Ton balığının faydaları neler? Ton balığının besin değerleri
Ton balığı, yüksek besin değeri ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri sayesinde en çok tercih edilen deniz ürünlerinden biridir. Genellikle konserve formunda tüketilen ton balığı, D vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir, kemik sağlığını korur. Ayrıca omega-3 yağ asitleri ve yüksek kaliteli protein içeriğiyle de dikkat çeker.
Ton balığı yılın her mevsiminde tamamlayabileceğiniz pratik ve lezzetli bir besin kaynağıdır. Kolay ulaşılabilir olması, onu özellikle sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenler için ideal bir tercih haline getirir.
Ton balığının faydaları neler?
Ton balığı; protein, temel vitaminler, mineraller ve yağ asitleri açısından zengin bir besin kaynağıdır. Uskumru familyasından orkinos cinsine mensup bir deniz ürünü olan ton balığı, yoğun protein içeriği ile özellikle kilo kaybı sırasında kas kütlesini koruyarak sağlıklı bir vücut kompozisyonuna ulaşmanıza katkıda bulunur. Ton balığı pek çok besinde bulunmayan özel besin içeriği ile ön plana çıkar.
Ton balığının faydaları şöyle sırlanabilir;
Kalp sağlığına destek olur
Ton balığındaki yüksek omega-3 yağ asitleri seviyeleri, kalp atardamarlarında birikebilen omega-6 yağ asitleri ve LDL kolesterol seviyelerini düşürürken aynı zamanda iyi kolesterolü de arttırmaya yardımcı olabilir.
Bağışıklığı destekler
D vitamini gıdalarda nadir bulunan bir vitamindir. Bunun için düzenli olarak ton balığı tüketmek, D vitamini alımınızı artırmanın en iyi yollarından biridir. Ton balığı içeriği D vitamini, selenyum ve çinko sayesinde vücut direncini arttırmaya destek olur.
Yüksek protein kaynağıdır
Kas gelişimi ve onarımı açasından ihtiyaç duyulan yoğun protein içeriğine sahiptir.
Göz sağlığını destekler
Ton balığı göz sağlığını destekleyen DHA ve EPA gibi içeriklere sahiptir. Böylelikle gözlerde yaşlanma belirtilerini büyük oranda azaltabilir.
Kilo vermeyi destekler
Protein açısından yüksek fakat kalorisi düşük olan ton balığı, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur ve ekstra beslenmenin önüne geçer.
Kanser riskini azaltır
Ton balığındaki omega-3 yağ asitlerinin tümör hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı ve vücudu iltihaptan koruduğu bilinir.
Beyin sağlığını destekler
İçerdiği Omega-3 yağ yağ asitleri sayesinde beyin fonksiyonları korur ve alzheimer gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.
Cilt sağlığına destek olur
Ton balığı düzenli olarak tüketildiğinde cildin daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur. Ayrıca daha sağlıklı saçlar için ton balığı tüketimi önerilir.
Ton balığının besin değerleri
Ton balığı lezzetinin yanı sıra yüksek besleyici özelliği ile de bilinen faydalı bir deniz ürünüdür. Taze ve konserve şeklinde tüketilebilen ton balığı, vücudun ihtiyacı olan protein, vitaminler ve minerallerden zengindir.
1 kutu konserve ton balığının besin değerleri şöyle sıralanabilir;
- Protein: 40,6 gram (g)
- Yağ: 5.11 g
- B12: 2,01 mikrogram (mcg)
- D Vitamini: 3,44 mcg
- B6: 0,373 miligram (mg)
- Niasin: 9,98 mg
- Kalori: 220
- Karbonhidratlar: 0 g
- Fosfor: 373 mg
- E Vitamini: 1,46 mg
- Selenyum: 113 mcg
- Magnezyum: 56,8 mg
Ton balığının içinde hangi balıklar var?
Ton balığı, uskumrugiller (Scombridae) familyasına ait çeşitli türleri içeren bir balık grubudur. Özellikle konserve ürünlerde en sık karşılaşılan üç ana tür bulunmaktadır. En yaygın kullanılan tür, orkinos olarak da bilinen Katsuwonus pelamis’tir. Bunun yanı sıra, ahi adıyla da bilinen Thunnus albacares (sarı yüzgeçli ton balığı), daha iri yapısı ve lezzetiyle dikkat çeker. Üçüncü olarak sık kullanılan tür ise, yüksek yağ içeriği ile öne çıkan Thunnus obesus (Bigeye) türüdür. Genellikle orkinosun ardından, sarı yüzgeçli ve iri etli ton balıkları taze ya da dondurulmuş olarak da tercih edilir.
Ton balığının zararları neler?
Ton balığı sağlık faydalarının yanı sıra çeşitli durumlarda zarar verebilen bir besindir. Aşırı tüketildiğinde içerdiği cıva nedeniyle bu ağır metal, zamanla vücutta birikerek nörolojik sorunlara ve bağışıklık sistemine zarar verebilir. Civanın yanı sıra ton balığı gibi deniz ürünleri mikroplastikler açısından da risklidir. Mikroplastikler, yani plastik parçaları balıklarda biriktiğinde düzenli tüketim sonucu yine insan sağlığına zarar verebilir. Bunların dışında ton balığı bazı bireylerde alerjik reaksiyonlara yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Ayrıca sodyum oranı yüksek olduğundan fazla tüketimi tansiyon sorunlarına yol açabilir. Bu açıdan tansiyon hastalarının ton balığını dikkatli tüketmesinde fayda vardır. Ton balığını haftada 1-2 porsiyondan fazla tüketmemeye özen göstermek, sağlık risklerini en aza indirmeye yardımcı olur. Ayrıca sağlık açısından cıva oranı düşük ton balığı tüketmek ve cıva oranı yüksek türlerin tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmak son derece önemlidir.
Ton balığı tüketirken nelere dikkat etmeli?
Ton balığının faydalı olduğu bilinir ancak beslenmede civa oranı oldukça yüksek olan bir besindir. Bu sebeple aşırı ton balığı tüketimi yüksek cıva seviyeleri geliştirme riskinizi artırabilir. Ton balığı konservesi satın alırken özellikle kapağına dikkat edilmeli eğer kabarma ve şişkinlik varsa ki bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğine işaret edebilir, kesinlikle tüketiminden kaçınmalıdır. Ayrıca ton balığının kokusunda farklılık varsa asla tüketmemeniz gerekir. Ton balığı satın alırken düşük sodyumlu (tuzsuz) ve katkı maddesi içermeyen çeşitlerinin tüketimi daha faydalı olabilir. Aynı zamanda ton balığının üretim ve son kullanma tarihine dikkat edilmeli, açıkta uzun süre kalan ton balığı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Ton balığı ne sıklıkla tüketilmeli?
Haftalık öğünlerinize ton balığını dâhil etmek, ton balığının faydalarından yararlanmanın harika bir yoludur. Protein ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan ton balığı, haftada 1-2 kez tüketildiğinde sağlığa katkı sağlar. Ancak içerdiği cıva nedeniyle aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Tercih edilen ton balığı türü de önemlidir. Özellikle cıva oranı daha düşük olan konserve “hafif” ton balığı, orkinos gibi beyaz etli türlere göre daha güvenlidir. Yüksek cıva içeriğine sahip beyaz ton balığı (albacore) ve iri gözlü ton balığının (bigeye) tüketimi sınırlandırılmalıdır. Hamile kadınlar, emziren anneler ve çocuklar ton balığı tüketirken daha dikkatli olmalı, haftalık sınırları aşmamalıdır. Ayrıca konserve ton balığı seçerken ürünün içeriği kontrol edilmeli; düşük tuz oranına sahip, katkı maddesi içermeyen seçenekler tercih edilmelidir.






























