Lassa ateşi, Batı Afrika'da ortaya çıkan 2-21 gün süren akut viral hemorajik bir hastalıktır.
Lassa virüsü, kemirgen idrarı veya dışkısı ile kontamine gıda veya ev eşyaları ile temas yoluyla insanlara bulaşır.
Özellikle yeterli enfeksiyon önleme ve kontrol önlemlerinin alınmadığı hastanelerde, kişiden kişiye enfeksiyonlar ve laboratuvardan bulaşma da meydana gelebilir.
Lassa ateşinin Benin, Gana, Gine, Liberya, Mali, Sierra Leone ve Nijerya'da endemik olduğu biliniyor, ancak muhtemelen diğer Batı Afrika ülkelerinde de var.
Genel vaka-ölüm oranı %1'dir. Şiddetli Lassa ateşi vakaları ile hastaneye yatırılan hastalarda gözlenen vaka-ölüm oranı %15'tir.
Rehidrasyon ve semptomatik tedavi ile erken destekleyici bakım sağkalımı iyileştirir.
Lassa Virüsü Hakkında Bilinenler Nelerdir?
İlk olarak 1950'lerde tanımlanmış olmasına rağmen, Lassa hastalığına neden olan virüs 1969'a kadar tanımlanmadı. Virüs, Arenaviridae virüs ailesine ait tek sarmallı bir RNA virüsüdür.
Lassa virüsü bulaşan kişilerin yaklaşık %80'inde hiçbir belirti görülmez. Her 5 enfeksiyondan 1'i, virüsün karaciğer, dalak ve böbrekler gibi çeşitli organları etkilediği ciddi hastalığa neden olur.
Lassa ateşi zoonotik bir hastalıktır, yani insanlara enfekte hayvanlarla temastan bulaşır. Lassa virüsünün hayvan rezervuarı veya konağı, yaygın olarak "çok memeli sıçan" olarak bilinen Mastomys cinsinin bir kemirgenidir. Lassa virüsü ile enfekte olan Mastomys sıçanları hastalanmazlar, ancak virüsü idrar ve dışkılarıyla atabilirler.
Hastalığın klinik seyri çok değişken olduğundan, etkilenen hastalarda hastalığın tespiti zor olmuştur. Ancak bir toplumda hastalığın varlığı doğrulandığında, etkilenen hastaların derhal izolasyonu, iyi enfeksiyon önleme ve kontrol uygulamaları ve sıkı temas takibi salgınları durdurabilir.
Lassa ateşinin Benin (ilk kez Kasım 2014'te teşhis edildiği), Gana (ilk kez Ekim 2011'de teşhis edildiği), Gine, Liberya, Mali'de (ilk kez Şubat 2009'da teşhis edildiği) endemik olduğu bilinmektedir. , Sierra Leone ve Nijerya, ancak muhtemelen diğer Batı Afrika ülkelerinde de var.
Lassa Ateşinin Belirtileri Nelerdir?
Lassa ateşinin kuluçka süresi 6-21 gün arasında değişmektedir. Hastalığın başlangıcı, semptomatik olduğunda, genellikle kademelidir, ateş, genel halsizlik ve halsizlik ile başlar. Birkaç gün sonra baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas ağrısı, göğüs ağrısı, bulantı, kusma, ishal, öksürük ve karın ağrısı gelebilir. Şiddetli vakalarda yüzde şişme, akciğer boşluğunda sıvı, ağız, burun, vajina veya gastrointestinal kanaldan kanama ve düşük tansiyon gelişebilir.
İdrarda protein not edilebilir. İlerleyen evrelerde şok, nöbetler, tremor, oryantasyon bozukluğu ve koma görülebilir. Sağırlık, hastalıktan kurtulan hastaların %25'inde görülür. Bu vakaların yarısında, 1-3 ay sonra işitme kısmen geri döner. İyileşme sırasında geçici saç dökülmesi ve yürüme bozukluğu meydana gelebilir.
Ölümcül vakalarda ölüm genellikle başlangıcından itibaren 14 gün içinde meydana gelir. Hastalık özellikle gebeliğin sonlarında şiddetlidir ve üçüncü trimesterde vakaların %80'inden fazlasında anne ölümü ve/veya fetal kayıp meydana gelir.
Hastalık Nasıl Bulaşır?
İnsanlar genellikle enfekte Mastomys sıçanlarının idrar veya dışkılarına maruz kalarak Lassa virüsü ile enfekte olurlar. Lassa virüsü, Lassa ateşi ile enfekte bir kişinin kanı, idrarı, dışkısı veya diğer vücut salgılarıyla doğrudan temas yoluyla da insanlar arasında yayılabilir. İnsanlar arasında hava yoluyla bulaşmayı destekleyen hiçbir epidemiyolojik kanıt yoktur. Kişiden kişiye bulaşma, virüsün yeniden kullanılmış iğneler gibi kontamine tıbbi ekipmanlarla yayılabileceği hem toplum hem de sağlık bakım ortamlarında gerçekleşir. Lassa virüsünün cinsel yolla bulaştığı bildirilmiştir.
Lassa ateşi tüm yaş gruplarında ve her iki cinsiyette de görülür. En büyük risk altındaki kişiler, özellikle kötü sanitasyon veya kalabalık yaşam koşullarına sahip topluluklarda, Mastomys'nin genellikle bulunduğu kırsal alanlarda yaşayanlardır. Sağlık çalışanları, uygun bariyer bakımı ve enfeksiyon önleme ve kontrol uygulamalarının yokluğunda Lassa humması hastalarına bakıyorsa risk altındadır.
Lassa Ateşi Nasıl Teşhis Edilir?
Lassa ateşinin semptomları çok çeşitli ve spesifik olmadığı için, özellikle hastalığın erken evrelerinde klinik tanı genellikle zordur. Lassa ateşini, Ebola virüsü hastalığı gibi diğer viral hemorajik ateşlerin yanı sıra sıtma, şigelloz, tifo ve sarı humma gibi ateşe neden olan diğer hastalıklardan ayırt etmek zordur.
Kesin tanı, yalnızca referans laboratuvarlarında mevcut olan testleri gerektirir. Laboratuvar numuneleri tehlikeli olabilir ve çok dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır. Lassa virüsü enfeksiyonları, ancak aşağıdaki testler kullanılarak laboratuvarda kesin olarak teşhis edilebilir:
- Ters transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) testi
- Antikor enzim bağlantılı immünosorbent tahlili (ELISA)
- Antijen tespit testleri
- Hücre kültürü ile virüs izolasyonu.
Lassa Ateşi Nasıl Tedavi Edilir?
Antiviral ilaç ribavirin, klinik hastalık sırasında erken verilirse Lassa ateşi için etkili bir tedavi gibi görünmektedir. Lassa ateşi için maruziyet sonrası profilaktik tedavi olarak ribavirinin rolünü destekleyen hiçbir kanıt yoktur.
Şu anda Lassa ateşine karşı koruyan bir aşı bulunmamaktadır.
Lassa Ateşini Nasıl Önler ve Lass Virüsünden Nasıl Korunuruz?
Lassa ateşinin önlenmesi, kemirgenlerin evlere girmesini engellemek için iyi bir "toplum hijyeni" sağlamaya dayanır. Etkili önlemler arasında tahıl ve diğer gıda maddelerini kemirgenlere karşı dayanıklı kaplarda saklamak, çöpleri evden uzağa atmak, evleri temiz tutmak ve kedileri beslemek sayılabilir. Mastomys endemik bölgelerde çok fazla olduğu için onları çevreden tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Aile bireyleri hasta kişilerin bakımını yaparken her zaman kan ve vücut sıvılarıyla temastan kaçınmaya özen göstermelidir.
Sağlık bakım ortamlarında, personel, varsayılan tanılarına bakılmaksızın hastalara bakarken her zaman standart enfeksiyon önleme ve kontrol önlemlerini uygulamalıdır. Bunlara temel el hijyeni, solunum hijyeni, kişisel koruyucu ekipman kullanımı (sıçramaları veya enfekte malzemelerle diğer teması engellemek için), güvenli enjeksiyon uygulamaları ve güvenli gömme uygulamaları dahildir.
Lassa ateşi şüphesi olan veya doğrulanmış hastalara bakan sağlık çalışanları, hastanın kan ve vücut sıvıları ile kontamine yüzeyler veya giysi ve yatak takımı gibi malzemelerle teması önlemek için ekstra enfeksiyon kontrol önlemleri almalıdır. Sağlık çalışanları, Lassa ateşi olan hastalarla yakın temas halindeyken (1 metre içinde), yüz koruması (yüz siperi veya tıbbi maske ve gözlük), temiz, steril olmayan uzun kollu bir önlük ve eldivenler (steril) kullanmalıdır. bazı prosedürler için eldivenler).
Laboratuvar çalışanları da risk altındadır. Lassa virüsü enfeksiyonunun araştırılması için insanlardan ve hayvanlardan alınan numuneler, eğitimli personel tarafından ele alınmalı ve uygun donanımlı laboratuvarlarda maksimum biyolojik muhafaza koşulları altında işlenmelidir.
Nadir durumlarda, Lassa ateşinin endemik olduğu bölgelerden gelen yolcular hastalığı diğer ülkelere ihraç eder. Sıtma, tifo ve diğer birçok tropik enfeksiyon çok daha yaygın olmasına rağmen, Batı Afrika'dan dönen ateşli hastalarda, özellikle Lassa ateşinin bilindiği ülkelerdeki hastanelerde veya kırsal alanlarda maruziyetleri varsa, Lassa ateşi tanısı düşünülmelidir. Lassa ateşi olduğundan şüphelenilen bir hastayı gören sağlık çalışanları, tavsiye almak ve laboratuvar testi ayarlamak için derhal yerel ve ulusal uzmanlarla iletişime geçmelidir.