SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Kulak akıntısı nasıl geçer? Kulak akıntısı ne zaman tehlikeli?



Kulak akıntısı nasıl geçer? Kulak akıntısı ne zaman tehlikeli?

Kulağınızdan gelen sıvı, orta veya dış kulak enfeksiyonları, kulak zarında hasar, kulağınızda yabancı bir cisim veya daha ciddi bir enfeksiyon veya yaralanma nedeniyle oluşabilir. Kulağınızdan herhangi bir sıvı sızdığını fark ederseniz, özellikle ateşiniz, işitme kaybınız veya baş dönmeniz varsa veya kulağınız kırmızı ve şişmişse hemen tıbbi yardım alın. Kulak akıntısında kan görülmesi kırmızı alarmdır ve asla göz ardı edilmemelidir. Bu tür akıntılar otitis eksterna (dış kulak enfeksiyonu), yırtılmış kulak zarı veya hatta tümör gibi ciddi bir soruna işaret edebilir. 

Kulak akıntısı neden olur?

Kulaktan gelen sıvı veya akıntıya otore de denir. Kulağınızdan akan herhangi bir madde anlamına gelir. Kulak kiri, kulaklarınızın doğal olarak ürettiği yağ ve katı maddelerin bir karışımıdır. Kulak kiri önemlidir çünkü kulağınıza toz ve bakteri girmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bazen kulağınızdan gelen sıvı, vücudunuzun kulak kirinden kurtulma yoludur. Ancak kulağınızdan gelen sıvı aynı zamanda bir kulak sorunu veya yaralanmasının da işareti olabilir.

Kulak akıntısı genellikle kulak enfeksiyonlarından kaynaklanır. Bunlar:

Orta kulak enfeksiyonu

Orta kulak enfeksiyonuna bazen otitis media denir. Enfeksiyon kulak zarının arkasında sıvı birikmesine neden olur. Bazen sıvı o kadar fazla basınca neden olur ki kulak zarında hasara neden olur. Şiddetli ağrınız olabilir ve ardından kulağınızdan koyu sarı bir sıvının çıktığını görebilirsiniz. Orta kulak enfeksiyonları çocuklarda daha sık görülür ancak her yaşta görülebilir. Kulak zarı iyileşmezse, sıvı dışarı akmaya devam edebilir. Buna kronik süpüratif otitis media denir. Kulağınızdan herhangi bir ağrı hissetmeden aşırı miktarda beyaz, sarı veya yeşil sıvı geldiğini görebilirsiniz.

Dış kulak enfeksiyonu

Dış kulak enfeksiyonuna bazen otitis eksterna veya yüzücü kulağı da denir. Kulak kanalınızın içindeki cilt şişip enfekte olduğunda meydana gelir. Akıntı kulak kanalında birikebilir ve kulaktan dışarı akabilir.

Diğer kulak enfeksiyonları

Kulaktan sıvı gelmesine neden olabilecek bazı ciddi enfeksiyonlar da vardır. Enfeksiyonlardan biri mastoidit olarak adlandırılır. Kulağınızın arkasındaki kemiğin enfeksiyonudur. Başka bir enfeksiyon ise malign otitis eksterna'dır. Bu kulak kanalınızın ve kafatasınızın bir kısmının enfeksiyonudur.

Kulağınızdan sıvı gelmesine neden olabilecek diğer nedenler şunlardır:

Kulak zarının zarar görmesi

Kulak çubuğu gibi bir nesneyi çok derine iterseniz kulak zarınız yırtılabilir. Ayrıca basınçtaki değişiklikler nedeniyle de zarar görebilir. Bu, sıvının delikten sızmasına ve kulağınızdan dışarı akmasına neden olabilir.

Kulağa bir nesne sokulması

Bu genellikle bir çocuk kulağına küçük bir oyuncak veya taş gibi bir şey soktuğunda olur. Kulaktan kan veya irin içeren bir sıvının sızdığını fark edebilirsiniz.

Kolesteatom

Orta kulaktaki hücrelerin anormal büyümesidir. Kulağınızdan kötü kokulu bir sıvının sızmasına neden olabilir.

Ciddi bir baş yaralanması

Beyninizdeki sıvının kulağınızdan dışarı sızmasına neden olabilir. Sıvı berrak veya kanlı görünebilir. Bu tıbbi bir acil durumdur. 

Kulak egzaması

Bu durum kulağınızdan berrak bir sıvı sızmasına neden olabilir.

Kulak akıntısı çeşitleri nelerdir?

Kulak akıntısı hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen bir durumdur. Farklı kulak akıntısı türlerinin genellikle farklı nedenleri olduğunu bilmek önemlidir. En yaygın kulak akıntısı türleri şunlardır:

Sulu akıntı

Sulu kulak akıntısı genellikle yüzücü kulağı veya kulak kanalında aşırı nem gibi rahatsızlıklarla ilişkilendirilir. Ayrıca orta kulağı etkileyen rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Sürekli sulu akıntı yaşıyorsanız, tıbbi yardım almanız önerilir. Uygun tanı ve tedavi, belirli nedeni ele almaya, rahatlama sağlamaya ve olası komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.

Berrak akıntı

Berrak kulak akıntısı genellikle alerjiler, irtifa değişiklikleri veya basit tahriş gibi rahatsızlıklarla ilişkilendirilir. Mutlaka enfeksiyon belirtisi olmayabilir ancak özellikle devam ederse izlenmelidir.

Kanlı akıntı

Kanlı kulak akıntısı travma, yaralanma veya enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi başlatmak için derhal bir sağlık uzmanına danışmak çok önemlidir.

Sarı veya yeşil akıntı

Sarı veya yeşil kulak akıntısı genellikle bakteri veya mantar enfeksiyonlarıyla bağlantılıdır. Ağrı ve işitme kaybı gibi diğer semptomlarla birlikte olabilir. Doğru tanı ve etkili tedavi için tıbbi yardım almak esastır.

İrin benzeri akıntı

Kulak akıntısında iltihap genellikle otitis media veya dış kulak enfeksiyonu gibi bir enfeksiyonun belirtisidir. Enfeksiyonu belirlemek ve uygun ilaçları reçete etmek için profesyonel tıbbi değerlendirme gereklidir.

Kulak kiri akıntısı

Kulak kiri, kulak kanalını korumaya yardımcı olan doğal bir maddedir. Bazen aşırı birikme, kir akıntısına yol açabilir. Bir sağlık uzmanı tarafından düzenli kulak temizliği, bu durumu yönetmeye yardımcı olabilir.

Çoğu zaman kulak akıntısı enfeksiyon veya kulağın kendisinde hasar olduğunu gösterir. Kulak akıntınız bir kafa travması sonrasında ortaya çıktıysa, hemen acil tıbbi yardım almalısınız.

Kulak akıntısı ne zaman tehlikeli?

Kulağınızda şişme, ağrı ve kırmızılık veya aşağıdaki belirtiler de varsa mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünmelisiniz:

  • Ateşiniz varsa (38℃ veya daha yüksek)
  • Baş dönmesi veya görme sorunları yaşıyorsanız
  • Düzgün duyamıyorsanız
  • Ciddi bir yaralanma geçirdiyseniz
  • Diyabet hastasıysanız veya bağışıklık sisteminiz zayıfsa

Kulaktan sarı sıvı neden akar?

Kulaktan gelen sarı akıntı genellikle kulak kirinin bir işaretidir. Kir, kulaktan düşmeden önce suyla karışmış ve daha akışkan hale gelmiş olabilir. Ayrıca enfeksiyon veya yaralanmadan kaynaklanıyor olabilir. Kulak tüpü akıntısı, yüzücü kulağı nedeniyle kulaktan sarı sıvı akabilir.

Kulak akıntısına ne yapmalı?

Kulak akıntısı genellikle ciddi değildir ve kulak damlalarıyla ya da kendiliğinden iyileşebilir. Enfeksiyon kaynaklı ve uzun süren kulak akıntılarında antibiyotik tedavisi tavsiye edilebilir. Kulak zarında delik olan kişilerin kulaklarına su girmemesi için dikkatli olmaları gerekir. Bunun için duş alırken veya saçlarını yıkarken kulaklarına su girmemesi için bir parça pamuğu vazelinle kaplayıp kulak kanalının girişine yerleştirebilirler. Ayrıca kulakta ağrı varsa, sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir.

Kulaktan gelen sıvı nasıl geçer?

Kulaktan gelen sıvının tedavisi, soruna neyin sebep olduğuna bağlı olarak belirlenir. Genellikle kulağınızı mümkün olduğunca kuru tutmanız ve iyileşene kadar suyla temas ettirmemeniz söylenebilir. Kulak zarında oluşan yaralanmalar genellikle tedaviye gerek kalmadan iyileşir. Orta kulak enfeksiyonları genellikle antibiyotik olmadan birkaç gün içinde iyileşir. Parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçlar ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bazen kulak enfeksiyonu devam ederse doktorunuz antibiyotik reçete edebilir.

Kronik süpüratif orta kulak iltihabı ve yüzücü kulağını tedavi etmek için genellikle antibiyotikli kulak damlalarına ihtiyaç duyulur. Kulak zarınızdaki bir yaralanma için antibiyotik almanız da gerekebilir. Doktor, yaralanmadan kaynaklanan bir enfeksiyon riski olduğunu düşünürse antibiyotik önerebilir. Eğer kulağınıza bir şey sıkışmışsa bir kulak burun boğaz (KBB) cerrahına görünmeniz gerekebilir. Kulağınızdaki yabancı cismi çıkarabilirler. Ayrıca kolesteatomu (iyi huylu tümör) da tedavi edebilirler.

Kulak Burun Boğaz
Oluşturma: 09.04.2025 11:07
Son Güncelleme: 10.04.2025 18:03
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Baş dönmesi neyin belirtisi olabilir? Baş dönmesi için ne yapılmalı? Maydanoz kürü nelere iyi gelir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? Düzenli yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoga nedir ne işe yarar? Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi organlara iyi gelir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı nereye vurur? Göze iyi gelen besinler nelerdir? Gözün daha iyi görmesi için ne yemeli? Kırmızılahananın faydaları nelerdir? Sirkeli lahana neye fayda eder? Kolun uyuşması neyin belirtisidir? Kol uyuşması ne zaman tehlikeli? Anti HBs yüksekliği ne anlama gelir? Anti HBs değeri kaç olmalı? Steroid nedir? Steroid ne işe yarar? Laktoz intoleransı testi nedir? Laktoz hassasiyeti belirtileri nelerdir? K2 vitamini nelerde var? K2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Otizm nedir? Otizm teşhisi nasıl konur? Antiviral ilaç nelerdir? Antiviral ilaç reçetesiz satılır mı? Kan kusmak neye işaret eder? Ağızdan gelen kan tehlikeli midir? Tahin neye iyi gelir? Aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir? Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nasıl yenilir? Siyah çayın faydaları nelerdir? Çayın zararları nelerdir? Su orucu nasıl yapılır? Su orucu kilo verdirir mi? Çarkıfelek meyvesinin tadı nasıl? Çarkıfelek ve Passiflora aynı mı? Tahtakurusu ısırığı belirtileri nelerdir? Tahtakurusu ısırığına ne iyi gelir? Öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Öksürüğe karşı en etkili doğal çözümler… Huzursuz bacak sendromu: Nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik neye iyi gelir? Beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirke nerelerde kullanılır? Anti TPO nedir? Anti TPO yüksekliği nasıl düşürülür? Akciğer kanseri neden olur? Akciğer kanseri: Belirtileri ve tedavisi Detoks suyu ne işe yarar? En etkili detoks suyu nasıl yapılır? Vücutta morarma neden olur? Morarma nasıl geçer? Cinsiyet ne zaman belli olur? Bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur? Tümünü Görüntüle