
Tahin, susam tohumlarından yapılan ve daha sonra bir macun haline getirilen bir çeşnidir. Özellikle Akdeniz mutfağında yaygındır ve birçok Orta Doğu, Asya ve Afrika tarifinde de kullanılır. Tahinin kremsi bir dokusu ve hafif acımsı, zengin, cevizli bir tadı vardır. Tahinin kalorisi oldukça düşüktür ancak lif, protein ve birçok önemli vitamin ve mineral açısından zengindir.
Tahin neye iyi gelir?
Tahin çok sayıda sağlık faydası olan çok yönlü bir bileşendir. İşte tahinin faydalarından bazıları:
Antioksidanlar açısından zengin
Tahin, özellikle lignan sesamin olmak üzere lignan adı verilen antioksidanlar açısından zengindir. Bu antioksidanlar vücuttaki zararlı serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Antioksidanlar açısından zengin bir diyet, oksidatif stresten kaynaklanan bir dizi sağlık sorunu geliştirme riskinizi azaltabilir.
Kardiyovasküler sağlığı güçlendirir
Tahinin yapıldığı susam tohumları, kötü kolesterolü düşürme potansiyeli nedeniyle kalp hastalığı ve felç riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Çalışmalar, iki ay boyunca günde 1,5 yemek kaşığı susam tohumu tüketen katılımcılarda LDL (kötü) kolesterol seviyelerinde önemli bir azalttığını bulmuştur.
Karaciğer ve böbrek fonksiyonunu korur
Tahin yemek, vücuttaki toksinleri ve atıkları uzaklaştırmak için gerekli olan karaciğer ve böbrekleri korumaya yardımcı olabilir.
Kemikleri güçlendirir
Susam tohumları kalsiyumun en iyi bitkisel kaynakları arasındadır. Sadece iki yemek kaşığı tahin, önerilen günlük kalsiyum miktarının %15'ini içerir ve bu sadece kemiklerinizi güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda sinirlerin, kasların ve kan damarlarının sağlıklı işlevini de destekler.
Sinir sistemini destekler
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
İltihap giderici ve yaşlanma karşıtı
Enflamasyon, osteoartrit, tip 2 diyabet, astım, bunama gibi birçok kronik hastalığın kökenindedir. Antioksidanlar ve polifenoller açısından zengin bir anti-inflamatuar diyet, enflamasyonla savaşmaya yardımcı olabilir. Susam tohumlarındaki sağlıklı yağlar ve besinler enflamasyonu hafifletebilir. Ayrıca, bazı çalışmalar, susam tohumlarında ve susam yağında bulunan doğal bir kimyasal olan sesamolün, yaşlanma karşıtı faydaları olduğunu göstermektedir.
Anemiyi önler
Tahinin içerdiği demir, anemi hastalığının önlenmesine yardımcı olur.
Sağlıklı saçlar
Tahin, güçlü ve sağlıklı saçları destekleyen B vitaminleri, demir, çinko ve protein açısından zengindir.
Tahini nasıl tüketmeliyiz?
Tahin, humus, baba ganuş ve helvanın ana malzemesidir, ancak onu kullanmanın başka birçok yolu da vardır. İşte tahini yemenin bazı yolları:
- Tahin, pekmez, bal veya limon suyu ile karıştırılarak kahvaltılarda veya atıştırmalık olarak tüketilebilir.
- Yemeklerde sos olarak kullanılabilir ya da ekmek üzerine sürülebilir.
- Tahin, yoğurt ile karıştırılarak ya da bu karışım salata sosu olarak kullanılabilir.
- Çorba ve soslarda kıvam arttırıcı, çiğ sebzelerin yanına sos olarak kullanabilirsiniz.
Sabahları aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir?
Yüksek besin değerine sahip olan tahin, özellikle sağlıklı yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Aç karnına tahin tüketmenin faydaları şu şekilde sayılabilir:
- Ağır metallerin vücuttan atılmasını sağlar. Kolit, gastrit ve mide ülseri gibi rahatsızlıklara iyi gelebilir.
- Kişinin gün boyunca daha enerjik olmasına yardımcı olur.
- İçerdiği lifler sayesinde kabızlığı önler.
- Kan şekerini dengeleyebilir.
- İçerdiği proteinler ve sağlıklı yağlar sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar.
- Ancak mide hassasiyeti olan kişilerin, doktorlarına danışmadan aç karnına tahin tüketmeleri tavsiye edilmemektedir.
Yatmadan önce tahin yemenin faydaları nelerdir?
Yatmadan önce tahin yemek, melatonin içeriği nedeniyle kaliteli uyku uyumanıza yardımcı olur. Melatonin, uykuyu düzenleyen hormondur. Ayrıca içindeki magnezyum sinir sistemini rahatlatıcı ve sakinleştirici etkiye sahiptir.