
Mide asidi, vücudun yiyeceklerdeki besinleri sindirmesine ve emmesine yardımcı olmak için doğal olarak ürettiği oldukça asidik bir sıvıdır. Mide asidi, gastrik asit olarak da bilinir, pH değeri 1–3'tür. Mide asidi neredeyse tüm balıklarda, amfibilerde, sürüngenlerde, kuşlarda ve memelilerde bulunur. Mide asidinin en önemli rolü, yiyeceklerin bağırsağa girmeden önce parçalanmasına yardımcı olmasıdır. Mide asidi aynı zamanda vücudun magnezyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri ve B12 vitamini gibi diğer besinleri emmesine yardımcı olur.
Mide asidi, mide zarında bulunan parietal hücreler tarafından üretilir. Bu renksiz sıvı tehlikeli olduğu için, vücut bu salgıyı çok dikkatli bir şekilde kontrol eder. Mide asidinin doğru zamanda salınması gerekir. Beyin, vagus siniri aracılığıyla mideye doğrudan bağlıdır. Yemek yemeye başlamadan önce veya sadece bu yiyeceklerin kokusunu aldığınızda, beyniniz midenize gastrin adı verilen bir hormon salgılaması için bir mesaj gönderir. Gastrin, mide asidinin salınımını tetiklemeye yardımcı olur.
Gastrin ayrıca mideye giren belirli bileşenlere (özellikle protein) yanıt olarak da salgılanır. Mide dolu olduğunda, duvarları gerilir ve bu da gastrinin salgılanmasını tetikler. Gastrinin yanı sıra, çok çeşitli diğer bileşikler ve hormonlar mide asidinin doğru zamanda dışarı pompalanmasını sağlar. Bunlara histamin ve açlık hormonu olarak da bilinen ghrelin dahildir. Bazı yiyecek ve içecekler: kahve, domates, alkol, çikolata ve yağlı veya baharatlı yiyecekler mide asidinin artmasına neden olan etkenlerdendir. Ayrıca aşırı kilolu olmak, sigara içmek ve hamilelik de mide asidi ile ilgili diğer tetikleyicilerdir. Muz, yulaf ezmesi, zencefil, haşlanmış sebzeler ve badem gibi yiyecekler mide asidini baskılar veya azaltır. Su, bitkisel çaylar, yağsız süt gibi içecekler mide asidini azaltmaya yardımcı olan içeceklerdendir.
Mide asidi olanlar ne yemeli?
Mide duvarındaki bezlerden mideye salgılanan asit, mide asididir . Yiyeceklerin sindirimine yardımcı olur. Mide asidi hidroklorik asittir. Genellikle mide ekşimesi tetikleyicisi olarak bilinen yiyecekler, yemek borusu sfinkterinin gevşemesine ve sindirim sürecinin gecikmesine neden olarak yiyeceklerin midede daha uzun süre kalmasına neden olur. Kızarmış yiyecekler, fast food, pizza, patates cipsi ve diğer işlenmiş atıştırmalıklar, toz kırmızı biber ve karabiber (beyaz, siyah, acı), pastırma ve sosis gibi yağlı etler ve peynir midede asit oranını yükseltir.
Mide asidi için en iyi yiyecekler şunlardır:
Yüksek lifli besinler
Lif, mide asidini azaltmada önemli bir rol oynar. Lif açısından düşük bir diyet sindirimi yavaşlatabilir ve midenin düzgün bir şekilde boşalmasını önleyebilir. Lif açısından zengin besinler tüketen kişilerde sindirim daha iyi ve midedeki asit daha azdır.
Yüksek lifli gıdalar şunlardır:
- Elma, muz, kuru erik ve çilek gibi meyveler
- Kuruyemişler ve tohumlar
- Ispanak, kuşkonmaz, brokoli ve tatlı patates gibi sebzeler (Kabuklarıyla birlikte)
- Kahverengi pirinç, kinoa, tam tahıllı ekmek ve yulaf ezmesi gibi tam tahıllar
Sebzeler
Sebzeler midede asidi yüzünden yaşanan semptomlarını azaltabilir. İyi bir lif kaynağıdırlar, yağ oranı düşüktür ve alkali (düşük asitli) yiyecekler olarak kabul edilirler.
Bu sebzelere bazı örnekler şunlardır:
- Brokoli ve karnabahar
- Lahana ve ıspanak
- Havuçlar
- Mısır
- Salatalıklar
- Zencefil
- Taze fasulye
- Yeşil biber
- Patates ve tatlı patates
Tam tahıllar
Tam tahıllı besinler, mide asidinin emilmesine ve sindirimin desteklenmesine yardımcı olan iyi bir lif kaynağıdır. Tam tahıllara örnek olarak şunlar verilebilir;
- Kahverengi pirinç
- Kuskus
- Yulaf ezmesi
- Kinoa
- Tam tahıllı ekmek
Narenciye dışı meyveler
Mide asidinin salgılanmasını azaltmak veya önlemek için turunçgiller yerine diğer meyveleri tüketmek daha iyi bir seçenektir.
Bu meyveler şunlardır:
- Elmalar
- Muzlar
- Üzümler
- Kavun
- Kavun
- Armutlar
Süt ve yoğurt
Sütteki yağ asit reflüsünü kötüleştirebilir. Ancak yağsız süt mide astarı ile asidik mide içeriği arasında geçici bir tampon görevi görebilir ve mide ekşimesi semptomlarında anında rahatlama sağlayabilir. Az yağlı yoğurt, sağlıklı bir probiyotik dozuyla (sindirimi iyileştiren iyi bakteriler) aynı yatıştırıcı özelliklere sahiptir.
Yağsız etler
Mide asidi problemi yaşayanların tavuk, hindi veya balık gibi yağsız etler tüketmesi faydalı olabilir.
Sakız
Sakız çiğnemek, mide asidini hafifleterek, tükürük üretimi artırır. Tükürük, mideyi boğaza bağlayan tüp olan yemek borusundaki mide asidine karşı çalışır.
Mide asidini azaltan içecekler nelerdir?
Mide asidi için su iyi bir seçimdir çünkü mide asitlerini seyreltmeye yardımcı olur. Bitkisel çaylar (papatya, meyan kökü ve zencefil), az yağlı süt, bitki bazlı süt (badem sütü), smoothieler, hindistan cevizi suyu ve asitsiz meyve suları (salatalık, havuç) mide asidi ile ilgili semptomlarınızı yönetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, tatlandırılmamış ve karbonatsız içecekleri tercih etmek mide asidinin azaltılmasında etkilidir.
Yoğurt mide asidine iyi gelir mi?
Yoğurt, mide duvarını kaplayarak mide asidini nötralize ederek sindirim sistemini rahatlatır. Çok ekşi olmayan az yağlı yoğurt, bağırsak fonksiyonunu normalleştirmeye yardımcı olan probiyotikler nedeniyle mide asidi için de mükemmeldir. Yoğurt ayrıca protein sağlar ve mide rahatsızlığını yatıştırır.
Mide yanmasına ne iyi gelir?
Mide yanması, mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sonucu gelişen yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Alt özofagus sfinkter kasının zayıflaması, aşırı yemek yeme, yağlı ve baharatlı yiyeceklerin tüketimi, sigara, stres ve obezite mide yanmasını tetikleyen faktörler arasında sayılabilir. Mide yanmasına aşağıdakiler iyi gelebilir:
- Muz yemek.
- Yulaf ezmesi.
- Az yağlı yoğurt.
- Zencefil ve rezene çayı.
- Karbonatlı su.
- Aloe vera suyu.
- Sakız çiğnemek.