Fissür Örtücü

Fissür Örtücü



Dişlerin yapısı, diş hastalıklarının oluşumunda etkilidir. Dişleri günde en az 2 kez dikkatli bir şekilde fırçalamak, diş ipi ve gargara kullanmak bazen diş çürüklerini önlemeye yardımcı olmaz. Diş çürükleri, diş minesinin bozulmasından kaynaklanır. Bu bozulmaya ise ağız içerisindeki bakteriler sebep olur. Diş çürükleri büyük ölçüde önlenebilir olmasına rağmen, 6-11 yaş arası çocuklarda ve 12-19 yaş arası ergenlerde oldukça sık görülür. Diş çürükleri yetişkinlerde de sıklıkla görülür. Özellikle azı dişlerinde girintili alanlar olabilir. Girintili alanlar, yiyeceklerin ve bakterilerin dişe yerleşmesini kolaylaştırır. Bu da çürük oluşumunu tetikler. Ancak son derece basit bir işlemle çürük oluşumunu engellemek mümkün. Fissür örtücü (diş aşısı) uygulaması nedir?

Fissür Örtücü Uygulaması Nedir ve Neden Yapılır?

Fissür örtücü uygulaması, diş çürümesini önlemek için azı dişlerinde bulunan girintilerin ve oyukların dolgu malzemesi ile kaplandığı bir işlemdir. Bu işlemde kullanılan dolgu malzemesi; dişlerin girintilerine ve oluklarına hızla yapışarak her dişin minesi üzerinde koruyucu bir kalkan oluşturur.  Diş aşısı olarak da bilinen bu işlem sayesinde dişlerin çürümesi önlenebilir.

Dişlerde Çürük Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?

Dişlerdeki plak diş minesine yapışarak aşındırır. Bu da dişin savunmasız hale gelmesine neden olur ve çürük oluşumunu kolaylaştırır. Dişleri düzenli fırçalayarak plak oluşumunun önüne geçilebilir. Ancak bazen dişlerin yapısından dolayı, ağız hijyenine dikkat etmek tek başına çürükleri önlemeye yardımcı olmaz. Diş fırçası, azı dişlerinde bulunan boşlukları temizleyemez. Bu da çürük oluşumuna sebep olabilir. Dişlerde çürük oluşumunun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

    • Herhangi bir neden olmaksızın dişin veya dişlerin ağrıması.
    • Diş hassasiyeti oluşması.
    • Tatlı, sıcak veya soğuk bir şeyler yerken ya da içerken ağrı hissedilmesi.
    • Dişlerde görünür boşluklar veya çukurlar meydana gelmesi.
    • Dişin herhangi bir yüzeyinde kahverengi, siyah veya beyaz lekelenme görülmesi.
    • Bir şey ısırınca ağrı hissedilmesi.


Fissür Örtücü Uygulaması Nasıl Yapılır?

Fissür örtücü uygulaması son derece basit ve ağrısız bir işlemdir. Azı dişlerine uygulanan bu işlem yalnızca birkaç dakika sürer ve işlem şu şekilde gerçekleştirilir:

    • Uygulamanın yapılacağı diş iyice temizlenir ve kurulanır.
    • Dişlerin çiğneyici yüzeylerine asit solüsyonu sürülerek işleme hazırlanır.
    • Ardından hazırlanan dolgu maddesi ile dişlerin girintili kısımları doldurulur ve malzemenin sertleşmesi beklenir. Bazen dolgu macununun sertleşmesine yardımcı olmak için özel bir ışık kullanılır.


Fissür Örtücü Uygulaması Kimlere Yapılır?

Fissür örtücü uygulaması genellikle çocuklara uygulanır. Öte yandan, azı dişlerinde çürük veya dolgu olmayan yetişkinler de bu uygulamadan yararlanabilir.

6 ile 14 yaşlar arasındaki çocuklar, çürük oluşma riskinin fazla olduğu yaşlardadır. İlk azı dişleri 6 yaş civarında çıkar. İkinci azı dişleri ise 12 yaş civarında çıkar. Kalıcı dişler çıktıktan hemen sonra fissür örtücü uygulaması yapmak çocukların erken yaşlardan itibaren çürüklerden korunmasına yardımcı olur.

Fissür Örtücünün Faydaları Nelerdir?

Fissür örtücü işlemi, dişlerin çürümesini engelleyen son derece basit ve etkili bir yöntemdir. Fissür örtücü uygulaması sayesinde dişler 10 yıla kadar çürüklere karşı korunabilir. Bu işlem sayesinde, gıda kalıntılarının dişlere girmesi ve bakterilerin üremesi önlenebilir.

Fissür Örtücü Uygulamasının Ardından Nelere Dikkat Edilmelidir?

Fissür örtücü uygulaması tek başına dişleri çürüklerden korumaz. Bu nedenle uygulamanın ardından ağız ve diş hijyenine dikkat edilmelidir. Dişleri günde en az iki kez fırçalamak, diş ipi ve gargara kullanmak gerekir.

İşlemin ardından bazen dolgu macunu düşebilir. Bu genellikle ilk 6 ayda içerisinde gözlemlenir. Bu durum, rutin diş muayenesi sırasında fark edilir. Diş hekiminiz dolgu macununun düşen kısmını yenileyebilir.

Diş Çürüklerini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Yemek yedikten veya su haricinde bir şeyler içtikten sonra dişleri macunla fırçalamak büyük önem teşkil eder. Dişleri günde en az iki kere ve ideal olarak her yemekten sonra fırçalamak ardından, diş ipi ve gargara kullanmak diş sağlığını korumada oldukça etkili bir yöntemdir. Ayrıca, sık sık atıştırmak diş sağlığını olumsuz etkileyebilen faktörler arasında yer alır. Su dışında herhangi bir şey tüketildiğinde diş çürüklerinin oluşumuna uygun ortam hazırlanmış olur.

Ağız ve Diş Sağlığı
Dt.
Lütfi Murat Mercan
Ağız ve Diş Sağlığı
MEDICANA ATAKÖY
Profili Gör
Oluşturma: 07.08.2021 16:16
Son Güncelleme: 27.01.2024 00:02
Oluşturan: Lütfi Murat Mercan
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri