Kulak çınlaması (Tinnitus), kulaklarınızda uğultuya benzer sesler için kullanılan tıbbi terimdir. Seslerin dışarıdan bir kaynağı olmadığında ortaya çıkar. Genellikle yaşa bağlı işitme kaybı, kulak yaralanması veya dolaşım sistemiyle ilgili bir sorun gibi altta yatan bir durumdan kaynaklanır. Ancak kulak çınlamasının en yaygın nedeni yüksek sese maruz kalmak veya gürültülü bir yerde uzun süre bulunmaktır.
Kulak çınlaması yaygın görülen bir durumdur. Pek çoğumuz hayatımızın bazı zamanlarında kulak çınlaması yaşarız. Bu, genellikle birkaç dakika sürer. Ancak, sürekli veya tekrarlayan kulak çınlaması stresli olabilir ve odaklanmayı veya uyumayı zorlaştırabilir.
Kulak çınlaması (Tinnitus) nedir?
Kulak çınlaması, dış bir kaynağı olmayan ve bu nedenle diğer insanların duyamadığı bir ses algısıdır. Bir kişinin gürültünün dış kaynağı olmadan sesleri "duymasına" neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Kulak çınlaması tiz veya alçak perdeli olabilir. Ancak birçok farklı şeye benzeyebilir. İnsanlar çınlamayı vızıltı, uğultu, tıklama, ıslık, ciyaklama, tıslama, kükreme ve vızıltı olarak tanımlar. Bazı insanlar ise müzik duyduklarını söyler.
Kulak çınlaması, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer kulak sorunlarının bir belirtisi olabilir:
Kulak enfeksiyonları.
Kulakta yabancı cisim veya kulak kiri.
İşitme kaybı.
Meniere hastalığı - işitme kaybı ve baş dönmesi gibi semptomları olan bir iç kulak rahatsızlığı.
Östaki borusunda (orta kulak ile boğaz arasında uzanan boru) sorun.
Antibiyotikler, aspirin veya diğer ilaçlar da kulak çınlamasına neden olabilir. Alkol, kafein veya sigara, kişide varsa kulak çınlamasını kötüleştirebilir.
Bazen kulak çınlaması yüksek tansiyon, alerji veya anemi, nadir durumlarda tümör veya anevrizma gibi ciddi bir sorunun belirtisidir. Kulak çınlaması için diğer risk faktörleri arasında temporomandibular eklem bozukluğu, diyabet, tiroid sorunları, obezite ve kafa yaralanması bulunur.
Çocuklarda da kulak çınlaması olabilir. Çocuklar ve yetişkinlerde bu durum zamanla iyileşebilir veya hatta kaybolabilir, ancak bazı durumlarda zamanla kötüleşir. Kulak çınlaması üç ay veya daha uzun sürdüğünde kronik olarak kabul edilir.
Geçmeyen kulak çınlamasının sebebi nedir?
Geçmeyen kulak çınlamasının nedeni altta yatan durumlarla ilgili olabilir. Bunlar; işitme kaybı, kronik kulak çınlaması, kalp-damar sorunları, nörolojik hastalıklar, ilaç yan etkileri veya stres gibi faktörler olabilir.
Nörolojik kulak çınlaması neden olur?
Nörolojik nedenler arasında kafa travması, multipl skleroz, vestibüler schwannom (genellikle akustik nörinom olarak adlandırılır) ve diğer serebellopontin açı tümörleri bulunur.
Kulak çınlaması neyin habercisidir?
Bazen kulak çınlaması yüksek tansiyon, alerji veya anemi belirtisidir. Nadir durumlarda tinnitus tümör veya anevrizma gibi ciddi bir sorunun belirtisidir. Tinnitus için diğer risk faktörleri arasında temporomandibular eklem bozukluğu (TMJ), diyabet, tiroid sorunları, obezite ve kafa travması bulunur.
Hangi kulak çınlaması tehlikelidir?
Kulak çınlaması ani gelişirse, baş dönmesi, işitme kaybı veya denge kaybı gibi semptomlarla birlikte görülüyorsa, tehlikeli bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir.
Kulak çınlaması nasıl geçer?
Tedavi, yaşa, genel sağlık durumuna ve semptomların ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak planlanır. Şu anda kulak çınlaması için bilinen bir tedavi yoktur. Ancak rahatlama sağlamak için aşağıdakilerden birini deneyebilirsiniz:
İşitme cihazları
Bunlar, işitme kaybı olan bazı kulak çınlamasına sahip olan hastalara yardımcı olabilir. İşitme cihazı kullanmak, duymakta zorlandığınız sesleri daha yüksek sesle duymanıza olanak tanır. Bu, kulak çınlamasını azaltabilir.
Giyilebilir ses maskeleri
İşitme cihazlarına benzer şekilde kulağa takılan bir tinnitus maskeleyici bazı insanlara yardımcı olur. Kulak çınlamasını bastırmak için düşük seviyeli sesi doğrudan kulağa iletir.
Davranışsal terapi
Danışmanlık, tinnitusun hayatınız üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olabilir.
Tinnitus yeniden eğitim terapisi
Beyninizi tinnitustan uzak durması ve daha az farkında olması için yeniden eğitmek amacıyla ses terapisinin kullanılması
İlaçlar
Kulak çınlamasını tedavi etmek için özel olarak kullanılan ilaçlar yoktur, ancak doktorlar ruh halini iyileştirmek veya uyumaya yardımcı olmak için antidepresanlar veya kaygı önleyici ilaçlar yazabilir. Bazı vitaminler, bitkisel özler ve diyet takviyeleri genellikle bu rahatsızlığın tedavisi olarak gösterilse de, hiçbirinin etkili olduğu kanıtlanmamıştır.
Şeker yükselince kulak çınlar mı?
Diyabet hastalığı ve B12 vitamin eksiklikleri nedeniyle kulak çınlaması görülebilir.