
Arı sütü, altı ila 14 günlük işçi arılar tarafından doğal olarak üretilen, yapışkan, kremsi-beyaz renkte görünen, yoğunlaştırılmış süte benzer besleyici ve doğal bir üründür. Bal arılarının yaşam döngüsü boyunca kısa bir süre için tüm larvalara ve ayrıca gelişmekte olan kraliçe arıya daha büyük miktarlarda verilir. Bu son derece besleyici madde ayrıca kraliçe hücresinin kovana tutunmasına yardımcı olur, böylece gelişirken asılı kalabilir.
- İçindekiler
- Arı sütü nedir, ne işe yarar?
- Arı sütü nasıl kullanılır?
- Arı sütünün faydaları nelerdir?
- Arı sütü hangi sıklıkla tüketilmelidir?
- Arı sütünü kimler kullanabilir?
- Arı sütünü kimler kullanamaz?
- Arı sütünün besin değerleri nedir?
- Arı sütü östrojeni artırır mı?
- Arı sütü şeker hastaları için iyi midir?
- Şeker hastaları arı sütü kullanabilir mi?
- Arı sütünün anti-aging etkisi
- Arı sütünün bağışık sistemine etkisi nedir?
- Arı sütü kanser tedavilerinin yan etkilerini azaltır mı?
Arı sütü, tıp, kozmetik ve sağlık alanında kullanım için büyük potansiyele sahiptir. Karbonhidrat, protein, amino asitler, yağ asitleri, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Arı sütü, bağışıklığı güçlendirir, kemikleri destekler, kansızlığa karşı etkilidir, bilişsel sağlığı geliştirir, sağlıklı bir cilde destek olur, enerji verir ve kardiyovasküler sağlığı korur.
Arı sütü nedir, ne işe yarar?
Arı sütü, işçi bal arıların (Apis mellifera), yutak üstü salgı bezlerinden (mandibular ve hipofarenks) salgıladıkları protein açısından zengin bir salgıdır. Jel benzeri akıcı kıvamda, sarımsı-beyaz renktedir. Tadı ekşi ve kokusu keskin fenolik yapıdadır. Arı sütü, kraliçe arının tek besin kaynağıdır ve günlük canlılığına yardımcı olur. İşçi arılar, boğazlarındaki bezlerdeki enzimlerle bal ve arı polenini karıştırarak arı sütü üretirler.
Arı sütünün vazodilatör, hipotansif, antihiperkolesterolemik, antidiyabetik, immünomodülatör, antiinflamatuar, antioksidan, yaşlanma karşıtı, nöroprotektif, antimikrobiyal, östrojenik, antialerjik, antiosteoporotik ve antitümör etkiler de dahil olmak üzere çok sayıda fizyolojik ve farmakolojik özelliği bulunmaktadır.
Arı sütü nasıl kullanılır?
Arı sütü, kişinin sağlık durumu, yaşı ve kullanım şekli ve dozuna göre değişkenlik gösterebilir. Arı sütü saf haliyle ya da takviye formlarında kullanılabilir.
Arı sütünün faydaları nelerdir?
Arı sütü, besinsel bileşimi nedeniyle inanılmaz derecede besleyicidir, ayrıca proteinler, lipitler, amino asitler, mineraller ve vitaminler açısından zengin bir kaynaktır. Arı sütü antibakteriyel, yaşlanma karşıtı ve iltihap giderici özellikleri nedeniyle insanlar tarafından tüketilebilir veya topikal olarak uygulanabilir.
Arı sütünün faydalarından bazıları şunlardır:
Bağışıklık fonksiyonunu güçlendirir
Arı sütü genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle mukozitleri iyileştirir. Ayrıca bal gibi astıma da iyi gelebilir.
Kalp sağlığını iyileştirir
Arı sütünün kolesterolü, lipoproteinleri, trigliseridi düşürücü ve iyi kolesterol HDL'yi artırıcı etkisi olduğu, kalp damar sağlığına olumlu etki sağladığı yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur.
Kan şekeri yönetimini destekler
Arı sütü kandaki glikoz seviyesini ve diyabetle ilgili ülserleri iyileştirir.
Kan basıncını düşürür
Arı sütü kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, böylece kalbimizi korur ve kan dolaşımının iyi olmasını sağlar. Damar ve atardamar duvarlarına doğrudan etki ederek onları daha esnek hale getirir. Böylece kan basıncını düşürür ve dolaşımı iyileştirir. İçindeki bazı proteinlerin bu özellikten sorumlu olduğu düşünülmektedir.
Kansızlığa karşı savaşır
Arı sütü kırmızı kan hücrelerinin sayısını hafifçe artırarak kansızlık seviyelerini iyileştirir.
Beyin sağlığını güçlendirir
Günlük 3000 mg arı sütü alımının orta ve ileri yaşlarda bilişsel işlevlerin artmasıyla ilişkili olduğu ve Alzheimer hastalığına karşı koruyucu olduğu bulunmuştur.
PMS semptomlarını hafifletebilir
Arı sütü, içerdiği besin maddeleri sayesinde (diğer arı ürünleriyle birlikte kullanıldığında) sinirlilik, kilo dalgalanmaları ve su tutulması gibi istenmeyen adet öncesi semptomlarını hafifletebilir.
Menopoz sağlığını destekler
Arı sütü menopoz semptomlarını hafifletir. Bazı araştırmalar, arı sütünün kemik erimesini azaltarak (anti-osteoklastik) osteoporoza karşı koruma sağladığını göstermiştir.
Kanser karşıtı özellikler sunar
Arı sütünün nöroblastoma hücreleri üzerinde antiproliferatif etkilere sahip olduğu ve potansiyel kanser karşıtı faydalar sağladığı bazı araştırmaların sonuçlarında ileri sürülmüştür.
Cilt sağlığını artırır
Arı sütü cilt nemini, elastikiyetini artırabilir, iltihapla savaşabilir, kolajen üretimini teşvik edebilir ve hatta akne veya diğer yaraların iyileşmesini hızlandırabilir. Arı sütü ayrıca ciltteki kolajen üretimini artırarak cildi ultraviyole radyasyonun etkilerine karşı korumaya da yardımcı olur.
Üreme sağlığına katkı sağlayabilir
Arı sütü, kadın ve erkeklerde üreme sağlığına katkıda bulunabilir. Erkeklerde sperm kalitesini artırma, kadınlarda ise yumurtalık fonksiyonlarını destekleme gibi faydaları olabileceğine dair bazı çalışmalar bulunmaktadır.
Arı sütü hangi sıklıkla tüketilmelidir?
Arı sütü için önerilen dozaj, günde bir ila iki kez alınan 50-300 mg arasındadır. Taze arı sütü, biyoaktif bileşenlerini korumak için buzdolabında saklanmalıdır.
Arı sütünü kimler kullanabilir?
Arı sütü, yoğun enerji gerektiren işlerde çalışanlar, sporcular, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, cilt ve saç problemleri yaşayanlar tarafından güvenle kullanılabilir.
Arı sütünü kimler kullanamaz?
Arı sütünü kısa vadede güvenli miktarlarda kullanmak muhtemelen güvenlidir, ancak alerjisi veya astımı olan kişilerin cilt tahrişi veya döküntüler yoluyla alerjik reaksiyona neden olabileceğinden uzak durmaları tavsiye edilir. Ayrıca, arı sütünün içindeki bazı maddelerin hormon benzeri etkileri nedeniyle, kanser hücrelerinin büyümesini uyarabilir. Bu nedenle meme ve prostat kanserli hastalar arı sütü kullanmaktan kaçınmalıdır. Ek olarak, kronik hastalığı olanlar, hamile ve emziren kadınların ve çocukların kullanırken dikkatli olmalarında fayda vardır.
Arı sütünün besin değerleri nedir?
Arı sütü; su (%50-60), proteinler (%18), karbonhidratlar (%15), lipitler (%3-6), mineral tuzlar (%1,5) ve vitaminlerden oluşur.
100 gram arı sütünün besin değeri şu şekildedir:
- A vitamini: 1,10 mg
- B1 vitamini: 2,06 mg
- B2 vitamini: 2,77 mg
- Niacin (B3 vitamini): 42,42 mg
- B5 Vitamini (Pantotenik asit): 52,80 mg
- B6 vitamini: 11,90 mg
- B9 Vitamini (Folik asit): 0,40 mg
- B12 vitamini: 0,15 mg
- C Vitamini (Askorbik asit): 2,00 mg
- D vitamini: 0,2 mg
- E vitamini: 5,00 mg
Arı sütü östrojeni artırır mı?
Arı sütü östrojen seviyenizi artırabilir ve bu da hormonal ilaçları etkileyebilir.
Arı sütü şeker hastaları için iyi midir?
Arı sütü, düşük glisemik indeksli bir besin olduğu için şeker hastaları tarafından dikkatli ve ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
Şeker hastaları arı sütü kullanabilir mi?
Arı sütü diyabet ilaçlarının etkinliğini artırabilir ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir, ancak kan şekerini çok fazla düşürerek hipoglisemiye yol açabilir.
Arı sütünün anti-aging etkisi
Arı sütü doğal bir antioksidan kaynağıdır. Bileşimindeki bazı amino asitler, yağ asitleri ve fenolik elementler yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir. Serbest radikallere ve hücresel yaşlanmaya karşı savaşmaya yardımcı olurlar. Özellikle kolajen üretimini artırmaya yardımcı olduğu için yaşlanma karşıtı cilt tedavilerinde kullanılabilir. Ayrıca, cildi yaşlanmanın başlıca faktörlerinden biri olan UV hasarından korur.
Arı sütünün bağışık sistemine etkisi nedir?
Arı sütünün bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve dolayısıyla vücudu virüs ve bakterilere karşı koruduğu bilinmektedir. Arı sütünde belirli yağ asitleri ve proteinlerin bulunmasıdır. Bunlar anti-bakteriyel aktiviteye sahiptir ve bağışıklık fonksiyonunu destekler.
Arı sütü kanser tedavilerinin yan etkilerini azaltır mı?
Arı sütü, yaşam kalitesinin korunmasında önemlidir ve kanser tedavisi gören hastalarda istenmeyen yan etkileri hafifletebilir. Yapılan bir çalışmanın sonuçları; topikal olarak uygulanan arı sütü, sindirim sisteminizde ağrılı ülserasyonlara neden olan bir kanser tedavisi yan etkisi olan mukoziti önleyebileceği göstermiştir.