Regl Döneminde Göğüste Ağrı

Regl Döneminde Göğüste Ağrı



Regl dönemi, göğüs ağrısı gibi bazı rahatsız edici semptomlara neden olabilir. Ağrı; regl döneminden hemen önce, regl dönemi sırasında ya da regl döneminin herhangi bir noktasında ortaya çıkabilir. Göğüslerde ağrının dışında ağırlık, hassasiyet ve rahatsızlık hissedilebilir. Bazı kadınlarda ağrı, günlük aktiviteleri etkileyebilir ya da uyumayı zorlaştırabilir. Günlük alışkanlıkları değiştirmek, egzersiz yapmak ve reçetesiz ağrı kesici kullanmak gibi yöntemlerle ağrı giderilebilir.

Regl Döneminde Göğüste Ağrı Neden Olur?

Adet öncesi göğüslerin şişmesi ve daha hassas hâle gelmesi, döngüsel mastalji olarak adlandırılır. Her kadında değişen ve âdet döngüsüyle ilişkili, doğal bir âdet öncesi semptomdur. Regl dönemi geçiren ve PMS (âdet öncesi sendromu) yaşayan kişilerde yaygın olarak görülür.

Mastalji, genellikle yumurtlamadan sonraki aşamada ve luteal olarak da bilinen âdet öncesinde meydana gelir ve âdet başladığında düzelir. Doğum kontrolü, doğurganlık, anormal rahim kanamasının (AUB) tedavisi veya menopozal hormon tedavisi için hormon takviyeleri veya hapları alan kadınlarda da bu tedavilerin neden olduğu hormon seviyelerindeki değişiklik nedeniyle meme ağrısı görülebilir.

Regl döneminde göğüs ağrısının diğer olası nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Hormonal bozukluklar: Vücutta yüksek düzeyde progesteron bulunması, meme dokusunun şişmesine ve ağrıya neden olabilir.
  • Beslenme düzeni: Çok tuzlu, tatlı, yağlı veya uyarıcılar içeren işlenmiş gıdaların tüketimi; vücutta normalden fazla su tutulmasına neden olabilir. Bu da ağrı ortaya çıkarabilir.
  • Su tutma: Regl döneminde vücut şişme eğiliminde olduğu için daha fazla miktarda su tutar. Bu da göğüslerin şişmesine ve ağrıya neden olabilir.
  • Enflamasyon: det öncesi ve kanama döneminde bir miktar enflamasyon ortaya çıkabilir. Bu da göğüs ağrısıyla kendini gösterebilir.
  • Stres: Yüksek oranda stres, genel olarak PMS'ye ve dolayısıyla meme ağrısına neden olabilir.

Adet öncesi sendromu, ağrının dışında komplikasyonlara neden olabilir. Bazı kadınlarda aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • Şişkinlik
  • Adet öncesi kramplar
  • Yorgunluk
  • Duygu-durum değişimleri
  • Sinirlilik
  • Kaygı
  • Açlık
  • Yüzde sivilce
  • Uyku bozuklukları

Göğüslerin âdet öncesinde ve sırasında ağrıması ve hassaslaşması, çoğu zaman normal bir durumdur. Bununla birlikte, ağrı her regl döneminde daha ağır olabilir. Bu durumda, sorunun kesin nedenini bulmak için bir doktora danışmak ve ardından tedaviye yönelik çalışmak faydalı olabilir.

Regl Döneminde Göğüste Ağrı Nasıl Anlaşılır?

Döngüsel göğüs ağrısı, tipik olarak her âdet döngüsünün belirli zamanlarında ve belirli semptomlarla birlikte yaşanır. Aşağıdaki durumlarda ağrının dönemsel olduğu anlaşılabilir:

  • Adetin başlangıcından 5-10 gün önce yaşanan, âdet başladıktan sonra geçen göğüs ağrısı
  • Adet başlamadan önceki günlerde şişen ve hassaslaşan göğüsler
  • Bazı durumlarda keskin ve şiddetli ağrıyla karakterize göğüsler

Döngüsel göğüs ağrısı, özellikle başka ilişkili semptomlar yoksa, genellikle meme kanserinin bir belirtisi değildir. Meme kanseri ile ilgili patolojik bulgular; memede veya koltuk altında bir yumrunun bulunmasını, meme ucu akıntısını, meme ucunda çekilme, her iki meme arasında boyut farkı/asimetri olması ve memede ağrılı ele gelen kitle olması sayılabilir.

İyi huylu meme kistleri, fibrokistik değişiklikler ve meme fibroadenomları da meme rahatsızlıkları olarak dalgalı meme ağrısına neden olabilir.

Regl Döneminde Göğüste Ağrı Nasıl Geçer?

Regl döneminde göğüs ağrısının önüne geçmek için aşağıdakiler uygulanabilir:

Beslenme ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Stres, adrenal bezlere baskı yaparak endokrin sisteminin geri kalanı üzerinde olumsuz etkide bulunabilir. Göğüsler, stres nedeniyle dalgalanabilen östrojene karşı özellikle hassas olabilir. Ağır ve ağrılı âdet dönemleri, ağrıyan göğüsler ile östrojen seviyesinin yükseldiğini gösterebilir.

Beslenme rutininde yüksek oranda tuz ve kafein bulunması, regl döneminde göğüslerin ağrımasına neden olabilir. Tuz, su tutulmasına neden olabilir; kafein ise adrenal bezleri strese benzer şekilde etkileyebilir. Vitamin ve mineral bakımından zengin, taze ve işlenmemiş gıdalar tüketmek ve mümkün olduğunca tuz, kafein ve şekerden uzak durmak; göğüs ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir.

Ayrıca bu dönemde lif ve esansiyel yağ asitleri açısından zengin bir beslenme düzeni benimsenebilir. E vitamini açısından zengin olan badem, fındık ve yer fıstığı ile B6 gibi vitaminler açısından zengin olan muz ve mantar gibi gıdalarla dengeli beslenmek, âdet ağrılarının azalmasına yardımcı olabilir. Soya içeren gıdalar ise hormonal dalgalanmaları ve dolayısıyla meme uçlarının hassaslığını azaltabilir.

Rahat Kıyafetler

Regl döneminde göğüs ağrısını hafifletmek ve sürtünmeyi önlemek için rahat ve bol giysiler tercih edilebilir. Regl döneminde şişmeyi ya da rahatsız edici hissi önlemenin yollarından biri de bedene uygun iç çamaşırları kullanmaktır. Göğüs kafesinin sıkışmamasına dikkat etmek önemli olduğu için sporcu sütyenlerinden yararlanılabilir.

Egzersiz

Gün içinde yapılan hafif egzersizler, göğüs ağrısının önlenmesine yardımcı olabilir. Bunun nedeni, egzersiz sayesinde sağlıklı kasların artması ve iltihaplanmaya neden olan yağ hücrelerinin azalmasıdır. Egzersiz, doğal bir ağrı kesici görevi gören kimyasallar olan endorfinlerin yanı sıra dokulara giden kan dolaşımını artırabilir. Stres seviyesini azaltması açısından yoga ve meditasyon gibi egzersizler de yapılabilir.

Sıcak veya Soğuk Kompres

Acının ve ağrının hafifletilmesi için göğüslerin üzerine sıcak su torbası ya da sıcak havlu koyulabilir. Ayrıca buz paketlerinin de rahatlatıcı etkisi olabilir.

İlaçlar

Reçetesiz satılan antiinflamatuar ilaçlar, uygun dozda ve doktor kontrolünde kullanılabilir. Doğum kontrol hapları ya da diüretikler de ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Bunlar, regl dönemindeki göğüs ağrısını azaltmaya yardımcı olsa da istenmeyen yan etkiler ortaya çıkarabileceği için herkese uygun değildir. Özellikle diüretikler, dehidrasyona neden olabilir ve bu da daha fazla rahatsızlık meydana getirebilir.

Oluşturma: 31.05.2024 09:55
Son Güncelleme: 31.05.2024 09:56
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-