SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Leblebi neye iyi gelir? Leblebi nasıl tüketilmeli?



Leblebi neye iyi gelir? Leblebi nasıl tüketilmeli?

Leblebi, nohutun kavrulmasıyla elde edilen, yüksek lif ve protein içeriğine sahip sağlıklı bir atıştırmalıktır. Bilinen en eski kullanım tarihi Türkiye'de MÖ 3500 ve Fransa'da MÖ 6970'tir. Bugün 50'den fazla ülkede yetiştirilmektedir. Leblebi üretimde kırmızı ve iri nohutlar kullanılır. Çorum yöresinde üretilen nohutlar çoğunlukla sarı leblebi, Ege bölgesinde yetiştirilen nohutlar ise daha çok beyaz leblebi elde etmek için kullanılır. Beyaz leblebi, sarı leblebiye göre daha lifli bir yapıya sahiptir. Sindirim sistemi rahatsızlıkları için özellikle beyaz leblebi tüketilmesi tavsiye edilir.

Leblebi neye iyi gelir?

Sağlıklı bir atıştırmalık olarak leblebi; mide asidini önler, kötü kolesterolü düşürür, kalp sağlığını destekler, içeriğindeki lifler sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur, enerji verir, tokluk verir, mide bulantısını önler, göz sağlığına iyi gelir. Leblebiler ayrıca, kan şekerini dengeler, içeriğindeki folik asit anne sütünü artırır, demir eksikliğini giderebilir, kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunur ve cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak yaşlanma belirtilerini geciktirir.

Leblebinin faydaları neler?

Leblebi, kalp sağlığını koruyan mineraller içerir, enerji verir ve kilo kontrolünü destekler. Ayrıca sindirimi destekler, tok tutar ve kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.

Leblebinin faydalarından bazıları şunlardır:

Antioksidan özellikleri

Leblebiler, oksidatif stresle savaşmaya ve vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olan flavonoidler ve polifenoller gibi antioksidanlar içerir. Düzenli olarak tüketimi genel sağlığa katkıda bulunabilir.

Kan şekerini düzenler

Kavrulmuş leblebinin glisemik indeksi düşüktür. Bu, vücudun bunları yavaşça emdiği ve sindirdiği anlamına gelir. Ayrıca, amiloz adı verilen, yavaş sindirilen bir nişasta türüne sahiptirler. Bunların her ikisi de kan şekerinin ve insülinin çok hızlı yükselmesini önlemeye yardımcı olur. Leblebi, diyabet hastaları için mükemmel bir atıştırmalıktır.

Sindirime yardımcı olurlar

Leblebi, özellikle rafinoz adı verilen çözünebilir bir lif olmak üzere, diyet lifi açısından zengindir. Bağırsakların içindeki iyi bakteriler bunu parçalar, böylece kalın bağırsak onu yavaşça sindirebilir. Leblebi yemenin bağırsak hareketlerini kolaylaştırıp daha düzenli hale getirmeye yardımcı olabileceği çeşitli araştırmalarda gösterilmiştir.

Kolesterolü düşürür

Çözünebilir lif bağırsak sağlığı için çok yararlıdır. Toplam kolesterolü ve LDL (kötü) kolesterolü azaltabilir. Ayrıca düzenli leblebi tüketimi, damar sertliğini önlemeye ve kalp krizi riskini düşürmeye yardımcı olur.

Kanser riskinizi düşürebilirler

Leblebi yediğinizde, vücudunuz bütirat adı verilen bir yağ asidi üretir. Bütiratk kolorektal kanser riskini düşürebilir. Leblebide ayrıca likopen ve saponinler gibi kanserle savaşan başka bileşikler de bulunur.

Kemikleri güçlendirir

Leblebiler güçlü kemikler için gerekli olan kalsiyum, magnezyum, lif ve diğer besinleri içerir.

Zihinsel sağlığa katkı sağlar

Leblebiler, hafıza, ruh hali, kas kontrolü ve diğer beyin ve sinir sistemi aktiviteleri için önemli kimyasalların yapımına yardımcı olan bir besin olan kolin içerir.

Kilo yönetimini destekler

Leblebiler, düşük kalorili ve besleyicidir. Protein ve bolca lif içerir.  Lif, midede daha uzun süre kalıp ve sindirimi yavaşlatır ve tokluk hissini artırır. Proteinler de iştahı kontrol altına alan hormonların salınımını destekler. Bunlar da leblebiyi kilo yönetiminde ve kilo verme sürecinde sağlıklı bir atıştırmalık olarak öne çıkarır.

Leblebinin besin değerleri neler?

100 gram leblebinin besin değerleri şu şekildedir:

  • Kalori: 286 kcal
  • Protein: 19.54 gr
  • Yağ: 6.04 gr
  • Karbonhidrat: 46.36 gr
  • Lif: 12.2 gr
  • Şeker: 2.17 gr
  • Kalsiyum: 57 mg
  • Demir: 4.31 mg
  • Magnezyum: 79 mg

Leblebi nasıl tüketilmeli?

Leblebi, öğünlerle birlikte veya ara öğünlerde; sade veya tuzlu, baharatlı leblebi olarak doğrudan atıştırmalık olarak tüketilebilir. Sağlık açısından faydaları düşünüldüğünde sarı leblebinin günde bir iki avuç kadar, beyaz leblebinin ise yine 1-2 avuç kadar tüketilmesi tavsiye edilir.

Leblebi çeşitleri neler?

Leblebinin en bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. Ayrıca, çıtır, şekerli, çikolatalı, soslu, susamlı, acı biberli, gevrek, susamlı ve çiğ leblebi gibi farklı çeşitlerde de sunulur. Leblebinin yörelere göre çeşitleri ise şunlardır: Çorum leblebisi, Tavşanlı leblebisi, Denizli leblebisi, Ağın leblebisi, Kula leblebisi, Sandıklı leblebisi ve Seydişehir leblebisi.

Leblebi ve nohut arasındaki fark nedir?

Leblebi, nohut tanelerinin kavrulasıyla elde edilen bir kuruyemiş türüdür.

Leblebi diyette yenir mi?

Leblebi, yüksek lif ve protein içeriği sayesinde diyetlerde sıklıkla kullanılan bir kuru yemiştir. Sağlıklı bir kiloyu korumak isteyenler için düşük kalorili ve doyurucu özellikleri tokluk hissini artırmaya ve yeme isteğini azaltmaya yardımcı olur.

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 14.05.2025 11:06
Son Güncelleme: 14.05.2025 22:30
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler olur? Sigara nasıl bırakılır? Sıcak havada neden uyku gelir? Sıcak havada uyuyamayanlar için öneriler neler? Tatilde neden ishal olunur? Tatilde ishale ne iyi gelir? Uçak yolculuğunda kulak tıkanması neden olur? Uçakta kulak tıkacı işe yarıyor mu? Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Epsom tuzu nedir? Epsom tuzu nasıl kullanılır? Brokolinin faydaları neler? Ekinezya çayının faydaları neler? Ekinezya nasıl tüketilmeli? Emziren anne rezene çayı içerse ne olur? 9 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? 9 hafta bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Diş beyazlatma nedir? Evde diş beyazlatma teknikleri neler? Su toplamış yanığa ne iyi gelir? Yanık izi nasıl geçer? Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi nasıl anlaşılır? Laktoz içeren besinler nelerdir? Laktoz en çok hangi besinlerde var? Lahananın faydaları neler? Lahana hangi hastalıklara iyi gelir? Kara mürver nedir, neye iyi gelir? Kara mürverin faydaları nelerdir? Çam fıstığı neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Frenk üzümü nedir, ne işe yarar? Frenk üzümünün faydaları nelerdir? Kaya koruğu neye iyi gelir? Kaya koruğunun faydaları nelerdir? KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Tümünü Görüntüle