Mideye iyi gelen bitkiler neler? En iyi doğal mide koruyucu nedir?
Midenin, sindirim sistemi üzerinde birçok kritik görevi bulunur ve vücudun en hassas organlarından biri olarak bilinir. Öyle ki; gün içinde beslenme, stres veya yaşam koşullarından ilk olarak mide etkilenir. Mide hareketlerindeki bu rahatsız edici değişimler; bulantı, yanma, mide ağrısı, geğirme isteği, hıçkırık gibi belirtilerle kendini gösterir.
Mide rahatsızlıkları belirtilerini yatıştırmak için sindirimi kolaylaştıran, mide asidini dengeleyen ve mide zarını koruyan bazı bitkilerden yardım alınabilir. Bu noktada zencefil, rezene, papatya ve meyan kökü gibi daha birçok bitki düzenli olarak tüketilebilir. Mideye iyi gelen bitkiler genellikle gaz şişkinlik ve hazımsızlık sorunlarını hafifletir, sindirimi hızlandırır, kramp ve mide bulantısında etkilidir.
Mideye iyi gelen bitkiler neler?
Mide ağrısını tetikleyici nedenler arasında asit veya kafein oranı yüksek içeceklerin aşırı tüketimi, stres ve sigara yer alır. Aynı zamanda, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler yemek, aşırı veya çabuk beslenmek midede hassasiyete ve ağrıya neden olabilir. Mideye iyi gelen bitkiler, hafif mide ağrıları durumunda genellikle çay olarak tüketilir. Doğru dozlarda tüketilen bitki çayları sindirimi kolaylaştırır, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olur.
Mideye iyi gelen bitkiler şöyle sıralanabilir;
Zencefil çayı
Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazın atılmasına da yardımcı olur.
Papatya
Mide ağrısı ve mide-bağırsak rahatsızlığının spazm belirtilerini hafifletmek için papatyanın spazm kesici etkisinden yararlanılabilir. Aynı zamanda hidroklorik asit üretimini de azaltır.
Rezene
Rezene, sindirime yardımcı olması açısından son derece faydalı bir bitkidir. Uyarıcı karminatif etkisiyle bu bitki, sindirim sırasında yiyeceklerin fermantasyonunu durdurmaya yardımcı olur gaz ve şişkinliğin önüne geçer.
Meyan kökü
Meyan kökü mide duvarını korur, reflü ve gastrite karşı faydalı olabilir. Ancak tansiyon hastaları tüketmeden önce doktoruna başvurmalıdır. Uzun süreli ve yüksek dozda kullanımı tansiyonun yükselmesine neden olabilir.
Ihlamur
Şişkinlik, hazımsızlık ve mide ağrıları anında tüketilen ıhlamur çayı, mide kaslarını gevşetir, sindirimi kolaylaştırır. Ihlamur çayı, özellikle stres kaynaklı mide sorunlarında etkilidir.
Biberiye
Biberiye yavaş veya zor sindirime faydalıdır. Bağırsakta safra ve sindirim sıvılarının üretimini arttırabilir. Sindirim problemleri ve hafif mide ağrılarının tedavisinde sıklıkla karşımıza çıkan biberiye en fazla iki hafta şeklinde tüketilmelidir.
En iyi doğal mide koruyucu nedir?
Mide ağrısı, günlük hayatımızı olumsuz etkileyen bir durumdur. Bununla birlikte bazı önleyici yöntemlerle mide sağlığını koruyabilir ve rahatsızlıkların semptomlarını yönetebiliriz. Bazı yaşam tarzı alışkanlıkları, beslenmemizde yapabileceğimiz ufak değişimler mide hastalıklarından korunmak için oldukça etkili yöntemlerdir.
En iyi doğal mide koruyucular, mide asidini dengeleyen, mide zarını tahrişten koruyan besinlerdir. Bunlar;
- Zencefil, rezene, papatya, nane veya ıhlamur gibi bitki çayları
- Kraker, yulaf ezmesi, pirinç gibi besinler
- Elma, elma püresi, muz gibi meyveler
- Çiğ patates suyu (mide asidini nötralize eder.)
- Yoğurt tüketmek
- Aloe vera suyu (Mide zarını kaplayarak tahrişi azaltır.)
- Sirkeli ya da karbonatlı su karşımı tüketmek
- Meyan kökü takviyesi kullanımı
Aynı zamanda mide hastalıklarından korunmak için bol sıvı alımı, yürüyüş gibi egzersizlerin yapılması gerekir. Mideyi rahatsız edecek duruş pozisyonlarından kaçınmak, sıcak su kompresi uygulamak mide ağrılarına iyi gelebilir.
Mideye iyi gelen bitkisel yağlar neler?
Her mide ağrısı durumunda hemen hastaneye başvurmaya gerek yoktur. Mideniz ağrıdığında ilk olarak evde bazı yöntemler denenebilir. Eğer sonuç alınamaz ya da şikâyetler yönetilemezse doktora başvurulmalıdır. Mideye iyi gelen besinler, bitkiler bu anlarda imdadınıza yetişebilir. Bazı bitkisel yağlarda hiç kuşkusuz böyle zamanlarda rahatlatıcıdır. Bitkisel yağlar, mide asidini dengeler ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Bitkisel yağlar taşıyıcı yağlarla (zeytinyağı, hindistancevizi yağı gibi) seyreltilerek masaj yapıldığında mideyi rahatlatıcı etki sağlar.
Mide ağrısına iyi gelen yağların başında ise zeytinyağı gelir. Zeytinyağı mide asidini dengeler ve sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda nane yağı, zencefil yağı, lavanta yağı gibi yağlar difüzör yardımıyla solunabileceği gibi karın bölgesine masaj yapılarak şişkinlik, hazımsızlık, ağrı gibi semptomları yatıştırabilir.
Mideye iyi gelen yağları madde madde sıralayacak olursak;
- Zeytinyağı
- Papatya yağı
- Lavanta yağı
- Zencefil yağı
- Nane yağı
- Rezene yağı
Mideye iyi gelen yiyecekler neler?
Mideye iyi gelen besinler şunlardır;
Yoğurt
Probiyotik açısından zengin olan yoğurt, mide florasını desteklemeye yardımcı olur.
Muz
Muz mideyi yatıştırır, mide asinin dengelenmesine yardımcı olur. Muz reflü ve gastrit hastaları tarafından da tüketilebilir.
Haşlanmış patates
İçerdiği nişasta sayesinde mideyi gevşetir ve rahatlatır. Aynı zamanda mide asidini nötralize ederek mide yanmasına iyi gelir.
Yulaf
Yulaf, içerisindeki beta-glukan sayesinde bağırsak ve midede çözelti oluşturur. Lig açısından zengin olan bu besin, mide asinin dengelenmesine yardımcı olur.
Elma
Kabuğu soyularak tüketilen elma mide sağlığı açısından faydalı olabilir. İçerdiği pektin sayesinde elma mideyi yatıştırır ve korur.
Bitki çayı
Zencefil, papatya çayı, Ihlamur ve rezene çayı gaz, şişkinlik ve mide ağrısına karşı etkilidir.
Bal kabağı
Mide dostu olarak bilinen bal kabağı, yüksek oranda lif içeriğine sahiptir. Bu sayede sindirimi destekler ve korur.
Mideye iyi gelmeyen yiyecekler neler?
Mide rahatsızlıklarının altında herhangi ciddi sağlık problemi bulunmuyorsa beslenme alışkanlıkları konusunda bazı önlemler alınması gerekir. Mide hassasiyeti kişiden kişiye değişebilir. Şikâyetleriniz varsa, yediklerinizi takip edip, hangi yiyeceklerin sizi rahatsız ettiğini belirlemek işe yarayabilir.
Tüketildiğinde mide sağlığını tehlikeye atan yiyeceklerden bazıları şunlardır;
- Yağlı ve kızartılmış besinler mide sağlını olumsuz etkiler.
- Acı ve baharatlı gıdalar mideyi yorar ve tahrişlere neden olabilir.
- Asidik olan bazı turunçgiller özellikle mide hassasiyeti durumlarında mide ağrısına yol açabilirler.
- Çiğ tüketilen sarımsak ve soğan gibi bazı besinler de midede yanma hissine neden olabilir.
- Turşular, ekşi ve mayalı besinler mide hassasiyetine yol açabilir.
- Alkol, aşırı çay ve kafein alımı mide asidini arttırabilir.
- Gazlı içecekler, işlenmiş besinler reflü ve şişkinliğe neden olabilir.
- Aşırı sıcak ve katı gıdalar mideyi zorlayabilir.
- Yüksek asit içerikli domates gibi bazı besinler de reflü şikâyetlerini arttırabilir.






























