Pika Nedir?

Pika Nedir?



Bir aydan uzun süren, besin olarak kabul edilmeyen maddelerin ( toprak, kağıt, saç, boya, kül, kil vb.) devamlı ve ısrarlı bir şekilde yenilmesi alışkanlığıdır. Halk arasında daha çok toprak yeme alışkanlığı olarak bilinen ve en sık çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Pika sendromu çocukların hareketlerinden kolayca tespit edilebilecek bir tablodur. Ancak tanı konulabilmesi için çocuğun en az 2 yaşnda olması gerekmektedir. Çünkü 2 yaş altı çocuklarımızın her bulduğunu ağzına götürmesi, bir nevi "dünyayı ağzıyla tanıma" çabası da unutulmamalıdır ki yanlış teşhise yönelmeyelim.

Pika Sendromu Belirtileri

  • Karın ağrısı
  • Mide ve barsak sorunları (Kabızlık, İshal, Barsak tıkanıklıkları veya yırtılmaları)
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Enfeksiyonlar (Yenilen maddeye bağlı oluşabilecek paraziter hastalıklar)
  • Kurşun zehirlenmesi (Uzun süreli kurşun içeren boya maruziyeti)

Pika Sendromu Nedenleri

Pika sendromunun tam olarak nedeni bilinmemekle beraber demir eksikliği, çinko eksikliği ve yetersiz beslenme en yaygın nedenler arasındadır. Ancak kimi zamanda psikolojik sorunlar da yabancı madde yeme alışkanlığına neden olabilmektedir. Kansızlığı nedenler arasında saysakta, aslında kansızlığın mı toprak yemeye yoksa toprak yemenin mi kansızlığa neden olduğu hala tartışma konusudur. (Bir nevi yumurta mı tavuktan? tavuk mu yumurtadan çıkar? sorusunun saksağan halidir bu durum. Saksağan kelimesini özellikle kullandım çünkü saksağan sözcüğünün latincede ki karşılığı"pika"dır. Zira saksağanlarında her şeyi yediği veya yuvasına taşıdığı düşünülürse doğru bir tanımlama olmuş.) Diyet ve yetersiz beslenme sonucu tamimiyle doygunluk hissi olsun için gıda dışı maddeleri yemekte pika sendorumuna yol açabilir.

Pika Sendromu Tedavisi

Tedavide öncelikle altta yatan nedeni bulmak önemlidir. Çocuğun sistem muayenesinin, besin eksikliklerinin, psiko-sosyal ve nörolojik durumunun iyi değerlendirmesi gerekmektedir. Gerekirse kansızlık, mineral ve besin eksikliği nedeniyle test yapılması gerekir. Çoğu zaman yeme bozuklukları düzeltildiği ve eksik olan mineral ve besinler yerine konulduğu zaman bu durum ortadan kalkar. Demir eksikliği tespit edildiği zaman karaciğer, kırmızı et, pekmez, yumurta, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir. Eğer davranışlar beslenme tedavisinden sonra sonlanmıyorsa davranış müdahaleleri gerekir.

Oluşturma: 04.08.2020 05:00
Son Güncelleme: 23.12.2021 10:57
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-