
Zencefil çayının, geleneksel olarak kullanıldığı 5.000 yıl öncesine dayanan uzun bir geçmişi vardır. Zencefil çayı, güçlü iltihap önleyici ve antioksidan özellikleriyle bilinen sağlıklı bir içecektir. İçilmesi, sindirimi iyileştirme ve mide bulantısı giderme, kas ve adet ağrılarını azaltma, bağışıklık sistemini güçlendirme ve kan dolaşımını iyileştirme gibi çeşitli faydalar sağlayabilir. Ayrıca iltihabı azaltmaya yardımcı olur, solunum sorunlarını yatıştırabilir ve kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Zencefil çayını günlük diyetinize dahil etmek, genel sağlık durumunuzu iyileştirmeye katkı sağlayabilir.
Zencefil çay neye iyi gelir?
Zencefil çayının en iyi bilinen özelliği; sindirim sorunlarını yatıştırma ve özellikle mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olma potansiyelidir. Ayrıca, kas ve adet ağrılarının azaltılması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve kan dolaşımının iyileştirilmesi gibi çeşitli faydalar sağlayabilir.
Zencefil çayının sağlık için faydalarından bazıları şunlardır:
Sindirim rahatsızlığını hafifletmeye yardımcı olabilir
Zencefil çayı, muhtemelen sindirimin iyileştirilmesi ve mide bulantısının giderilmesi potansiyeli en iyi bilinenidir. Yapılan bir çalışma, sabah bulantısını hafifletme konusunda bazı ilaçlar kadar etkili olabileceğini öne sürmektedir.
İltihap önleyici
Zencefil, gingerol adı verilen önemli fitonutrientler içerir ve yapılan araştırmalar bunların antimikrobiyal ve antiinflamatuar etkiye sahip olabileceğini ve çay olarak içildiğinde sağlıklı bir mikrobiyomu desteklemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir
2017'de yapılan bir araştırma, günlük olarak zencefil tüketenlerin hipertansiyon riskinin azaldığını buldu. Çalışma özellikle zencefil çayını incelemese de, yüksek tansiyonunuz varsa zencefil çayı tüketmek faydalı olabilir.
Kilo kaybına yardımcı olabilir
Zencefilin kilo ve obezite üzerindeki faydalarına dair yapılan çalışmalar zencefilin iştah kontrolü ve termojenezi (ısı üretimi) artırma dahil olmak üzere çeşitli mekanizmalar aracılığıyla obezite üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceğini öne sürmektedir. Zencefil çayını dengeli bir diyetin parçası olarak dâhil etmek faydalı olabilir.
Baş ağrılarını ve migrenleri hafifletir
Zencefilin ağrı kesici özellikleri hakkında, özellikle baş ağrısı ve migrenle mücadele edenler için potansiyel faydası da dahil olmak üzere, pek çok araştırma yapılmıştır. Bu nedenle, zencefil çayı içmek hem baş ağrılarını önlemeye hem de hafifletmeye yardımcı olabilir.
Antioksidan açısından zengin
Zencefil antioksidan açısından zengindir ve özellikle pankreas ve kolon kanseri olmak üzere tümör hücreleri üzerinde antiproliferatif etkileri olduğu gösterilmiştir; zencefil çayını düzenli olarak tüketmek koruyucu bir etki sağlayabilir.
Taze ve toz zencefilli çayı nasıl yapılır?
Taze zencefil çayı şöyle yapılır: Öncelikle zencefilin kabuklarını soyup ince dilimler halinde doğrayın. Dilimleri bir bardağa ya da fincana koyup üzerine kaynar su dökün. Bardağın üzerini kapatıp demlenmeye bırakın. 10 dakika demlediğiniz zencefil çayını, tercihe göre bal ve limon suyu karıştırarak içebilirsiniz.
Toz zencefil çayı ise şu şekilde yapılır: toz zencefili kaynamış suya ekledikten sonra 4-5 dakika demlenmesini bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra içine bal veya limon karıştırıp içebilirsiniz.
Taze zencefilin kurutulmuş zencefile kıyasla güçlü sağlık yararları vardır, ancak kurutulmuş toz zencefille yapılan çay daha hafif bir tada sahiptir.
Zencefil çayı ne zaman içilmeli?
Zencefil çayı günün herhangi bir saatinde tüketilebilir. Sabahın erken saatlerinde canlandırıcı bir etkiye sahip olan zencefil çayını, yemekten sonra sindirimi kolaylaştırmak için de içebilirsiniz.
Yatmadan önce zencefil çayı içmenin bir faydası var mı?
Zencefil sakinleştirici etkilerinden dolayı, zihinsel ve psikolojik olarak destekleyicidir. Yatmadan önce zencefil çayı içildiğinde kişinin rahatlamasına ve uyumasına yardımcı olabilir. Ancak, bazı kişilerde uyarıcı etkisi olabileceği için gece içilmesi uygun olmayabilir.
Limonlu zencefil çayı ne işe yarar?
Limonlar, keskin, ekşi tatları ve mükemmel bir C vitamini ve antioksidan kaynağı olmaları nedeniyle dünya çapında çok fazla tüketilen bir meyvedir. Limonlar, birçok çayda hem tatlandırıcı hem de ana bileşen olarak kullanılmıştır. Limonun ekşimsi tadı ile zencefilin acımsı tadı bir araya gelince ortaya canlı, keskin bir tada sahip, sağlık açısından birçok faydası olan bir çay çıkar. Limon bağışıklığı güçlendirici özelliklere sahip olan C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin bir kaynaktır. Zencefil de bağışıklığı güçlendirici özelliklere sahiptir ve bazı bakterilere karşı koruma sağlayabilir. Limon ve zencefilin, kalp damar hastalıkları ve karaciğer hastalıklarıyla ilişkili riskleri azaltmaya yardımcı olduğuna inanılan bileşenler içerdiği biliniyor. Ayrıca, limonlu zencefil çayı, iltihaplanma, artrit ve hatta baş ağrılarıyla ilişkili ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.