Gözde ışık çakması olarak da ifade edilen ani parlama; gözlerin birinde ya da ikisinde meydana gelen, gözün kenarında aniden fark edilen ve sıklıkla gözün iç yapısıyla ilgili bir probleme işaret eden bir durumdur. Hastaların gördüğü ışıklar şekil, renk, sıklık ve görülen süre açısından farklılık gösterebilir.
Gözde Işık Çakmasının Nedenleri Nelerdir?
Gözde ışık çakmasının pek çok sebebi olabilir. Bazen yalnızca gözlerin bastırılarak ovulması ile oluşabilir.
Arka Vitre ayrılması
En sık karşılaşılan sebep ise yaşlanmaya bağlı olarak vitre yapısında meydana gelen değişikliklerdir. Vitre sıvının yapısında bozulmalar sonucu arka vitre büzüşerek öne doğru gelir ve arka vitre retinanın belli bölgelerinden ayrılır.Bu durumda hastalar ışık çakmaları olduğunu tarifleyebilir.
Retina Yırtılması
Retinada herhangi bir zedelenme ya da yırtılma gerçekleştiğinde hasta, giderek artan ışık çakmaları ve göz hareketleriyle belirginleşen cisimcikler görebilir. Retinanın yırtılması ciddi acil bir problemdir. Kısmi ya da tam görme kaybına neden olabilir.
Migren
Migren, ışık çakmalarının diğer bir sebebidir. Migrenler auralı ve aurasız olarak ikiye ayrılır. Bazılarında yalnızca baş ağrısı ile kendini gösteren migren, toplumun bir kısmında ise ışıklı/auralı olarak ortaya çıkar. Bu aura, çoğunlukla migren ağrısı ortaya çıkmadan önce görülür. Beyindeki olağan dışı elektrik akımları sonucu, görmede bozukluklar ortaya çıkar ve ışık çakmaları da bu esnada oluşur. Çoğunlukla bu çeşit ışık çakmaları 10-20 dakika arası sürer ve migren ağrısının başlamasıyla birlikte ortadan kaybolur.
Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?
Gözde ışık çakmaları, çoğunlukla yaşlanmanın normal bir parçası olarak görülse de takip edilmeleri gereklidir.
Daha önce var olmayan miktarda uçuşan cisimlerin ortaya çıkması; tekrarlayan, güçlü ve normalden parlak çok sayıda ışık çakması gerçekleşmesi, gözün önüne perde inmesi gibi bir görüntünün oluşması, odaklanmada zorlanma, ek olarak görmede bulutlanma siyah leke görüldüğü hastalar tarafından farkedilebilir. Bu şikayetler için bir göz doktoruna başvurulması gerekir.
Tanı Nasıl Konur?
Tanı çoğunlukla hastanın anamnezinin alınmasını takiben göz muayenesi ile konur. Gözün arkasının muayene edilebilmesi için göz bebeklerini büyüten bir damla damlatılır ve böylelikle göz muayene edilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Eğer arka vitre ayrılması normal şekilde yani retinaya zarar vermeden meydana gelirse, tedaviye gerek yoktur.
Eğer retinada yırtık varsa, retinaya lazer tedavisi ya da retina cerrahisi gerekebilir. Vitrektomi ameliyatı ile, gözün içindeki vitre sıvısı alınıp, retinanın göz duvarına yapışması sağlanır. Her kişide ortaya çıkabilecek retina problemleri farklı olduğundan operasyonun detayları da farklılık gösterebilmektedir.
Işık çakmalarının sebebi migrenin tedavi edilmesi ile atakların azaltılması sonucu ışık çakmaları da ortadan kalkacaktır.
Ciddi bir sorunla karşılaşmamak için, bir şikâyetimiz olsun ya da olmasın senelik göz muayenesini ihmal edilmemesi önemlidir.