Balgam söktürücü, hava yolundan mukusu (balgamı) temizlemeye yardımcı olmak için kullanılan bir tür öksürük ilacıdır. Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda sıklıkla kullanılır. Balgam söktürücülerin görevi hava yollarındaki mukusu inceltip gevşeterek, öksürerek atmanızı, tıkanıklığı gidererek nefes almayı kolaylaştırmaktır.
Balgam nedir, neden olur?
Balgam (mukus), ağız, sinüsler, boğaz, akciğerler gibi vücudun birçok bölümü tarafından üretilen koruyucu bir maddedir. İnsan vücudu her gün yaklaşık bir litre mukus üretir. Görevi iç organları nemli tutmak ve enfeksiyonlara neden olan bakterileri, duman ve toz gibi diğer istenmeyen maddeleri hapsetmektir. Solunum sisteminde mukus iki isimle anılır. Burunda olduğunda mukustur. Akciğerlerde olduğunda ise balgamdır.
Balgam çıkarmak endişe edilecek bir durum değildir. Akciğerlerinizdeki tahriş edici maddeleri ve enfeksiyonları temizlemeye yardımcı olur.
Akciğerlerinizde mukus birikmesinin çeşitli nedenleri vardır, bunlar:
Enfeksiyonlar
Soğuk algınlığı, grip veya bakteriyel zatürre gibi bir enfeksiyon olduğunda akciğerlerde aşırı mukus birikebilir.
Gastroözofageal reflü hastalığı
Bu rahatsızlıkta, midenizdeki asit midenizi, boğazınızı ve ağzınızı birbirine bağlayan tüpten yukarı çıkar. Bu, boğaz tahrişine ve boğazınızdan aşağı mukus gitme hissine (postnazal damlama) ve göğüs tıkanıklığına neden olabilir.
Sigara içmek
Sigara içmek akciğerlerde aşırı mukus üretimine yol açmaktadır.
Alerjiler
Polen veya toz akarları gibi maddelere alerjisi olan kişilerde göğüste sıkışma, tıkanıklık ve öksürük görülebilir. Bu semptomlara bir de göğüste mukus birikmesi eşlik edebilir.
Kistik fibrozis (KF)
Bu durum mukusun kalın ve yapışkan hale gelmesine neden olur, bu da akciğerleri tıkayabilir ve ciddi sorunlara yol açabilir. Kistik fibroz kronik (uzun süreli) ve ilerleyici (zamanla kötüleşen) bir durumdur.
Bronşektazi
Bu, bir kişinin neredeyse her gün sarı veya yeşil mukus öksürmesine neden olan bir akciğer hastalığıdır. Semptomların gelişmesi aylar veya yıllar alabilir, ancak renkli (bazen kanlı) balgamla birlikte inatçı öksürük geliştiğinde bir doktor tarafından yakından takip edilmesi gerekir.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
KOAH, akciğerleriniz ve pankreasınız gibi vücudunuzun organlarında kalın ve yapışkan mukus birikmesine neden olan bir grup akciğer hastalığıdır. Semptomlar arasında nefes darlığı, hırıltı veya sürekli öksürük bulunur. Berrak, beyaz, sarı veya yeşilimsi olabilen mukus üretebilen uzun süreli bir öksürük yaşarsanız doktorunuza danışın. Sigara içmek KOAH'ın ana nedenidir ve her on vakadan dokuzundan sorumlu olduğu düşünülmektedir.
Akciğerde balgam birikmesinin belirtileri nelerdir?
Akciğerlerde aşırı balgam birikimi sağlıklı değildir. Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, akciğerlerinizde çok fazla balgam olabilir.
Hırıltı.
Uyumada zorluk.
Boğaz ağrısı.
Göğüs tıkanıklığı.
Balgamlı öksürük.
Solunum yolu enfeksiyonu.
Boğazda yapışkan balgam neden olur?
Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, hava yollarını tıkayarak öksürüğe neden olabilen kalın yapışkan mukusun iki yaygın nedenidir. Viral solunum yolu hastalıkları genellikle kendiliğinden düzelir. Dekonjestanlar ve balgam söktürücüler gibi ilaçlar semptomları rahatlatmaya faydalı olabilir.
Genizdeki balgam nasıl çıkar?
Genizdeki balgamı atmanın en etkili yollarından biri tuzlu su ile gargara yapmaktır. Ayrıca, bol su içmek, sıcak duş almak veya su buharı solumak (özellikle okaliptüs yağı ile)ü antihistaminik ve dekonjestan içerikli burun spreyleri kullanmak, başı yüksekte tutmak balgamı atmakta faydalıdır.
En hızlı balgam nasıl atılır?
Bol su içmek.
Tuzlu suyla gargara yapmak.
Bal yemek.
Bulunduğunuz ortamı nemlendirmek.
Nane veya okaliptus yağı kullanarak buhar solumak.
Yüze ılık bez uygulamak.
Balgamı en iyi ne söker?
Havayı nemlendirin.
Bol su için ve kendinizi sıcak tutun.
Yüze ılık bez uygulayın.
Solunum destekleyen içecekler tüketin.
Tuzlu suyla gargara yapın
Nane veya okaliptüs yağı içeren buhar solumak.
Limon suyu ve bal.
Zencefil.
Elma sirkesi.
Nane çayı.
Soğan ve sarımsak suyu.
Sarımsak.
Reçetesiz ve reçeteli ilaçlar.
Bal ve limon ile balgam söktürücü
Balgamı yumuşatmaya yardımcı olmak için; bir bardak sıcak suya birkaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı bal ekleyerek içebilirsiniz.
Akciğerde balgam birikmesinin tedavisi
Akciğerlerde biriken balgamı temizlemenin en iyi yollları; bol su ve ılık bitki çayları ile sıvı tüketimini artırmak, bal yemek, okaliptus buharı solumak, tuzlu suyla gargara ve yüze ılık bez uygulamak.