Nikel Alerjisi Nedir? Teşhis & Tedavi Süreci

Nikel Alerjisi Nedir? Teşhis & Tedavi Süreci



Normal şartlarda vücudu zararlı dış etkenlerden korumakla görevli olan bağışıklık sisteminin anormal reaksiyonları sonucunda alerjiler ortaya çıkar. Alerjiler çok sayıda farklı maddeye karşı oluşabilir. Örneğin çeşitli besin alerjilerinin yanı sıra saman nezlesi gibi alerjik hastalıklar da vardır. Nikel alerjisi bireylerin yaşamlarını önemli derecede etkileyebilen alerji türleri arasında yer alır. Bu alerji türü hakkında aklınızda bulunan birçok sorunun cevabını bu sayfada bulabilirsiniz. 

Nikel Alerjisi Nedir?

Nikel ile temas sonucunda vücudun alerjik reaksiyon göstermesi nikel alerjisi olarak adlandırılır. Bu alerjiye sahip bireylerde bağışıklık sistemi nikel maddesini yabancı madde olarak algılar ve alerjik tepki oluşturur. Nikel alerjisi, alerjik kontakt dermatit (deri enflamasyonu) sorununun en yaygın sebeplerinden birisidir. Toplumun oldukça büyük bir kesimini etkileyen bu sağlık sorunu kronik bir durumdur ve tedavisi uzun süreli korunma gerektirir.


Demir paralar, çeşitli takılar ve bazı kozmetik ürünler gibi nikel içeren eşyalarla temas sonucunda nikel alerjisi olan bireylerin vücudunda birtakım belirtiler oluşur. Bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve ciltte oluşan kızarıklık ve kaşıntı yaygın semptomlar arasındadır. Yaşam kalitesini ciddi bir şekilde etkileyebilecek semptomlara sebep olabilen bu sağlık sorununun kontrol altına alınması için nikel içeren eşya ve gıdalardan uzak durmak gerekir.

Nikel Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?

Nikel alerjisi, vücudun nikel ile direkt teması sonucunda belirtilerini gösteren bir alerji türüdür. Temel olarak bu alerji, diğer alerjiler gibi vücudun bağışıklık sisteminin tepkisi sonucunda oluşur. Bağışıklık sistemi normal şartlarda vücudu zararlı dış etkenlerden koruma görevine sahiptir. Ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi aşırı duyarlılık göstererek polen, tüy, lateks, nikel gibi çeşitli maddelere karşı alerjik reaksiyonlar ortaya çıkmasına sebep olur.


Nikel alerjisinin bireylerde tam olarak ne sebeple oluştuğu bilinmemektedir. Fakat temelde bu alerji bağışıklık sisteminin nikele karşı tepkisiyle ortaya çıkar. Bu alerjiye sahip bireylerde, nikel içeren eşyalarla temas sonrasında vücutta alerjik reaksiyon görülür. Günlük yaşamda sıkça kullanılan ve nikel maddesiyle temasa neden olabilen bazı eşyalar şunlardır:


    • Demir paralar
    • Bazı metal araç gereçler
    • Kozmetik ürünler
    • Piercing, küpe, yüzük, kolye gibi takılar
    • Gözlük çerçeveleri
    • Akıllı telefon ve bilgisayar gibi çeşitli elektronik aletle


Her ne kadar nikel alerjisinin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de çeşitli risk faktörleri olduğu bilinir. Bireylerde nikel alerjisi oluşumunu etkileyen risk faktörlerinin başında nikel ile sürekli temas gelir. Mesleki nedenlerle veya takı kullanımı gibi sebeplere bağlı olarak nikel maddesiyle sıkça temas eden kişilerde nikel alerjisinin görülme riski artar. Ayrıca bireyin diğer metallere alerjisi olması da nikel alerjisi riskini arttırabilir.

Nikel Alerjisinin Semptomları Nelerdir?

Nikel alerjisi çeşitli semptomlarla ortaya çıkabilir. Bu alerjiye sahip bireylerde her semptom aynı şekilde görülmeyebilir. Semptomlar genelde içerisinde nikel bulunan bir maddeyle temas edildikten birkaç saat ile birkaç gün içerisinde ortaya çıkabilir. Genellikle alerji semptomları nikel içeren madde ile temas eden bölgede oluşabileceği gibi bölgenin etrafına veya vücudun farklı bölgelerine de yayılabilir. Nikel alerjisinin bazı belirtileri aşağıdaki gibidir:


    • Ciltte kızarma, morarma ve sararma gibi renk değişimleri
    • Nikele maruz kalan bölgede veya vücudun diğer bölgelerinde yanma, kaşınma veya kabuklanma
    • Deride kabarmayla sonuçlanabilecek kuruluk hissiyatı
    • Deride su toplaması ve şişlik
    • Mide bulantısı ve kusma
    • İshal ve baş dönmesi
    • Baş ağrısı


Nikel alerjisine sahip her bireyde yukarıdaki belirtilerden hepsi görülmeyebilir. Semptomların şiddeti nikel içeren madde ile ne kadar temas edildiğine ve alerjinin seviyesine bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda yalnızca deride kaşıntı ve kızarma gibi daha hafif sayılabilecek belirtiler görülebileceği gibi daha ileri durumlarda kusma ve ishal gibi belirtiler de kendini gösterebilir.

Nikel Alerjisi Teşhisi Nasıl Konur?

Nikel alerjisi, alerjik kontakt dermatit (deri enflamasyonu) sorununun yaygın sebeplerinden birisidir. Oldukça yaygın olan bu sağlık probleminin tanısında öncelikle vücutta görülen belirtilerden yararlanılır. Ayrıca yakın zamanda bireyin nikel ile teması da nikel alerjisi şüphesinin oluşmasında rol oynar. Dermatite neden olabilen çok sayıda madde bulunduğundan dolayı, kesin tanı için yama testi uygulanır.


Nikel alerjisinin teşhisinde kullanılan deri yama testi aynı zamanda "skin patch test" olarak da bilinir. Yama testinde alerjik reaksiyon oluşturma potansiyeli olan çok sayıda farklı maddenin deriyle teması sağlanır. Temas sonrasında, alerjenin tespiti için belirli aralıklarla sonuçların değerlendirmesi yapılır. Böylelikle yama testi ile bireyin nikele alerjisi olup olmadığı tespit edilir.

Nikel Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde nikel alerjisinin kesin ve kalıcı bir tedavisi yoktur. Ancak nikelle temastan kaçınmanın yanı sıra çeşitli ilaçlar ve tedavi yöntemleri ile bu sağlık sorununu kontrol altına almak ve semptomların önüne geçmek mümkündür. Nikel ile temastan kaçınmak önemlidir. Nikel maddesiyle temasın önlenmesinin ardından semptomların kontrol altına alınması için hekiminiz kortikosteroid veya antihistaminik ilaçlar önerebilir. Nikel alerjisinin kontrol altına alınması sürecinde uzman bir hekimden yardım alınmalıdır.


Dermatoloji
Oluşturma: 31.05.2024 11:43
Son Güncelleme: 01.07.2024 10:02
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-