Siyah Nokta Nasıl Geçer ve Temizlenir?

Siyah Nokta Nasıl Geçer ve Temizlenir?



Yüzde ve vücudun farklı yerlerinde oluşan siyah noktalar, herkes tarafından rahatsızlık verici oluşumlar olarak kabul edilmektedir. Sivilcelerle birlikte görülebilen siyah noktalar, tek başına da sıklıkla ortaya çıkabilmektedir. Estetiksel kaygıların yanı sıra siyah noktalar tedavi edilmediklerinde ağrılı sivilcelere dönüşebilmektedir. Hem evde uygulayabileceğiniz basit maske ve yöntemlerle, hem de dermatolojik desteklerle siyah noktaların oluşumunu önlemek ve hal-i hazırda oluşmuş siyah noktaları iyileştirmek mümkündür.


Siyah Nokta Nedir?

Vücudun en çok yüz bölgesinde görülen siyah noktalar hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bir akne türüdür. Yüz dışında sırt, kollar ve bacaklar, ense, omuzlar ve burun siyah nokta bakımından en fazla oluşumun gözlendiği vücut bölgeleridir. Siyah noktalar, cilt üzerindeki foliküllerde tıkanma meydana geldiğinde oluşur. Kıl ve yağ üretme görevi üstlenen foliküller tıkandığında, cilt yüzeyinde beyaz ya da siyah nokta oluşumları gözlemlenir. Ölü hücreler ve yağlar, cilt folikülünde oluşan boşluklarda birikir ve bu oluşumlara komedon adı verilir. Cilt yüzeyinde havayla temas eden birikintiler siyahlaşır, eğer yüzey kapalıysa bu oluşumlar beyaz nokta ya da sivilce olarak gözlemlenir. Siyah noktalar, sivilceler gibi iltihap dolu oluşumlar olmadıklarından herhangi bir ağrı ya da acı hissettirmezler. Siyah renkli noktalar olarak cilt yüzeyinde fark edilmeleri son derece kolaydır.

Siyah Nokta Nasıl Temizlenmeli?

En çok yüzde görülen siyah noktalar, cildin temiz tutulmaması, yağlı cilt bakım ürünlerinin kullanılması, toz ve kire çok fazla maruz kalmak gibi nedenlerle oluşmaktadır. Bu nedenle, siyah noktaların tek seferde tamamen temizleneceği düşünülmemelidir. Cilt bakım rutinlerinin düzenli olarak yapılması, cilt yapısı ile uygun ürünlerle cildin sürekli olarak temiz tutulması, siyah noktaların oluşmaması için etkili yöntemlerdir. Siyah nokta sıkmak ve bu yöntemle temizlemeye çalışmak son derece yanlıştır. Zira, sivilce, siyah nokta gibi oluşumların elle sıkılması, cilt yüzeyinde derin çukurlara ve iz kalmasına neden olabilir. Bu nedenle, siyah noktaların uzman kişilerce ya da eczanelerde satılan siyah nokta temizleme bantları ile ortadan kaldırılması daha uygundur.

Siyah Nokta Tedavisi

Siyah nokta oluşumlarının vücudunuzda bulunduğu bölgeler, semptomların yoğunluğu ve cildinizin hassasiyeti gibi etkenler, tedavi yöntemleri konusunda farklılıklara neden olmaktadır.

•Eczanelerden reçetesiz olarak da satın alabileceğiniz dermokozmetik krem, maske ve jeller, siyah nokta tedavisinde etkili çözümler sunmaktadır. Doğrudan cildinize uygulayabileceğiniz bu ürünlerin içeriğinde, benzoil peroksit, resorsinol ve salisilik asit gibi maddeler bulunur. Cildinizi fazla yağdan arındırarak ve bakteri oluşumunu önleyerek, cildinizde siyah nokta oluşumunun engellenmesine katkı sağlarlar.

•Daha ağır vakalarda, dermatoloji uzmanı tarafından yazılan reçeteyle, eczanelerden A vitamini içeriğine sahip ilaçlar alabilir ve siyah nokta tedavisine başlayabilirsiniz. Bu tip ilaçlar, kıl köklerinin tıkanmasını önleyerek, cilt yüzeyinde daha gergin ve sıkı gözenekler oluşmasına katkıda bulunur.

•Elle temizleme yöntemi, sadece eğitimi bulunan cilt bakım uzmanları ve doktorlar tarafından yapılmalıdır. Yuvarlak uçlu siyah nokta çıkarıcılar ile yapılan işlemde, açılan minik yüzeyden doktor ya da uzman tarafından uygulanan baskıyla, siyah noktalar güvenli bir biçimde dışarı çıkarılmalıdır.

•Özel bir cilt zımparalama aletiyle yapılan mikrodermabrazyon işlemi, cilt yüzeyinin soyularak ölü derilerin uzaklaştırılmasını ve bu sayede kıl köklerinin her zaman temiz kalmasını kolaylaştırır. Cerrahi bir işlem olmamakla birlikte, mutlaka bir uzman tarafından uygulanması gereken bir cilt tedavi yöntemidir.

•Lazer ve ışık terapisi uygulamaları, hem ciltteki bakterileri yok etmek hem de yağ üretimini azaltmak için kullanılır. Daha sağlıklı ve yağdan arınmış bir ciltte, siyah noktaların oluşumu da bu yöntem sayesinde azami ölçüde engellenmiş olur.

Siyah Nokta Neden Olur?Siyah Nokta Nasıl Geçer?

Siyah noktaların yüz ve vücudunuzdan tamamen arınması, düzenli beslenme ve cilt bakımının rutin olarak bir arada yürütülmesine bağlıdır. Yüzünüz için uygulayabileceğiniz maskeler, siyah noktaların giderilmesinde önemli katkı sağlamaktadır. Bununla birlikte sırt, ense, kol, bacak gibi diğer bölgelerde oluşan siyah noktalar için, bir uzman yardımı alarak tedaviyi hızlandırabilirsiniz. Bir uzman tarafından yapılan siyah nokta temizleme işlemi ve bölgenin tamamen dezenfekte edilmesiyle, vücudunuzdaki siyah noktalardan kolayca kurtulabilirsiniz. Bununla birlikte, vücuttaki yağ oluşumunu geciktiren duş jeli, sabun ve krem gibi ürünleri tercih ederek, cildinizde bu oluşumların yeniden görülmesini de engelleyebilirsiniz.

Yüzdeki Siyah Noktalar Nasıl Geçer?

Yüz bölgesi, siyah noktaların vücutta en sık görüldüğü yerlerin başında gelmektedir. Yüzdeki siyah noktaların giderilmesi için, sık sık yüzünüzü ılık suyla yıkamak, gözenekleri her zaman açık tutmak önemlidir. Farklı aromatik yağ ve esanslarla da etkisini arttırabileceğiniz buhar banyolarıyla da gözeneklerinizi daha hızlı bir biçimde açabilirsiniz. Sauna ve hamam gibi terlemeyi kolaylaştırıcı alanlarda zaman geçirerek, vücudunuzdaki toksinleri daha hızlı atabilir ve siyah noktaların oluşmasını engelleyebilirsiniz. Kullandığınız yastık kılıflarını sık sık değiştirmeniz, akne ve siyah noktaların ortaya çıkmasını engellemeye katkı sağlar. Özellikle yağlı ciltlerin yastık yüzeyinde biriktirdiği yağ ve kir, bakterilerin oluşmasına uygun zemin hazırlar. Bu nedenle haftada bir yastık kılıflarını değiştirmek, siyah nokta ve aknelerin önüne geçmek için etkili bir yöntemdir.

Siyah Nokta Gözenekleri Nasıl Kapanır?

Cildinizi düzenli olarak makyaj ve kir kalıntılarından arındırmak ve temiz tutmak siyah noktaların oluşmasını önlemede en önemli adımlardan biridir. Sıkılaşan gözeneklerde yağ ve kir birikmesi zordur. Bunun yanı sıra evde yapılan maskeler ya da hazır olarak satın alabileceğiniz maske çeşitleri de siyah nokta gözeneklerinin sıkıştırılmasını kolaylaştırır. Sıkılarak çıkarılmış siyah noktaların yerlerinde oluşan boşlukların hızlı bir biçimde kapanması için, düzenli olarak cildinize tonik uygulaması yapmanız önemlidir. Kullanacağınız toniğin mutlaka cilt tipinize uygun olması gerekir. Yüzünüzü ılık su ve sabunla yıkadıktan sonra, tonikle mutlaka temizlemelisiniz. Tonik, yıkamayla giderilmeyen kir ve yağ birikintilerini gözeneklerden tamamen uzaklaştırır. Sonrasında yine cilt tipinize uygun bir nemlendirici ile, temizlenmiş gözeneklere yeniden yağ ve kir birikmesini engelleyerek cilt bakım rutininizi tamamlayabilir, siyah nokta oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve cilt bakım rutinlerinin siyah nokta oluşumu üzerinde etkisi olduğu bilinmekle birlikte, tek başına bu etkenlerin siyah nokta oluşumuna neden olduğu kanıtlanmamıştır. Vücuda gereğinden fazla yağ alımı, vücutta biriken yağ miktarını arttıracağından, kıl köklerinde bu yağların birikmesi söz konusudur. Cilt yüzeyinin düzenli olarak temizlenmemesiyle rahatlıkla foliküllere yerleşen bakteriler, hücrelerde biriken yağ ile birlikte cilt yüzeyini siyah nokta oluşumuna daha elverişli hale getirir. Vücutta peeling uygulamalarının düzenli aralıklarla yapılmaması da siyah nokta oluşumunu tetikleyen etkenler arasındadır. Cilt yüzeyinden dökülmeyen ölü deriler, gözenekler içerisinde birikerek siyah nokta ya da akneye dönüşebilmektedir. Adet dönemleri ve doğum kontrol haplarının kullanıldığı dönemlerde de hormonal değişikliklere bağlı olarak siyah nokta artışı gözlemlenmektedir.

Dermatoloji
Doç. Dr.
Hürmüz Işık Caner
Dermatoloji
MEDICANA INTERNATIONAL ISTANBUL - BEYLİKDÜZÜ
Profili Gör
Oluşturma: 26.10.2020 08:20
Son Güncelleme: 22.12.2021 02:06
Oluşturan: Hürmüz Işık Caner
+A A-