Fibroadenom, memede gelişebilen ve tipik olarak kadınlarda görülen bir tümör türüdür. Oldukça yaygın olan fibroadenomlar iyi huylu olduğundan, kansere neden olmaz. Genellikle ağrısız seyreden bu tümörler cildin altında kolayca harekete edebilir. Bu tümörlerin uzman doktor dışında biri tarafından tespit edilebilmesi oldukça zordur. Fibroadenomlar genç kadınlarda en sık görülen iyi huylu meme tümörleri arasında yer alır.
Fibroadenom Nedir?
Fibroadenom; iyi huylu veya kanserli olmayan meme tümörüdür. Zamanla büyüyen ve diğer organlara yayılabilen meme kanserinin aksine, fibroadenom yayılım göstermez ve meme dokusunda kalır. Bu tümörler, çoğunlukla 1-2 cm boyutundadır. Ancak, nadiren de olsa 5 cm’den büyük olabilir. Bu tümörler, cildin altında hareket eden bir mermer parçası hissi verir.
Fibroadenom Belirtileri Nelerdir?
Genellikle herhangi bir ağrıya neden olmayan fibroadenomların hastalar tarafından fark edilmesi kitlelerin boyutlarına göre değişkenik gösterir. Küçük boyutlu fibroadenımlar hasta tarafından farkedilmeyebilir. Ama büyük fibroadenomlar hastalar tarafından rahatlıkla farkedilebilir. Genel olarak bu kitleler yuvarlak şekilli, hareketli, sert kitleler şeklinde hissedilir. Bu nedenle, rutin meme muayenesi yaptırılması kritik önem taşır. Bunun dışında, fibroadenomlar radyoloji uzmanı doktor tarafından genellikle hastaların yaşı genç olması nedeniyle ultrasonografi ile rahatlıkla tespit edilebilir.
Meme kanserinden farklı olarak fibroadenom, meme çevresinde meme başı akıntısı, şişme, kızarıklık veya cilt tahrişine neden olmaz.
Fibroadenom vakalarının %20’sinde tümör sayısı birden fazladır. Her iki memede de aynı anda gözükebilir.
Fibroadenom Neden Ortaya Çıkar?
Fibroadenom olarak adlandırılan tümörlerin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Bu tümörler, genellikle ergenlik veya hamilelik sırasında ortaya çıkıp menopozdan sonra kendiliğinden kaybolduğundan, asıl nedenin hormon seviyelerindeki değişim olduğu düşünülmektedir.
Fibroadenom Çeşitleri Nelerdir?
Basit fibroadenomlar dışında, fibroadenomlar farklı türlere ayrılır:
• Kompleks fibroadenomlar: Hızla büyüyebilen bir fibroadenom türüdür. Dokudan alınan örnek sonucu patoloji uzmanı tarafından teşhis edilebilir.
• Juvenil fibroadenomlar: 10 – 18 yaş arasında, ergenlik çağındaki kızlarda ortaya çıkan en yaygın meme kitlesi türüdür. Bu fibroadenomların büyüme riski bulunsa da çoğu zaman küçülerek kaybolduğunu söylemek mümkündür.
• Dev fibroadenomlar: Bu tümörler 5 cm’ye kadar büyüyebilir. Diğer meme dokusuna baskı yapabilecekleri için bu tümörlerin ameliyatla vücuttan alınması gerekir.
Fibroadenom Tanısı Nasıl Konur?
Kişinin memesinde kitle hissettiği durumlarda vakit kaybetmeden uzman doktora başvurması önerilir. Çünkü kitlelerin iyi veya kötü huylu olduğu uzman doktor tarafından yapılacak detaylı muayene ile ortaya çıkar.
Uzman doktor tarafından yapılan muayenede kitlenin fibroadenom olup olmadığı anlaşılsa da kesin sonuç için bazı durumlarda test istenebilir. Hastanın yaşı ve hamilelik durumuna bağlı olarak ultrason veya mamografi taraması istenebilir. Bu iki yöntem de son derece hızlı sonuç veren ve kolay uygulanan yöntemlerdir. Yapısal görünümü deneyimli radyologlar tarafından yüksek doğrulukta fibroadenom tanısı rahatlıkla konabilir.
Kitlenin fibroadenom olup olmadığının anlaşılabilmesinin en kesin yolu biyopsidir. Biyopsi; kitleden ince bir iğne yardımıyla ufak bir parça alınması işlemine verilen isimdir. Biyopsi; ince iğne aspirasyonu, çekirdek iğne biyopsisi ve cerrahi biyopsi olmak üzere üçe ayrılır. Biyopsi işleminde elde edilen parça laboratuvarda test edilerek fibroadenom varlığı tespit edilir.
Fibroadenom Nasıl Tedavi Edilir?
Bazı durumlarda, fibroadenom için herhangi bir tedavi uygulanması gerekmeyebilir. Bu tümörler, genellikle küçülür veya kendiliğinden kaybolur. Bu nedenle, bazı vakalarda doktor kitlenin büyüyüp büyümeyeceğini görmek için beklemeyi tercih edebilir.
Hamilelik sırasında veya emzirirken fibroadenoma rastlanması durumunda da doktor, benzer şekilde hormon seviyesinin normale dönmesini bekleyebilir.
Hastanın öyküsünde birden fazla fibroadenom geçmişi varsa ve bu fibradenomlar ameliyatla alınmışsa, yine benzer şekilde doktor yeni kitlelerin alınmasını geciktirebilir. Burada önemli olan nokta, geçmişte ortaya çıkan kitlelerin fibroadenom olduğunun test sonuçlarıyla kesinleştirilmiş olmasıdır.
Fibroadenomun giderek büyüdüğü durumlarda, doktor; bu kitlenin bir fibroadenom olmayacağından şüphelenebilir veya fibroadenomun çevre dokulara zarar vermesinden endişe edebilir. Bu durumda, fibroadenomların ameliyatla alınması gerekebilir. Fibroadenomların boyutu, konumu ve sayısına bağlı olarak lumpektomi veya kriyoablasyon yöntemlerine başvurulabilir. Kitlenin cerrahi yolla çıkartılması anlamına gelen lumpektomi; oldukça basit bir operasyondur. Kriyoablasyon ise cerrahi girişime gerek olmadan, gelişmiş tıbbi görüntüleme teknolojilerinden de faydalanarak kozmetik açıdan daha gelişmiş sonuçlar elde edilebilen bir tedavi yöntemidir.
Tedaviden sonra, çoğu hastanın rutin kontrolden daha fazlasına ihtiyaç duymadığı söylenebilir.
Son olarak, basit fibroadenom varlığının meme kanserine yakalanma riskini artırabileceği unutulmamalıdır. Kompleks fibroadenom varlığında, basit fibroadenoma kıyasla meme kanseri riski biraz daha yüksek olabilir. Her iki durumda da tümörler uzman bir doktor tarafından muayene edilmeli ve düzenli olarak takip edilmelidir.