
Kefir, yoğurda biraz benzer ancak daha ekşi, keskin bir tada sahiptir. İnsanlar çok uzun yıllardır kefir "taneleri" adı verilen doğal olarak oluşan bir bakteri, maya ve diğer mikroorganizma bileşimini kullanarak kefir yapmaktadır. Fermantasyon sürecinde kullanılan bakteri ve maya olan kefir "taneleri" doğal olarak ortaya çıkmıştır ve yapay olarak üretilemez.
Kefir tanelerindeki mikroorganizmalar simbiyotiktir, yani başka bir besine ihtiyaç duymadan birlikte var olabilirler. Ancak kefir taneleri süte eklendiğinde, bakteri ve maya onu besin olarak kullanır ve çoğalır. Bu, fermantasyon sürecini başlatır. Fermantasyon, mikroorganizmaların yiyecekleri diğer kimyasallara dönüştürmesiyle gerçekleşir, böylece yiyeceklerin tadı değişir ve sağlıklı besinler ortaya çıkar.
Kefir, potansiyel olarak sağlığa yararlı bakteriler olan milyonlarca probiyotik içerir. Ayrıca laktoz oranı düşüktür ve vücudunuz için iyi olan vitamin ve minerallerle doludur.
Kefir nedir, nasıl yapılır?
Kefir, laktoz oranı düşük ve dokusu yoğurda benzeyen fermente bir süt içeceğidir. Kefir, binlerce yıl önce Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesinin dağlarında ve Tibet ve Moğolistan'da ortaya çıkmıştır. İnsanlar 19. yüzyılda kefiri daha yaygın bir şekilde üretmeye ve tüketmeye başladılar.
Son yıllarda yoğurda vitamin, mineral ve proteinlerle dolu içilebilir bir alternatif olan kefir, sağlık yararları nedeniyle popülerlik kazanıyor. Kefir taneleri, laktobasil, maya ve asetik asit gibi iyi bakteri türlerini içerir. Bir araya geldiklerinde karnabahar veya süzme peynire benzerler. Süte eklendiğinde, bu taneler oda sıcaklığında fermente olur ve laktozu (diğer adıyla süt şekerlerini) laktik aside parçalayarak laktoz seviyelerini %20-30 azaltır ve kefirin sindirimini kolaylaştırır. Bu fermentasyonla birlikte birçok vitamin ve mineral oluşur. Bunlar:
B Vitaminleri (B12 ve B2)
Sağlıklı beyin fonksiyonlarını ve hücre oluşumunu destekler.
D Vitamini
Kalsiyum emilimi ve genel kemik sağlığı için gereklidir.
Kalsiyum
Güçlü kemikler ve dişler oluşturur.
Potasyum
Kalp sağlığına ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
Magnezyum
Kan şekerinin kontrolünü iyileştirir ve kaslarınızı ve sinirlerinizi destekler.
Riboflavin
Vücudunuzdaki hücrelerin büyümesi ve işlevi için önemlidir.
Kefir hangi hastalıklara iyi gelir?
Tarihsel olarak, kefir, modern tıbbi tedavilerin elde edilemediği zamanlarda tüberküloz, kanser ve gastrointestinal bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisi için önerilmiştir. Kefirin düzenli tüketimi, kalp sağlığına da faydalı olabilir. Kefirde bulunan probiyotikler, kolesterol seviyelerini dengeleyerek, kalp hastalıkları riskini azaltabilir.
Probiyotik içeriğiyle kefir, ishal, irritabl bağırsak sendromu, ülser ve helikobakter pilori gibi birçok bağırsak ve sindirim sorununun çözümünde önemli bir besin kaynağı olarak kabul edilir ve sağlıklı bir sindirim sistemine destek olur. Ayrıca, araştırmalar, kefirin erken evre tümörleri önleyen ve baskılayan anti-kanserojen özelliklere sahip olduğunu bulmuştur. Bunun, tipik olarak pro-kanserojen bileşikleri kanserojenlere dönüştüren enzimlerin inhibisyonuyla elde edildiği düşünülmektedir.
Kefirin faydaları nelerdir?
Kefir, kemik sağlığını desteklemek, sindirime yardımcı olmak, sağlıklı bir protein kaynağı sağlamak ve bağışıklığı güçlendirmek için çok çeşitli besinler içerir. Kefirin 12 farklı aktif probiyotik türü vardır. Bu "iyi" bakteri türleri vücudu farklı şekillerde destekler.
İşte kefirin faydalarından bazıları:
Bağırsak sağlığını güçlendirir
Kefirdeki probiyotikler ve magnezyum, yiyecekleri parçalamanıza yardımcı olan bağırsak bakterilerini destekleyerek sindirim problemlerinizi azaltmanıza yardımcı olur.
Bağışıklığı destekler
Sağlıklı bir bağırsak, bağışıklık sisteminizi desteklemenin ve istenmeyen davetsiz misafirlerle ve mikroplarla savaşmanın anahtarıdır.
Kemik yoğunluğunu artırır
Kefir, yaşlandıkça kemik sağlığınıza fayda sağlayan kalsiyum ve D vitamini açısından zengindir.
Kalp sağlığınıza katkıda bulunur
Yapılan araştırmalar kefirin kan basıncını düşürebileceğini ve kardiyovasküler riskleri azaltabileceğini göstermektedir.
İltihabı azaltır
Kefirin iltihap önleyici özellikleri egzama ve akne gibi cilt rahatsızlıklarını yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilir
Kefirde bulunan bazı bakterilerin enfeksiyonlara karşı koruma sağladığına inanılmaktadır.
Her gün kefir içersen ne olur?
Kefir her gün sorunsuz bir şekilde içebilir. Ancak bağışıklık sisteminiz zayıfsa, içmeye başlamadan önce doktorunuzla görüşün. Bazı çalışmalar probiyotiklerin bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde enfeksiyona neden olabileceğini göstermektedir.
Kefirin zararları
Çoğu insan için kefir gibi fermente gıdalar güvenli kabul edilir. Ancak ilk kez probiyotik aldığınızda artan gaz, şişkinlik veya ishal gibi sindirim sorunları yaşayabilirsiniz. Bunlar genellikle vücudunuz uyum sağladıkça birkaç gün sonra düzelir.
Süt kefiri, çoğu süt ürününden çok daha düşük laktoz oranına sahip olsa da, laktoz intoleransı olan kişilerin ne kadar tükettikleri konusunda dikkatli olmaları gerekebilir.
Bağışıklık yetersizliğiniz varsa veya yakın zamanda ameliyat geçirdiyseniz, enfeksiyon riskiniz artmış olabilir. Bu yüzden probiyotik almadan önce doktorunuzla görüşmeniz sağlığınız açısından önemlidir.
Ayrıca emziren ve hamile kadınların kefir tüketmeleri uzmanlar tarafından önerilmemektedir.