı olabilir.

Bakteriyel kontaminasyon

Kemik suyunun uygunsuz şekilde hazırlanması ve saklanması bakteri üremesine yol açarak gıda kaynaklı hastalık riskini artırabilir.

Alerjik reaksiyonlar

Kemik suyu süt veya kabuklu deniz ürünleri gibi alerjenler içerebilir, bu nedenle tüketmeden önce içeriklerini kontrol etmek önemlidir.

İlaçlarla etkileşim

Kemik suyu, kan sulandırıcılar gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebilen aminoasitler ve mineraller içerir.

Bu olası sorunların riskini en aza indirmek için kemik suyu hazırlarken ve saklarken uygun gıda güvenliği yönergelerine uymak önemlidir. Ayrıca, özellikle altta yatan herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya ilaç kullanıyorsanız, kemik suyu tüketmeden önce bir doktora danışmalısınız.

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 16.04.2025 09:50
Son Güncelleme: 17.04.2025 19:18
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Hindistan cevizi yağı neye iyi gelir? Göz altı morlukları neden olur? Göz altı morlukları nasıl geçer? Sumağın faydaları neler? Sumak kilo verdirir mi? Argan yağının saça faydaları neler? Argan yağı saç için nasıl kullanılır? Göz kararması neden olur? Göz kararması tedavisi nedir? Sade neler yağ nedir? Sade yağ faydaları? Kamkat hangi hastalıklara iyi gelir? Kamkat nasıl yenir? Ter neden kokar? Ter kokusu nasıl giderilir? Boğaz iltihabı nedir? Boğaz iltihabı belirtileri neler? Tetanoz aşısı nedir? Tetanoz aşısı neden yapılır? TSH hormonu nedir, ne işe yarar? Boza nedir? Boza nasıl tüketilir? Çay ağacı yağı nedir? Çay ağacı yağı ne işe yarar? Isırgan otu nedir? Isırgan otunun faydaları nelerdir? Anjiyo nedir, nasıl yapılır? Anjiyo riskli bir işlem mi? Ülser nedir? Ülser belirtileri neler? Prostat ne demek? Prostat belirtileri nelerdir? Anafilaksi nedir? Anafilaktik şok belirtileri neler? Lavanta nedir? Lavantanın faydaları neler? Alerji aşısı nedir? Alerji aşısı nasıl uygulanır? Antihistaminik nedir? Antihistaminik ne için kullanılır? Göz kaşıntısı ve sulanması neden olur? Göz kaşıntısı ve sulanmasına ne iyi gelir? Omega-3 nedir? Omega-3'ün sağlık üzerindeki etkileri nelerdir? Bahar alerjisi nedir? Bahar alerjisinin belirtileri nelerdir? Kadife çiçeği neye iyi gelir? Kadife çiçeği yağının faydaları nelerdir? Leblebi neye iyi gelir? Leblebi nasıl tüketilmeli? Uyku apnesi nedir? Uyku apnesi neden oluşur? Kişnişin faydaları nelerdir? Kişniş neye iyi gelir? Gebelik testi ne zaman belli olur? Gebelik testi nasıl yapılır? Laktozun faydaları ve zararları nelerdir? Laktoz nerelerde bulunur? Tümünü Görüntüle