
Gece terörü (uyku terörü olarak da bilinir) bir kabusa benzer, ancak çok daha dramatiktir. Gece terörü, uyku sırasında yaşanan yoğun korku veya dehşet ataklarıdır; sıklıkla çığlık atma veya çırpınma da buna eşlik eder. Gece terörleri genellikle bir çocuk uykuya daldıktan yaklaşık 2-3 saat sonra ortaya çıkar ve ve 40 dakikaya kadar sürebilir. Bu, beynin REM dışı (hızlı göz hareketi olmayan) uyku evrelerinde olduğu zamandır. Çocuk kısmen uyanır ve beynin "savaş ya da kaç" tepkilerini kontrol eden bölgesi aşırı heyecanlanır. Bu, çocuğun paniklemesine ve dehşete kapılmasına neden olur. Gece terörü sona erdikten sonra, bunu deneyimleyen kişi genellikle hiçbir şey hatırlamaz. Uzmanlar, gece terörü yaşayan birinin uyandırılmamasını öneriyor.
Gece terörleri en sık 13 yaşından küçük çocuklarda görülür. Çocuk kısmen uyanıkken meydana geldikleri için, uykuyu bozan şeyler gece terörlerini daha olası hale getirebilir (obstrüktif uyku apnesi ve reflü gibi).
Gece terörlerinin yaşanma olasılığını artıran diğer faktörler şunlardır:
Yeterince uyuyamamak.
Hasta olmak.
Bazı ilaç türlerinin alınması.
Yeni bir yerde veya evden uzakta uyumak.
Kaygı veya stres.
Çok fazla kafein almak.
Gece terörü nedir?
Gece terörü, uyku terörü olarak da bilinir, panik veya korku duygularına neden olan ve genellikle 3-4. evrelerin ilk saatlerinde ortaya çıkan bir uyku bozukluğudur. Gece terörü yaşayan bir çocuk çığlık atarak uyanır ve rahatlatılması imkansızdır. Kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olmaya çalışan birinin olduğunun farkında değildir. Sonunda çocuk tekrar uykuya dalar ve uyandığında genellikle gece terörünü hatırlamaz. Gece terörü görüldüğünde endişe verici olabilir, ancak zararlı değildir ve çocuklar büyüdüklerinde bu durumdan kurtulurlar.
Gece terörü belirtileri nelerdir?
Gece terörü yaşayan bir çocukta şunlar olabilir:
Aniden yatakta doğrulmak.
Çok üzgün ve korkmuş davranmak.
Sıkıntı içinde bağırmak veya çığlık atmak.
Daha hızlı nefes alıp verme ve daha hızlı kalp atışına sahip olmak.
Terlemek.
Çırpınmak
Yataktan kalkıp koşmak
Birkaç dakika, hatta bazen daha uzun bir süre sonra çocuk sakinleşir ve tekrar uykuya dalar.
Ancak, gece terörü 30 dakikadan uzun sürüyorsa, haftada bir kereden fazla yaşanıyorsa veya çocuğunuzun yeterli uyku almasını engelliyorsa.
Çocuğunuz gün içinde çok üzgün, korkmuş veya stresli görünüyorsa.
Çocuğunuzda gece terörü sırasında salya akması, sertleşme veya seğirme varsa.
Çocuğunuz horluyor, mide ekşimesi yaşıyor veya sık sık geğiriyorsa doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Gece terörü nasıl geçer?
Gece terörleri genellikle yalnızca sıklıkları ve yoğunlukları gerektirdiğinde ilaçla tedavi edilir. Aksi takdirde, genellikle evde uygulanan stratejilerle yönetilirler. Bunlardan bazıları şunlardır:
Yeterli uyku alın
Uyku eksikliği, bir kişi bir dahaki sefere uyuduğunda gece terörlerini tetikleyebileceğinden, uyku eksikliğinden kaçınmak önemlidir. Tutarlı bir uyanma saatine sahip düzenli bir uyku-uyanıklık programı sürdürmek ve bir bireyin uyku ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli dinlenme saatleri sağlamak önemli olabilir.
Tetikleyici maddelerden kaçının
Uzmanlar, gece terörü yaşayan kişilere alkol ve kafein tüketmekten kaçınmalarını tavsiye ediyor, çünkü her ikisi de gece terörü olasılığını artırabilir. Ayrıca bazı ilaçlar yan etki olarak gece terörlerine de neden olabilir ve bundan kaçınılmalıdır.
Altta yatan bozuklukları tedavi edin
Obstrüktif uyku apnesi ve periyodik uzuv hareketi bozukluğu gibi bozukluklar, kısa uyanmalara neden olarak gece terörlerini tetikleyebilir. Sonuç olarak, bu bozuklukları tedavi etmek bir kişinin gece terörü ataklarını durdurabilir veya azaltabilir.
Uyku kesintilerini önlemeye çalışın
Gece terörleri genellikle kısa uyanışlar sırasında ortaya çıktığı için, uyku kesintilerini ortadan kaldırmak yardımcı olabilir. Örneğin, evcil hayvanlar yatak odasından uzak tutulabilir ve potansiyel olarak rahatsız edici sesleri engellemek için çaba gösterilebilir.
Gece terörü kaç yaşına kadar sürer?
Çoğu zaman, gece terörleri ergenlik yıllarından önce kendiliğinden geçer.
Gece terörü psikolojik mi?
Gece terörünün nedeni bilinmemektedir ancak genellikle ateş, uyku eksikliği veya duygusal gerginlik, stres veya çatışma dönemlerinde tetiklenir. Yetişkinlerde görülen gece terörleri genellikle travma sonrası stres bozukluğu veya anksiyete bozukluğu gibi altta yatan bir ruhsal sağlık sorununa işaret eder. Gece terörleri ayrıca diğer uyku veya psikiyatrik bozuklukları olan kişilerde daha sık görülebilir.
Uykuda bağırmak neyin belirtisi olabilir?
Genellikle çığlık atarak/bağırarak uyanan kişiler bunu gece terörü yaşadıkları için yaparlar. Gece terörleri genellikle çocuklukta meydana gelir. Çoğunlukla çocukların 10 yaşına geldiklerinde veya ergenliği geçtiklerinde kendi başlarına aştıkları bir şeydir. Öte yandan, yetişkinlerde gece terörleri oldukça nadirdir. Bazen, yetişkinlerde gece terörleri nörolojik bir bozukluğa işaret eder. Araştırmalar, çocukluk yıllarından sonra görülen gece terörlerinin uyku bozuklukları, nevrozlar ve psikiyatrik bozukluklarla da ilişkili olduğunu bulmuştur. Gece terörü yaşayan yetişkinlerde bu durum depresyon, bipolar bozukluk veya anksiyete ile ilgili olabilir. Gece terörleri yaşayan yetişkinler ayrıca travma veya başka bir duygusal sıkıntının belirtisi de olabilir. Ancak başka bir nedenden dolayı çığlık atarak uyanıyorsanız veya siz veya sevdiğiniz biri çığlık atarak uyanıyorsa ancak nedenini bilmiyorsanız doktorunuzla görüşmelisiniz.