Anemi, kanda normalden düşük miktarda kırmızı kan hücresi veya hemoglobin bulunduğunda ortaya çıkan oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Aneminin birçok türü vardır, bunlardan bazıları şunlardır: Demir eksikliği anemisi, B12 vitamini eksikliği anemisi ve hemolitik anemi. Anemi mide kanaması, enfeksiyondan kaynaklanan iltihap, böbrek hastalığı, kanser veya otoimmün hastalıklar gibi daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir.
- İçindekiler
- Anemi (Kansızlık) nedir?
- Kansızlık (anemi) belirtileri nelerdir?
- Kansızlık uyku yapar mı?
- Aşırı kansızlık belirtileri
- Kansızlık (anemi) ne zaman tehlikelidir?
- Kansızlığa ne iyi gelir?
- Kansızlık için ne yapmamız gerekiyor?
- Kansızlık için ne yemeli?
- Stres kansızlık yapar mı?
- Adet dönemi ile kansızlık ilişkisi
Anemi (Kansızlık) nedir?
Anemi, yani halk arasında bilinen adıyla "kansızlık", vücudun dokularına oksijen taşıyacak yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi veya hemoglobin bulunmaması nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Aneminiz varsa, vücudunuz yeterli miktarda oksijen açısından zengin kan almaz. Oksijen eksikliği yorgun veya güçsüz hissetmenize neden olabilir. Ayrıca nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı veya düzensiz kalp atışı gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bazı anemi türleri kalıtsaldır, ancak insanlarda bu rahatsızlık çevresel etkenler nedeniyle sonradan da ortaya çıkabilir.
Anemi kısa veya uzun süreli olabilir. Hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Ayrıca anemi altta yatan ciddi bir hastalığın uyarı işareti de olabilir.
Kansızlık (anemi) belirtileri nelerdir?
Aneminin olası belirtileri şunlardır:
Her zamankinden daha sık veya egzersizle birlikte zayıflık veya yorgunluk hissi.
Baş ağrıları.
Konsantre olma veya düşünme sorunları.
Nefes darlığı.
Göğüs ağrısı.
Soluk veya sarımsı cilt.
Baş dönmesi veya sersemlik.
Sinirlilik.
İştahsızlık.
El ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma.
Kansızlık uyku yapar mı?
Araştırmalar, aneminin insanların daha az uyumasına neden olduğunu, daha fazla uyumasına neden olmadığını göstermektedir.
Aşırı kansızlık belirtileri
Anemi, hücreler ve organlar düzgün çalışması için yeterli kan almadığında ortaya çıkar. Yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, soluk cilt ve sarılık semptomlarının yanı sıra beyin fonksiyonlarında bozulmaya neden olur. Şiddetli anemi kalp yetmezliği, bayılma ve ölüme neden olabilir. Anemi kötüleşirse, belirtiler şunları içerebilir: Gözlerin beyazlarında mavi renk, kırılgan tırnaklar, buz veya diğer yiyecek olmayan şeyleri yeme isteği (pika sendromu).
Kansızlık (anemi) ne zaman tehlikelidir?
Şiddetli demir eksikliği anemisi, aşırı derecede hızlı kalp atışı (taşikardi), veya kalbinizin vücudunuza doğru basınçta yeterli kanı pompalayamaması durumunda ortaya çıkan, kalp yetmezliği gibi kalbi veya akciğerleri etkileyen komplikasyonlar geliştirme riskini artırır. Göğüs ağrısı, nefes darlığı veya nefes almada zorluk gibi semptomlar tehlikelidir ve acilen yardım almanızı gerektirir.
Kansızlığa ne iyi gelir?
Pekmez, tahin, kuru incir, kuru üzüm, kırmızı et, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, tavuk, karaciğer, böbrek gibi sakatatlar, çilek, karpuz, kuru meyveler, kuru fasulye, nohut, mercimek, ıspanak, pazı, marul, brokoli, fındık, ceviz, badem, yer fıstığı kansızlığa iyi gelir.
Kansızlık için ne yapmamız gerekiyor?
Hafif ve orta şiddette bazı anemi türleri için doktorunuz reçeteli takviyeler önerebilir:
Demir takviyeleri vücudunuzdaki demiri artırabilir. Bu, demir eksikliği anemisini tedavi etmeye yardımcı olabilir. Demir takviyeleri genellikle demir eksikliği anemisi olmayan kişilere verilmez çünkü çok fazla demir organlarınıza zarar verebilir.
B12 vitamini takviyeleri veya iğneleri, B12 vitamini eksikliğine bağlı aneminin tedavisine yardımcı olabilir.
Kansızlık için ne yemeli?
Kansızlığı tedavi etmek için demir açısından zengin bir diyet uygulayın. Yeterince demir tüketmezseniz, vücudunuz demir eksikliği yaşayabilir.
Yüksek miktarda demir içeren bazı yiyecekler şunlardır:
Et, tavuk.
Yumurta.
Yapraklı yeşil sebzeler.
Tahıllar gibi demirle zenginleştirilmiş gıdalar.
Fasulye.
Deniz ürünleri.
Bezelye.
Kuruyemişler ve kuru meyveler.
Mercimek
Stres kansızlık yapar mı?
Kronik stres aynı zamanda bağırsak sağlığı ve bağışıklık sistemi işlevi üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir, bu da vücudunuzun demiri depolama veya koruma yeteneğini etkileyebilir, ve bunların hepsi bir kişinin anemi geliştirme riskini artırabilir.
Adet dönemi ile kansızlık ilişkisi
Kansızlık adet gecikmesine neden olabilmektedir. Ağır adet kanamaları, demir eksikliğine ve dolayısıyla kansızlığa yol açabilir. Bu da adet döngüsünü etkileyebilir.