Genital Siğil

Genital Siğil



Genital siğiller, cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsü (HPV), nedeniyle meydana gelir. Çoğunlukla virüsü taşıyan biriyle anal ya da vajinal cinsel ilişki kurulmasıyla bulaşır. Genellikle asemptomatiktir ancak ağrılı ya da kaşıntılı olabilir. Çoğu zaman görülemeyecek kadar küçüktür. HPV ile enfekte olan herkeste mutlaka siğil oluşmaz.

HPV aşıları, belirli HPV türlerinden kaynaklanan enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilir. Siğiller, genellikle tedavi gerektirmeden ortadan kaybolsa da yayılabilir. Tedavi, siğile neden olan HPV enfeksiyonunu ortadan kaldırmadığı için siğiller zaman içinde tekrar ortaya çıkabilir.

Genital Siğil Nedir?

Genital siğiller; kasık bölgesinde, genital ya da anal bölgede farklı boyut ve şekillerde meydana gelen cilt büyümeleridir. Bazıları düz beyaz lekelere benzerken bazıları ise küçük ve pürüzlüdür. Tek başlarına veya gruplar halinde bulunabilir ya da hiç görünmeyebilir. Özellikle rahim ağzında ya da üretranın içinde meydana geldiğinde fark edilmesi zor olabilir.

Genital siğillerin ortaya çıkması haftalar, aylar ya da yıllar alabilir. Bununla birlikte HPV enfeksiyonuna yakalanan herkes genital siğillere yakalanmaz. Çoğu insanın bağışıklık sistemi virüsle savaştığı için siğil oluşmaz. Kişilerin birkaç yıl sonra yapılan testlerinde negatif sonuç gözlenebilir.

Siğiller, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha sık gözlenebilir.

Genital Siğil Neden Olur?

Genital siğiller; yaklaşık 40 türü genital bölgede olmak üzere 100'den fazla türü bulunan insan papilloma virüsü (HPV) nedeniyle meydana gelir. Özellikle HPV tiplerinden olan tip 6 ve tip 11 en sık genital siğil yapan tiplerdir. Rahim ağzı kanserine eşlik eden HPV türleri en sık tip 18 ve tip 16.

HPV, ciltten cilde yakın temas yoluyla bulaşır. Virüsü taşıyan biriyle cinsel ilişki veya ten tene cinsel temas yoluyla yayılabilir. Virüs, cinsel aktiviteler sırasında cinsel organlara, anüse, ağza veya boğaza yayılabilir.

Genital siğiller, aşağıdaki yollarla yayılabilir:

  • Vajinal, anal veya oral cinsel ilişki
  • Genital temas
  • Doğum (enfekte anneden bebeğe)

Virüs, genital siğillerin yanı sıra aşağıdaki kanser türlerine de neden olabilir:

  • Vajina kanseri
  • Rahim ağzı kanseri
  • Penis kanseri
  • Anüs kanseri
  • Vulva kanseri
  • Ağız ve boğaz kanseri


Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Genital siğiller kasıkta, cinsel organların üzerinde ve çevresinde, üretrada, rektumda veya anüste ortaya çıkabilir. Bazen ağız ve boğazda da meydana gelir. Lezyon boyutu 1-2 mm olabileceği gibi birkaç santimetreye kadar çıkabilir. Belirtiler, kadın ve erkeklerde benzer olsa da siğillerin yerleri farklılık gösterebilir.

Genellikle ağrısız olsa da siğillerin yaygın belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Genital bölgede pürüzlü,cilten kabarık, ten renginde, beyazımsı ya da kahverengi olabilir
  • Genital bölgede alışılmadık kaşıntı veya ağrı
  • Üretrada siğil olması durumunda idrar akışında bozulma
  • Genital bölgede kozmetik olarak rahatsız edici olabilir

Bu siğillere neden olan HPV virüsü bazı kişilerde herhangi bir belirtiye neden olmayabilir ancak bu, bulaşı riskinin olmadığı anlamına gelmez. Enfekte kişiler farkında olmadan virüsü yayabilir. Bağışıklık sistemi güçlü bazı kişiler herhangi bir belirti görmediği için enfekte olduğunu fark etmeyebilir.

Genital Siğil Nasıl Teşhis Edilir?

Genital siğillerin teşhisi için genital ve anal bölgelerin yakından incelenmesi gerekir. Hastalardan semptomları ve enfeksiyona yakalanma olasılığını artırdığı için risk faktörleri hakkında bilgi alınır. Bazen siğilden doku örneği alınarak test edilir.

Herhangi bir görünür belirti olmadan HPV enfeksiyonu şüphesi olduğunda ise diğer teşhis yöntemlerinden yararlanılabilir. Kadınlara genellikle jinekolojik muayene ve Pap smear testi yapılır. Anormal hücreler tespit edilmesi durumunda doku biyopsisi istenebilir. Erkeklerde biyopsi gerekliliği çok daha nadir görülür.

Genital Siğil Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çoğu durumda, bağışıklık sistemi HPV virüsünü yok eder ve hiçbir zaman siğil veya enfeksiyonun diğer belirtileri gelişmeyebilir. Bununla birlikte siğillerin gözle görülür olması ya da hastalarda bazı semptomlar gelişmesi durumunda uygun tedavi yöntemlerinden yararlanılır. Tedavi; mevcut siğillerin miktarına, bulunduğu yere ve fiziksel görünümlerine bağlı olarak belirlenir.

Genital siğil tedavisinde kullanılan bazı yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Siğilleri gidermek veya vücudun bunlara karşı bağışıklık tepkisini artırmak için antiviral jeller ve topikal kremler
  • Siğil dokusunu öldürmek için kriyocerrahi
  • Siğil dokusunu yakmak için elektrocerrahi
  • Siğilleri kesmek için cerrahi eksizyon
  • Lazer tedavileri

Tedavinin ilk basamağı olan topikal kremlerin çoğu doğrudan genital siğillerin üzerine uygulanır. Bazıları siğillerin çoğalmasına engel olup sınırlı alanda kalmasına faydalı olabilir. Bazı takviye ilaçlar ise vücudun bağışıklık sistemine etki eder. Vücudun kendi savunma sistemlerini oluşturmasına yardımcı olan bir bağışıklık tepkisi değiştiricisi olarak çalışır.

Bazen hastalar ilaçlı tedaviye yanıt vermeyebilir ya da siğiller çok büyük olabilir. Bu durumda lazer, ameliyat ya da dondurarak çıkarma gibi yöntemlerden yararlanılabilir. Özellikle siğillerin kesin alınması gereken durumlarda ameliyat öncelikle tercih edilebilir.

Kriyoterapi, sıvı nitrojen kullanılarak siğillerin dondurulması ve çıkarılması işlemidir. Genellikle penis veya vulva çevresindeki küçük siğiller için kullanılır. Yaklaşık bir ay boyunca haftalık seanslar halinde gerçekleştirilir.

Eksizyon ise lokal anestezi altında uygulanır ve genital siğillerin cerrahi olarak kesilmesini içerir. Genellikle küçük ve sertleşmiş siğiller için kullanılır. Daha büyük genital siğillerin tedavisinde eksizyonla birlikte elektrocerrahiden yararlanılır.

Lazer tedavileri ise çoğunlukla anüs içi gibi erişilmesi veya tedavisi zor olan ya da çok büyük genital siğiller için kullanılır. Lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilen işlem, siğillerin yakılması için lazer ışınlarının kullanılmasını içerir.

Bu tedavi yöntemleri, yalnızca gözle görülebilen siğillerin çıkarılmasını sağlar. Bu nedenle tedaviden sonraki 6 ay, siğillerin tekrar ortaya çıkma ihtimalinin en yüksek olduğu dönemdir. Bunun önlenmesi için hastaların cinsel ilişkiden kaçınması ya da partnerleri ile cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanması gerekir. Bununla birlikte virüs, prezervatifler tarafından korunmayan bölgelere ulaşabileceği için bu ürünler tam koruma sağlayamaz.

Genital Siğil Nasıl Engellenir?

Genital siğillerin bulaşı ve yayılma riskinin azaltılması için aşağıdakiler uygulanabilir:

  • Anal cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak
  • Cinsel ilişki sırasında kullanılan ürünleri diğer kişiler ile paylaşmamak
  • Yeni biriyle korunmasız cinsel ilişkiden yapmadan önce iki tarafa da test yaptırmak

HPV aşısı, genital siğillerin yanı sıra rahim ağzı kanseri gibi diğer durumların önlenmesinde de etkili olur. Bu aşılar, kişiler cinsel olarak aktif hale gelmeden önce yapıldığında daha etkili olabilir. Genellikle 11 ila 13 yaşları arasında yapılsa da yetişkinlikte de uygulanabilir. Bu aşılar, farklı HPV türlerine karşı koruma sağlasa da HPV'nin tüm türlerine karşı koruma sağlayamaz fakat en sık görülen tiplere karşı koruyuculuğu ömür boyu vardır. Ayrıca çapraz etki ile diğer HPV türlerine karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir.

Genital Siğil Hakkında Sık Sorulan Sorular

Çoğu durumda, bağışıklık sistemi HPV virüsünü yok eder ve hiçbir zaman siğil veya enfeksiyonun diğer belirtileri gelişmeyebilir. Bununla birlikte siğillerin gözle görülür olması ya da hastalarda bazı semptomlar gelişmesi durumunda uygun tedavi yöntemlerinden yararlanılır. Tedavi; mevcut siğillerin miktarına, bulunduğu yere ve fiziksel görünümlerine bağlı olarak belirlenir.

Oluşturma: 24.05.2024 10:00
Son Güncelleme: 24.05.2024 10:00
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-