Kış sebzeleri nelerdir? Kış sebzelerinin faydaları neler?
Soğuk kış aylarında kış mevsimine özgü sebze ve meyveleri tüketmek bağışıklığı güçlü tutarak hastalıklarından korunmanın en iyi yollarından biridir. Kış sebzeleri, sağlıklı bir bağırsak ve vücut direncini arttıran C, A ve K vitaminleri ve yüksek lif içeriği ile öne çıkar. Gün içinde daha zinde, enerjik hissetmek ve sağlığımızı koruyabilmek için öğünlerde mutlaka kış sebzelerine yer vermek gerekir. Ancak kış sebzelerinden maksimum fayda sağlamak için dikkat edilmesi gereken iki temel unsur vardır: tazelik ve doğru pişirme yöntemi. Öyle ki; kış sebzelerinin vitamin ve mineral değerlerini korumak sağlığımız bakımından maksimum faydalar sağlar. Bu nedenle doğanın bize sunduğu bu nimetlerden en iyi şekilde yararlanmak için sebzeleri mevsiminde, mümkünse yerel pazarlardan ve taze olarak temin etmek önemlidir. Pişirme sırasında ise buharda haşlama, fırında pişirme veya kısa süreli soteleme gibi yöntemler tercih edilmelidir.
Kış sebzeleri nelerdir?
Soğuk havaların etkisini arttırdığı kış aylarında mutfaklarda rengârenk bir dönüşüm etkisini göstermeye başlar. Kış sebzeleri yılın bu döneminde hastalıklardan korunmak için adeta şifa kaynağıdır. Yüksek besin içerikleri ile bağışıklığı desteklemeye yardımcı olan bu sebzelerle içinizi ısıtacak sıcacık bir çorba, patates püresi veya fırında veya güveçte birbirinden besleyici ve lezzetli sebze yemekleri hazırlayabilirsiniz.
İşte vitamin, mineral deposu kış sebzeleri
Karnabahar
Temel vitaminler, karotenoidler, lif, folat ve potasyum gibi mineraller ve fenolik bileşikler bakımından zengin olan karnabahar, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda karnabahar kalp sağlığını da destekler.
Lahana
Lahana düşük kalorili olmasına rağmen tok tutucu özelliği ile bilinen bir kış sebzesidir. Lahana C vitamini, K vitamini, manganez ve antosiyaninler gibi çeşitli vitamin ve mineral içeriğe sahiptir.
Havuç
Daha canlı ve ışıl ışıl bir cilt, iyi bir göz sağlığı için havucu mevsiminde bol bol tüketmek gerekir, A vitamini/beta-karoten alımı için oldukça yardımcıdır. Havuç ayrıca serbest radikal hasarıyla mücadele eden lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar ve K vitamini, potasyum, tiamin, niasin ve bolca lif içerirler.
Karalahana
Karalahana A, B, C ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, bakır, manganez, potasyum ve magnezyum gibi önemli vitamin kaynağıdır.
Brokoli
Kansere karşı koruyucu etkisi ile bilinen brokoli, folik asit ve demir içerir. Brokoli, ayrıca antioksidanlar, temel mineraller, fenolik bileşikler ve daha pek çok önemli vitamin ve mineral içerir.
Ispanak
Ispanak içeriğinde A, C, E ve B vitaminleri barındırır ve magnezyum, fosfor gibi mineraller içerir. Ispanak eklem ve kemik sağlığı bakımından önemli bir besin kaynağıdır.
Turp
Salataların vazgeçilmez parçası ve yemeklerin eşlikçisi olan turp, yüksek lif içeriğinin yanı sıra E, A, C, B6 ve K vitaminleri, antioksidanlar içerir. Turp aynı zamanda çinko, fosfor, potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından da zengindir.
Pancar
Pancarda yüksek oranda lif, folat, manganez ve potasyum bulunur. Ayrıca demir, C vitamini, betanin ve vulgaksantin gibi vücuttaki enflamasyonu azaltan bileşikler bakımından şifa kaynağıdır.
Kereviz
Özellikle sindirim sistemi, bağışıklık ve kalp sağlığına katkı sağlamasıyla bilinir. Düşük kalorili yapısı sayesinde diyet yapanlar için ideal bir sebzedir. Kereviz, yüksek lif, antioksidan, vitamin ve mineral içeriği ile sağlıklı bir beslenmenin olmazsa olmazıdır.
Balkabağı
Balkabağı, A, C, E vitamini, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve lif gibi müthiş içeriği ile öne çıkar. Düzenli olarak balkabağı tüketmek, sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemede ve kalp, kemik sağlığını korumada önemli bir yer tutar.
En sağlıklı kış sebzeleri nelerdir?
En sağlıklı kış sebzeleri bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korurlar. Bu sebzeler yüksek vitamin, mineral ve antioksidan kaynağıdırlar. Kış mevsiminde tüketilebilecek en sağlıklı sebzeler arasında yer alan ıspanak; demir, C ve E vitamini, potasyum ve magnezyum içeriğine sahiptir. Ispanak, sindirim sistemine yardımcı olur ve kanser hastalığına karşı da korur.
Kış aylarında sık sık beslenmemizde yer vermemiz gereken besinlerden bir diğeri olan brokoli, güçlü antioksidan özelliğe sahiptir. Karnabahar, sindirim sağlığı açısından çok faydalıdır ve kansere karşı koruyucu bileşenler içerir. Lahana, detoks etkisiyle toksinlerin atılmasına yardımcı olur, iltihabı önler ve kalp sağlığını destekler. Kereviz düşük kalorili yapısıyla kilo vermek isteyenler için mükemmel bir sebzedir. Kereviz bağırsak hareketlerini artırır ve kabızlığın önüne geçer. Ayrıca kereviz soğuk algınlığına da iyi gelir. Havuç salatalarda, kahvaltılarda veya içeceklerde yerini alırken potasyum, A vitamini, biotin ve B6 içeriği ile bilinir. Beta karoteni A vitaminine dönüştüren havuç, vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur.
En sağlıklı kış sebzeleri listesinde yer alan sebzeden biri de turptur. Turp, soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi özellikle kış mevsimi hastalıklarından korumaya yardımcı olur. Besin değeri yüksek olan turp, ayrıca kana oksijen sağlar ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Kış sebzelerinin her birinin önemli faydaları bulunur. Bu sebeple kış sebzelerinin hemen hemen hepsinden yeteri kadar faydalanmak sağlığımız açısından bir ihtiyaçtır.
Kış sebzelerinin faydaları neler?
Kış sebzeleri yılın soğuk aylarında, genellikle kasım ayından mart ayına kadar yetişen besin değeri yüksek sebzelerdir. En sık tüketilen çeşitleri arasında brokoli ve lahana, gibi turpgiller, kıvırcık ve karalahana gibi yeşillikler, pancar, soğan, havuç, rezene ve bal kabağı yer alır.
Kış sebzelerinin faydaları şöyle sıralanabilir;
Bağışıklığı destekler
Kış ayları vücut direncinin düştüğü ve hastalıkların arttığı bir mevsimdir. Ispanak, lahana, brokoli gibi sebzeler yüksek C vitamini içerir; bu da hastalıklardan korunmak için önemlidir.
Sindirimi destekler
Belirli türe bağlı olarak, bu sebzeleri diyetinize eklemek lif açısından zengin beslenmeye yardımcı olur. Lif içeriği yüksek kış sebzeleri arasında; karnabahar, pırasa ve kereviz gibi sebzeler yer alır. Bağırsak sağlığını düzenler ve kabızlığı önlerler.
Düşük kalorilidir
Kış sebzeleri genellikle düşük kalorili ve tok tutucu özelliğe sahiptir.
Kan şekerini dengeler
Kan şekerini dengeleyen besinler lif açısından zengindirler. Brüksel lahanası, bezelye, brokoli, avokado, ıspanak gibi sebzeler tüketebilirsiniz.
Antioksidan açısından zengindirler
Bazı kış sebzeleri vücudu serbest radikallere karşı korumaya yardımcı olur. Bu sebeple özellikle havuç, brokoli ve kırmızı lahana gibi sebzelere sofralarında sık sık yer verin.
Detoks etkisi sağlar
Vücudun toksinlerden ve serbest radikallerden arındırılması ya da kilo kontrolünün sağlanmasında oldukça olan etkili lahana ve kereviz gibi sebzeler vücutta detoks etkisi yaratır.
Kış sebzeleri hangi hastalıklara iyi gelir?
Kış sebzeleri içerdiği vitamin, mineral ve antioksidan özelliklerle pek çok hastalıkla mücadelede ve vücudu hastalıklardan korumada güçlü etkilere sahiptir.
İşte kış sebzelerinin iyi geldiği hastalıklar;
- Grip ve soğuk algınlığına iyi gelirler.
- Kalp ve damar hastalıklarına karşı korurlar.
- Bağışıklığı desteklerler.
- Demir eksikliğini tedavi edebilirler.
- Kanser türlerine iyi gelirler.
- Sindirim sorunlarının giderilmesine yardımcı olurlar.
- Tansiyonu dengelerler.
- Cilt sağlığını korurlar.
- Göz sağlığını desteklerler.
- Kan pıhtılaşmasının önüne geçebilirler.
- Hücreleri oksidatif stres ve inflamasyondan koruyabilirler.
- Kan şekerini dengeleme faydaları bulunur.
- Metabolizmaya destek olurlar.
- Halsizliği giderici etkileri bulunur.
- Enfeksiyonları önlerler.
- İdrarın atılımını kolaylaştırırlar.
- Kilo kontrolü sağlar ve kanı temizlemeye yardımcı olurlar.
Kış sebzelerini nasıl tüketmek gerekir?
Kış sebzelerinden en güzel şekilde faydalanmanın yöntemleri şöyledir;
Haşlama ya da buharda pişirme
Sebzelerin vitamin ve mineral değerlerini korumak için uzun uzun kaynatmaktan kaçınmak kısa sürede buharda pişirmek gerekir.
Salatalarda çiğ olarak
Havuç, pancar, lahanana, kıvırcık, kereviz gibi bazı sebzeler çiğ olarak tüketilebilir. Bu sayede içerdiği yüksek besin değerini kaybetmeden sofralarda yerini bulurlar.
Çorba şeklinde
Kış sebzeleri ile mükemmel kış çorbaları hazırlanabilir. Oldukça doyurucu ve besleyici bir öğün için kış sebzelerini çorba yapımında kullanabilirsiniz.
Izgara veya fırın yöntemi
Sebzeleri özellikle etlerle fırında, ızgarada veya güveçte pişirerek sağlıklı ve lezzetli bir menü oluşturmak mümkün.
Turşu şeklinde
Sindirim sistemini düzenleyen ve bağışıklık sistemini ve diğer birçok sistemi iyileştiren turşu, kış aylarının vazgeçilmezidir. Havuç, lahana, kırmızı lahana gibi sebzelerle hazırlanan turşular probiyotik alımını sağlar ve yemeklerin yanında harika eşlikçi olarak tüketilebilirler.






























