
Tarçınlı yulaf lapası, özellikle kilo vermek isteyenler için hem oldukça besleyici hem de lezzetli bir seçenektir. Yulaf ezmesinin süt veya suyla pişirilip üzerine tarçın ilave edilmesi ile hazırlanan lapa, isteğe göre meyve, kuruyemiş gibi eklemelerle besin değeri arttırılabilir. Tarçınlı yulaf lapası, kişilere sağlıklı bir kahvaltı veya ara öğün seçeneği sunar. İçerdiği lif ve antioksidan sayesinde bağışıklığı destekler ve kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Zayıflamak isteyenler için ideal bir besin olan tarçınlı yulaf lapası tarifi, kolay olmasının yanı sıra kişilerde uzun süre tokluk hissi sağlayarak kilo verme sürecini kolaylaştırabilir.
Tarçınlı yulaf lapası tarifi
Tarçınlı yulaf lapası, son dönemde sağlıklı kilo vermek isteyenlerin en gözde tariflerinden biridir. Lif açısından zengin olan yulafın; uzun süre tok tutma özelliği, tarçının ise kan şekerini düzenlemesi ve tatlı krizlerinin önüne geçiyor olması, bu tarifi harika bir diyet öğünü haline getirir. Aynı zamanda her iki besin de içerdiği antioksidan sayesinde cilt sağlığı ve bağışıklık sistemine katkıda bulunur.
Tarçınlı yulaf lapası tarifi, pratik ve lezzetli oluşu ile çokça tercih edilen bir tariftir. Bu tarif hemen hemen herkesin damak tadına hitap eden cinstendir.
Tarçınlı yulaf lapası tarifi şöyledir;
Malzemeler
- 1 çay bardağı yulaf ezmesi
- 1 su bardağı süt (veya su/bitkisel süt)
- 1 çay kaşığı toz tarçın
İsteğe bağlı
- Yarım muz
- 1 tatlı kaşığı bal
Üzeri için
- Ceviz, badem, dilimlenmiş muz, elma, kuru meyve vs.
Hazırlanışı
- Uygun bir tencereye 1 çay bardağı yulaf ezmesi ve 1 su bardağı sütü ekleyin.
- Yulaf ezmesi ve sütü orta ateşte yaklaşık 5 dakika kadar pişirin. Bu süreçte kıvam alacaktır.
- Ocaktan aldığınız lapanın üzerine 1 çay kaşığı toz tarçını ekledikten sonra karıştırın.
- Eğer tatlandırmak isterseniz içerisine çatal yardımıyla ezdiğiniz muzu ve balı ekleyebilirsiniz.
- Servis tabağına aldığınız lapanın üzerine kuruyemiş ve meyveleri serpiştirin. Bu sayede tarçınlı yulaf lapası daha da lezzetli ve besleyici hale gelir.
Tarçınlı yulaf lapası nasıl yapılır?
Diyet ve egzersiz yapanların vazgeçilmez lezzeti yulafı daha kolay tüketmek ve sağlık faydalarından yararlanmak için lapa halinde tüketebilir ve sevdiğiniz meyvelerle besleyici bir öğün hazırlayabilirsiniz. Tarçınlı yulaf lapası, farklı şekillerde hazırlanabilir. Bu nokta da damak zevkiniz doğrultusunda tarçınlı yulaf lapasını elma ile de hazırlayarak lezzetini ve besleyiciliğini arttırabilirsiniz. Elma düşük kalorili ve lif yönünden zengin bir meyvedir. Kilo kontrolü ve sağlıklı bir diyet için en ideal meyveler arasında yer alır.
İşte yulaf, tarçın ve elma üçlüsünden sağlıklı lapa tarifi;
Malzemeler
- 4 yemek kaşığı yulaf
- 1 orta boy elma
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı fıstık ya da fındık ezmesi
- 1 tatlı kaşığı bal (isteğe bağlı)
- 1 avuç ceviz
Tarçınlı yulaf lapasının yapılışı;
Tarçınlı yulaf lapası için öncelikle elmanın yarısını rendeleyip yulaf ile pişirmeye bırakıyoruz. Daha sonra 1 su bardağı sütü ekleyip kıvam alana kadar pişirmeye devam ediyoruz. İsteğe göre bal, fıstık ezmesi ve tarçın ilave edip servis tabağına alıyoruz.
Tarçınlı yulaf lapası yapımının püf noktaları neler?
Tarçınlı yulaf lapası zahmetsiz ve basit bir tarif gibi gözükse de bazı püf noktalarına dikkat edilmediğinde istenilen sonuç elde edilemeyebilir. Size de beslenmede lezzetten ödün vermeyenlerdenseniz tarçınlı yulaf lapası yaparken öncelikle yapışmayan bir tencereye tercih etmeye özen göstermeniz gerekir. Yulafı yavaş yavaş pişirmekte oldukça önemlidir. Bu sayede lapanın kremamsı ve yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz. Genellikle 1 ölçü yulafa 2 ölçü su veya süt yeterli gelir.
Tarçınlı yulaf lapası yaparken bir diğer önemli püf nokta ise dibine tutmasını önlemek için lapayı sürekli karıştırmaktır. Doğal tatlandırıcı ilave etmek için pişirme sırasında ezilmiş muz ya da rendelenmiş elma eklenebilir. Bal gibi tatlandırıcıları ise ocaktan aldıktan sonra eklemek besin değerini korumak açısından daha iyi olacaktır.
Tarçınlı yulafı pişirdikten sonra servis tabağına alıp en son üzerine tarçın ilave edin. Aksi takdirde pişirme esnasında eklenen tarçın lapaya acı ve yoğun bir aroma verebilir. Üzerine ilave edilen badem, ceviz ve meyveler lapanın daha sağlıklı, lifli ve protein açısından daha dengeli olmasına katkıda bulunur. Böylelikle daha da lezzetli olur.
Pratik kahvaltılık yulaf lapası tarifi
Güne enerjik başlamak için iyi bir kahvaltı alternatifi olan yulaf lapası tarifi, uzun süre tokluk hissi sağlarken sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur. Yulaf içerdiği lif sayesinde bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda yulaf, kan şekerinin dengeler.
Sabahları gerek iş yaşamının koşturması gerekse tamamlanması gereken bir yığın iş pratik tariflere olan ilgiyi arttırmaktadır. Bu süreçte bir de kilo verme hedefleriniz varsa işin içinden çıkması daha da zorlaşır. Neyse ki böyle anlarda yardıma koşacak olan kolay ve pratik yulaf lapası tarifi, güne zinde başlamanıza ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olabilir.
En pratik kahvaltılık yulaf lapası tarifi için şu adımları izleyin;
Malzemeler
- 1 su bardağı süt
- 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 adet muz
- 1 tatlı kaşığı kakao
- 1 çay kaşığı tarçın
- Çilek, nar veya mevsim meyvelerinden herhangi biri
Hazırlanışı
- İlk olarak süt, yulaf ezmesi, kakao ve sütü karıştırarak kısık ateşte pişirin.
- Ardından muzun yarısını içerisi için hazırlayın, diğer yarısını ayırın.
- Yulaf kıvam alınca altını kapatıp, içerisine ezdiğiniz muzu ekleyin.
- Üzerine muzun kalan kısmını ve diğer meyveleri ilave edin.
Not: Eğer muzu pişirme sırasında eklerseniz doğal şeker tadı verir, böylelikle de ekstra tatlandırıcıya gerek kalmaz.