Yeşil kahve çekirdekleri, kavrulmamış normal kahve çekirdekleridir. Bitki çayı ve kahve karışımı bir tada sahiptirler. Yeşil kahve çekirdeklerine çiğ kahve çekirdeği veya kavrulmamış kahve çekirdeği de denebilir. Kahve çekirdekleri aslında çekirdek değil; kahve meyvesinin içindeki çekirdeklerdir. Çiğ kahve çekirdekleri ağaçlarda yetişir ve kloroplast onlara doğal yeşil rengini verir. Yani tüm kahve çekirdekleri başlangıçta yeşildir.
Çiğ kahve çekirdekleri açık, orta veya koyu renk tonlarında kavrulduktan sonra yeşil renklerini kaybederler. Kavurma işlemi, onlara alıştığımız kahverengi tonlarını verir. Kavrulmamış kahve çekirdeklerindeki klorojenik asit, antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleriyle bilinen bir fenolik asit sınıfıdır.
Kavrulmamış kahve çekirdekleri, kavrulmuş kahve çekirdeklerine göre önemli ölçüde daha yüksek klorojenik asit içeriğine sahiptir. Bunun nedeni, kavurma işlemi sırasında kahve çekirdeklerinin rengini, lezzetini ve aromasını değiştiren birçok kimyasal reaksiyonun gerçekleşmesidir. Klorojenik asit salınımı da bu sonuçlardan biridir.
Yeşil kahve, potansiyel olarak sağlığa faydalı besinlerden biridir ve vücut üzerinde olumlu etkileri olabilen klorojenik asit gibi değerli bileşenler içerir. Ancak, yeşil kahvenin etkilerini açıkça kanıtlayan kapsamlı bilimsel çalışmalar henüz mevcut değildir.
Yeşil kahve, Coffea meyvelerinden (Coffea arabica, Coffea canephora) elde edilen kavrulmamış kahve çekirdekleridir. Bu çiğ kahve çekirdekleri işlenir, kurutulur ancak kavrulmaz. Yeşil kahve çekirdekleri, olgun kahve kirazlarının dış katmanlarının çıkarılıp iç çekirdeklerinin çıkarılmasıyla işlenerek üretilir.
Yeşil kahve, kavrulmuş kahveden daha fazla klorojenik asit içerir. Yeşil kahvedeki klorojenik asidin sağlık açısından faydalı olduğu düşünülmektedir. Yeşil kahve içmenin kan basıncını düşürmek, atardamar elastikiyetini artırmak, vücut kitle indeksini ve karın yağını düşürmek ve kortizol seviyelerini düzenlemek gibi çeşitli faydalar sağlayabileceği öne sürülmektedir.
Yeşil kahve yapmak için en iyi çekirdekler kavrulmamış Arabica çekirdekleridir. Arabica çekirdekleri, yeşil kahvenin sağlık yararlarıyla ilişkilendirilen faydalı bileşikler olan daha fazla klorojenik asit içerir. Ayrıca, daha acı olma eğiliminde olan Robusta çekirdeklerine kıyasla daha yumuşak ve daha hafif bir tat sunarlar. Yeşil kahve çekirdekleri, olgun kahve kirazlarının dış katmanlarının ve iç çekirdeklerinin çıkarılmasıyla işlenerek üretilir. Bu işlem, olgun kirazların hasat edilmesini, kabuk, posa ve zar tabakasının çıkarılmasını ve çekirdeklerin kurutulmasını içerir. Yeşil kahve çekirdeklerinin hasat edilmesinden sonra çekirdekler, su veya mekanik yöntemlerle çekirdeğin etrafındaki yapışkan bir madde olan musilajı çıkarmak için işlenir. Çekirdekler güneşte veya mekanik kurutucularda kurutulur, çekirdeklerin tamamen kuru hale gelmesi birkaç hafta sürebilir. Ardından kalan dış katmanları çıkarmak için kabukları soyulur ve yeşil kahve çekirdekleri elde edilir.
Yeşil kahvenin hazırlanışı, normal kahve hazırlama yönteminden biraz farklıdır. Çekirdekler daha sert olduğundan, bir gece önceden ıslatılması veya toz haline getirilmesi önerilir. Daha sonra, tıpkı bitki çaylarında olduğu gibi, yaklaşık 10-15 dakika sıcak suda bekletilir. Demlenen yeşil kahve, baharatlar veya doğal katkı maddeleriyle zenginleştirilerek tüketilir.
Her gün yeşil kahve içmek, özellikle kafein içeriği nedeniyle bazı yan etkilere neden olabilir. Günde dört veya beş fincandan fazla yeşil kahve içmek aşağıdaki yan etkilere neden olabilir:
Yeşil kahve kilo vermeye yardımcı olabilir, ancak göbek yağlarını azaltmak için meyve, sebze, yağsız proteinler ve tam tahıllar açısından zengin, dengeli bir beslenme ile desteklenmelidir.
Yeşil kahvenin veya herhangi bir içeceğin faydaları ancak doğru zamanda ve doğru miktarda tüketildiğinde elde edilebilir. Benzer şekilde, yeşil kahve içmek için en iyi zaman, herhangi bir öğünden öncedir.
Yeşil kahve kilo vermek için sihirli bir çözüm değildir. Dengeli beslenme ve düzenli egzersiz de dâhil olmak üzere sağlıklı bir yaşam tarzını destekleyebilecek tamamlayıcı bir yardımcı olarak görülmelidir. Yeşil kahvenin genel performans seviyelerini artırabileceği ve daha uzun süreler boyunca egzersize yardımcı olabileceği kanıtlanmıştır.