
Leblebi, nohutun kavrulmasıyla elde edilen, yüksek lif ve protein içeriğine sahip sağlıklı bir atıştırmalıktır. Bilinen en eski kullanım tarihi Türkiye'de MÖ 3500 ve Fransa'da MÖ 6970'tir. Bugün 50'den fazla ülkede yetiştirilmektedir. Leblebi üretimde kırmızı ve iri nohutlar kullanılır. Çorum yöresinde üretilen nohutlar çoğunlukla sarı leblebi, Ege bölgesinde yetiştirilen nohutlar ise daha çok beyaz leblebi elde etmek için kullanılır. Beyaz leblebi, sarı leblebiye göre daha lifli bir yapıya sahiptir. Sindirim sistemi rahatsızlıkları için özellikle beyaz leblebi tüketilmesi tavsiye edilir.
Leblebi neye iyi gelir?
Sağlıklı bir atıştırmalık olarak leblebi; mide asidini önler, kötü kolesterolü düşürür, kalp sağlığını destekler, içeriğindeki lifler sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur, enerji verir, tokluk verir, mide bulantısını önler, göz sağlığına iyi gelir. Leblebiler ayrıca, kan şekerini dengeler, içeriğindeki folik asit anne sütünü artırır, demir eksikliğini giderebilir, kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunur ve cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak yaşlanma belirtilerini geciktirir.
Leblebinin faydaları neler?
Leblebi, kalp sağlığını koruyan mineraller içerir, enerji verir ve kilo kontrolünü destekler. Ayrıca sindirimi destekler, tok tutar ve kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.
Leblebinin faydalarından bazıları şunlardır:
Antioksidan özellikleri
Leblebiler, oksidatif stresle savaşmaya ve vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olan flavonoidler ve polifenoller gibi antioksidanlar içerir. Düzenli olarak tüketimi genel sağlığa katkıda bulunabilir.
Kan şekerini düzenler
Kavrulmuş leblebinin glisemik indeksi düşüktür. Bu, vücudun bunları yavaşça emdiği ve sindirdiği anlamına gelir. Ayrıca, amiloz adı verilen, yavaş sindirilen bir nişasta türüne sahiptirler. Bunların her ikisi de kan şekerinin ve insülinin çok hızlı yükselmesini önlemeye yardımcı olur. Leblebi, diyabet hastaları için mükemmel bir atıştırmalıktır.
Sindirime yardımcı olurlar
Leblebi, özellikle rafinoz adı verilen çözünebilir bir lif olmak üzere, diyet lifi açısından zengindir. Bağırsakların içindeki iyi bakteriler bunu parçalar, böylece kalın bağırsak onu yavaşça sindirebilir. Leblebi yemenin bağırsak hareketlerini kolaylaştırıp daha düzenli hale getirmeye yardımcı olabileceği çeşitli araştırmalarda gösterilmiştir.
Kolesterolü düşürür
Çözünebilir lif bağırsak sağlığı için çok yararlıdır. Toplam kolesterolü ve LDL (kötü) kolesterolü azaltabilir. Ayrıca düzenli leblebi tüketimi, damar sertliğini önlemeye ve kalp krizi riskini düşürmeye yardımcı olur.
Kanser riskinizi düşürebilirler
Leblebi yediğinizde, vücudunuz bütirat adı verilen bir yağ asidi üretir. Bütiratk kolorektal kanser riskini düşürebilir. Leblebide ayrıca likopen ve saponinler gibi kanserle savaşan başka bileşikler de bulunur.
Kemikleri güçlendirir
Leblebiler güçlü kemikler için gerekli olan kalsiyum, magnezyum, lif ve diğer besinleri içerir.
Zihinsel sağlığa katkı sağlar
Leblebiler, hafıza, ruh hali, kas kontrolü ve diğer beyin ve sinir sistemi aktiviteleri için önemli kimyasalların yapımına yardımcı olan bir besin olan kolin içerir.
Kilo yönetimini destekler
Leblebiler, düşük kalorili ve besleyicidir. Protein ve bolca lif içerir. Lif, midede daha uzun süre kalıp ve sindirimi yavaşlatır ve tokluk hissini artırır. Proteinler de iştahı kontrol altına alan hormonların salınımını destekler. Bunlar da leblebiyi kilo yönetiminde ve kilo verme sürecinde sağlıklı bir atıştırmalık olarak öne çıkarır.
Leblebinin besin değerleri neler?
100 gram leblebinin besin değerleri şu şekildedir:
- Kalori: 286 kcal
- Protein: 19.54 gr
- Yağ: 6.04 gr
- Karbonhidrat: 46.36 gr
- Lif: 12.2 gr
- Şeker: 2.17 gr
- Kalsiyum: 57 mg
- Demir: 4.31 mg
- Magnezyum: 79 mg
Leblebi nasıl tüketilmeli?
Leblebi, öğünlerle birlikte veya ara öğünlerde; sade veya tuzlu, baharatlı leblebi olarak doğrudan atıştırmalık olarak tüketilebilir. Sağlık açısından faydaları düşünüldüğünde sarı leblebinin günde bir iki avuç kadar, beyaz leblebinin ise yine 1-2 avuç kadar tüketilmesi tavsiye edilir.
Leblebi çeşitleri neler?
Leblebinin en bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. Ayrıca, çıtır, şekerli, çikolatalı, soslu, susamlı, acı biberli, gevrek, susamlı ve çiğ leblebi gibi farklı çeşitlerde de sunulur. Leblebinin yörelere göre çeşitleri ise şunlardır: Çorum leblebisi, Tavşanlı leblebisi, Denizli leblebisi, Ağın leblebisi, Kula leblebisi, Sandıklı leblebisi ve Seydişehir leblebisi.
Leblebi ve nohut arasındaki fark nedir?
Leblebi, nohut tanelerinin kavrulasıyla elde edilen bir kuruyemiş türüdür.
Leblebi diyette yenir mi?
Leblebi, yüksek lif ve protein içeriği sayesinde diyetlerde sıklıkla kullanılan bir kuru yemiştir. Sağlıklı bir kiloyu korumak isteyenler için düşük kalorili ve doyurucu özellikleri tokluk hissini artırmaya ve yeme isteğini azaltmaya yardımcı olur.