Avuç İçi Yanması ve Kaşınması

Avuç İçi Yanması ve Kaşınması



Farklı birçok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilen avuç içinde yanma ve kaşıntı kişinin hayat kalitesinde düşüşe neden olabilir. Genellikle altta yatan sebep tespit edilip tedaviye başlandığında bu rahatsız edici sorun giderilir. Ancak zaman zaman kronik bir durumdan da kaynaklanabilir. Böyle bir durumda ise tedavi, semptomları yönetmeye yönelik olarak uygulanır.

Avuç İçi Yanması ve Kaşınması Nedir?

Avuç içleri, alerji, cilt kuruluğu ya da sedef hastalığı gibi bir cilt rahatsızlığı başta olmak üzere pek çok nedene bağlı olarak kaşınabilir ve yanabilir. Nadiren de olsa bu durum diyabet gibi daha ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Avuç içi yanması ve kaşınması son derece rahatsız edici olabilse de herhangi bir hayati tehlikeye işaret etmez. Ancak yanma hissi ve kaşıntı, sıkı bir tedavi gerektiren kronik bir cilt rahatsızlığının semptomu da olabilir.

Bu duruma neden olabilecek durumları gözlemlemek, neyin kaşıntı ve yanmayı durdurmaya yardımcı olduğunu izlemek ve diğer semptomları belirlemek doğru teşhis için önemlidir. Teşhis koyulduktan sonra tedavi başlar ve çoğunlukla kısa sürede semptomlar hafifletilir ya da tamamen giderilir.

Avuç İçi Yanması ve Kaşınmasının Nedenleri Nelerdir?

Kaşıntı ve yanma hissi vücutta nerede görüldüğü fark etmeksizin can sıkıcı olabilir. Özellikle avuç içlerinde yanma ve kaşıntı olması ise günlük aktivitelerin yapılmasını dahi engelleyebileceğinden kişinin hayat kalitesini düşürebilir. Doğru bir tedavi için bu sağlık sorununun nedenini doğru teşhis etmek gerekir. Yanan ve kaşınan avuç içlerinin nedenleri aşağıdakilerden biri olabilir:

Egzama

Bulaşıcı olmayan egzama, avuç içlerinde kaşıntıya, deride kızarıklık, çatlama kuruluk ve zaman zaman da kabarıklıklara neden olabilir. Bununla birlikte hastanın özellikle ellerinde ve bazen ayakların küçük, kaşıntılı kabarcıklara yol açan dishidrotik egzama adı verilen bir el egzaması türü de vardır. Elleri sık sık aşırı neme ya da sert kimyasallara maruz kalan kişiler el egzaması geliştirebilir. Ek olarak aile öyküsünde el egzaması olması da risk faktörüdür.

Eritromelalji

Eritromelalji, genellikle el veya ayakları etkileyen nadir bir cilt hastalığıdır. Bu hastalıkta akşam ya da gece aniden ağrı ve yanma hissedilebilir. Ağrıyla birlikte ciltte kırmızılık, şişlik, hassasiyet ve kaşıntı da olabilir. Hem sağ hem sol el veya ayakta olabileceği gibi yalnızca bir tarafta da semptomlar görülebilir. Bununla birlikte semptomlar hafif ya da şiddetli seyredebilir. Ağrı ve yanma hissi sıcak havada, sıcak suyla banyo yapıldığında, fiziksel aktivite esnasında veya çorap ya da ayakkabı giyildiğinde şiddetlenebilir. Ayrıca stres de semptomların kötüleşmesine yol açabilir.

Sedef Hastalığı

Yaygın ve kronik bir cilt rahatsızlığı olan sedef hastalığı, cilt hücrelerinin kontrolsüz bir biçimde büyümesine sebep olur. Bu hızlı büyüme sonucunda cilt hücreleri kendiliğinden dökülemez ve cilt yüzeyinde birikir. Kaşıntıyla birlikte ciltte beyaz pullanmalar ve kırmızı kabarcıklar, ağrılı şişmiş eklemler, çatlamış ve kanayabilen deri gibi semptomlar görülür.

Siroz

Bir otoimmün bozukluk olan siroz, avuç içlerinde lekelere ve kaşıntıya yol açabilir. Siroz hastası olan bir kişi bunlara ek olarak mide bulantısı, kemiklerde ağrı, ishal, hazımsızlık, hızlı kilo kaybı ve sarılık yaşayabilir.

Diyabet

Diyabet hastası olan bir kişide kan şekeri seviyeleri çok yüksek olurken aynı zamanda ciltte de kaşıntıya yol açan bir kuruluk başlayabilir. Kaşıntı avuç içleri dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde olabilir. Kaşıntıyla birlikte kırmızı ya da ten rengi şişlikler de görülebilir.

Nörolojik Bozukluklar

Ellerde sinir hasarı yaşanması da avuç içlerindeki kaşıntının bir sebebi olabilir. Örneğin karpal tünel sendromunda avuç içi kaşıntısı hastanın yaşadığı ilk semptomlardan biri olabilir. Karpal tünel sendromu; elde uyuşma hissi, kaşıntı, ağrı ve halsizliğe yol açar. Kaşıntı ve rahatsızlık genellikle avuç içinde başlar ve çoğunlukla geceleri ortaya çıkar.

Alerjik Reaksiyonlar

Kaşınan ve yanan avuç içi, alerjik reaksiyonlara neden olan tahriş edici ya da kimyasal maddelere sürekli olarak maruz kalmanın bir sonucu da olabilir. Kontakt dermatit adı verilen bu cilt rahatsızlığında hasta alerjenle temas ettikten 48 ila 96 saat sonra alerjik reaksiyon göstermeye başlayabilir. Metal takılar, parfümler, lateks eldiven, yüksek miktarda klorlu su, sabun ve dezenfektanlar ile antiseptik veya antibakteriyel maddeler tahrişe ya da alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

İlaç Reaksiyonları

Bazen avuç içinde yanma ve kaşıntı temas edilen bir maddeden dolayı değil, kullanılan bir ilaçtan dolayı başlayabilir. Kişi yeni bir ilaca başladığında ve buna hafif bir alerjik reaksiyon gösterdiğinde salgılanan histamin sebebiyle kaşıntı ve sıcaklık hissi oluşabilir. Histamin el ve ayaklarda daha çok biriktiğinden kaşıntı avuç içlerini daha fazla etkileyebilir.

Avuç İçi Yanması ve Kaşınması Semptomları Nelerdir?

Avuç içinde yanma ve kaşıntı her zaman bir sağlık sorunun semptomu olmayabilir. Bir neden olmaksızın kaşıntı hissedilebileceği gibi bir cilt sorununun belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Kaşınan ve yanan bir avuç içiyle birlikte görülen diğer semptomlar sorunun kaynağını belirlemek noktasında yardımcı olabilir. Yanma ve kaşıntının yanı sıra şu belirtiler varsa bir doktora başvurulması gerekebilir:

  • Ciltte kanama veya çatlama
  • Su toplayıp patlayan küçük kabarcıklar
  • Batma hissi
  • Pul pul olmuş kırmızı ve iltihaplı cilt
  • Döküntü
  • Kurdeşen

Avuç İçi Yanması ve Kaşınması Nasıl Tedavi Edilir?

Avuç içi yanması ve kaşınması yaşayan hastaların tedavisi, bu durumun altında yatan nedene göre belirlenir. Hastanın semptomları, tıbbi geçmişi ve genel sağlık durumu değerlendirilerek problemin nedeni tespit edilir ve buna uygun bir tedavi yöntemi uygulanır. Eğer hasta cilt kuruluğu yaşıyorsa gün içinde cildine nemlendirici losyon ve merhemler sürmesi tavsiye edilebilir. Cildin yeterli neme sahip olmaması kuruluğa yol açarak kaşıntıyı artırabilir.

Egzama veya sedef hastalığı nedeniyle avuç içinde yanma ve kaşıntı varsa yine merhemler önerilebilir. Ancak ciddi vakalarda ilaç tedavisi de uygulanabilir. Aynı şekilde alerji kaynaklı bir durum söz konusu ise antihistaminikler gibi alerji ilaçları ya da losyonlar reçete edilebilir.

Hastaya diyabet tanısı koyulduysa buna yönelik bir tedavi uygulanır. Teşhis sonrasında kan şekeri seviyesi doğru şekilde yönetildiği takdirde semptomlar büyük ölçüde azaltılır. Avuç içindeki kaşıntı ve yanma hissini azaltmak için topikal steroidler de önerilebilir. Ancak steroid kremler cildi inceltebileceğinden uzun süreli olarak kullanılmamalıdır. Steroid kremlere yalnızca doktor önerisiyle başlanmalıdır. Kaşıntı ve yanma hissini gidermek için avuç içlerine 5 ila 10 dakika kadar soğuk nemli bez koyulabilir.

Avuç İçi Yanması ve Kaşınması Hakkında Sık Sorulan Sorular

Avuç içleri, alerji, cilt kuruluğu ya da sedef hastalığı gibi bir cilt rahatsızlığı başta olmak üzere pek çok nedene bağlı olarak kaşınabilir ve yanabilir.

Oluşturma: 17.05.2024 05:26
Son Güncelleme: 17.05.2024 05:26
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-