
Meyveler sağlıklı beslenme açısından kritik bir öneme sahiptirler. Mevsiminde tüketildiklerinde vitamin ve mineralleri vücudumuza en iyi şekilde alırız. Kış meyveleri soğuk havalarda vücut direncini artırmaya, metabolizmayı güçlendirmeye yardımcı olan, vitamin ve antioksidan açısından zengin meyvelerdir. Aynı zamanda yeterli ve dengeli tüketildiklerinde sağlıklı kan şekeri seviyelerini korumaya ve iştahı kontrol altına almaya fayda sağlarlar. Kış meyveleri dendiğinde akla ilk olarak; portakal, mandalina, greyfurt, nar ve kivi gibi C vitamini yönünden zengin meyveler gelir. Bu meyveler özellikle soğuk algınlığına karşı koruma sağlar. Yüksek su ve lif içerikleri ile kış meyveleri kabızlığı önler ve kışın ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlarlar. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam için meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önerilir.
Kış meyveleri neler?
Kışın soğuk havalar kişileri cansız ve yorgun hissettirebilir ancak doğada yetişen şifa deposu birçok meyve, bağışıklığı desteklemeye ve hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Bu meyvelere örnek olarak, C vitamini yönünden zengin olan; portakal, mandalina, greyfurt gibi narenciye meyveleri verilebilir. Kış meyveleri kışın ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlarlar, doğal şeker içerikleri sayesinde tatlı ihtiyacını da dengelerler. Nar, elma ve ayva gibi meyveler hücre yenilenmesine katkı sağlar. Ayrıca iyi bir lif kaynaklarıdır. Kabızlık gibi sindirim sorunlarını önlemeye yardımcı olurlar. Kış meyveleri, soğuk aylarda mevsiminde yetişen ve yüksek besin değeri ile öne çıkan meyvelerdir.
İşte bilinen kış meyveleri şunlardır;
Portakal
Portakal yüksek C vitamini içeriği ile bilinir ancak aynı zamanda hesperidin gibi flavonoidler açısından da zengindir. Portakal B vitamini, magnezyum, kalsiyum, demir, çinko, potasyum gibi zengin besin değerine sahiptir.
Nar
Süper besinlerin en üst sıralarında yer alan nar, soğuk aylarda besin desteği sağlayarak kış mevsiminin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alır. Antioksidan deposu nar, kemiklerinizi ve bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda nar, yüksek C vitamini içeriği serbest radikalleri temizleyerek hücre yenilenmesine yardımcı olur.
Kivi
Kivi, C vitamini açısından zengindir. Dolayısıyla bağışıklık sisteminizi güçlendirerek mevsimsel hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Ayrıca lif içeriği ile sindirimi destekler.
Greyfurt
Soğuk aylarda sağlıklı kalmanıza yardımcı olacak güçlü bir C vitamini deposudur. Düşük kalori içeriği ile kilo yönetimine yardımcı olurken, içerdiği antioksidanlar sayesinde cilt sağlığını iyileştirmeye fayda sağlar.
Mandalina
C vitamini, B vitamini, kalsiyum, lif, potasyum, demir, fosfor gibi yüksek vitamin ve mineral içeriği ile öne çıkan mandalina, kalp sağlığını korur ve kanseri önleyebilir.
Elma
Elma hemen hemen her mevsim yetişen su içeriği yüksek meyveler arasında yer alır. Ayrıca içerisinde A, B6, C ve E vitaminleri bulundurur. Elma kanı temizler, cilt sağlığına fayda sağlar ve sindirime yardımcı olur.
Armut
Armut, yüksek lif içeriği, vitaminleri ve antioksidanlarıyla kışın beslenmeye katkı sağlayan oldukça besleyici bir meyvedir. Armutlar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve kış boyu dinç kalmanıza yardımcı olur.
Kızılcık
Kızılcık, bazı kanserler türlerinin, enfeksiyonların, kalp hastalıkları belirtilerinin ve iltihaplanmanın önlenmesine yardımcı olur. Kışın hastalıklara karşı koruma sağlayan kızılcık, C vitamini, E vitamini ve K vitamini içeriği ile öne çıkar.
Ayva
İçeriğindeki C vitamini ve fitokimyasallar bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Ayva aynı zamanda sindirimi destekler, kan basıncı ve kolesterolü dengelemeye yardımcı olur.
Limon
Limon yüksek C vitamini içeriği ile demir emilimini arttırır, bağışıklığı güçlendirir ve enfeksiyonel hastalıklara karşı koruma sağlar.
Muşmula
Sindirim sorunlarını giderebilir, diyabet riskini azaltır, bağışıklığı güçlendirir ve beyin sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleriyle desteklenen muşmulanın daha birçok sağlık faydası bulunur.
Kış meyvelerinin faydaları neler?
Kış meyveleri, canlandırıcı etkileri ile vücudu hastalıklara karşı korur. Bu meyveler özellikle vitamin, mineral ve lif açısından zengin içerikleri ile öne çıkarlar.
İşte kış meyvelerinin en önemli faydaları şunlardır;
- Kış meyveleri yüksek C vitamini içermeleri sayesinde bağışıklığı destekler ve enfeksiyonlara karşı vücudu korurlar.
- Antioksidan açısından zengindirler. Özellikle nar ve kivi gibi meyveler vücudu serbest radikallere karşı koruyarak hücre yenilenmesine yardımcı olurlar.
- Portakal, mandalina ve limon gibi kış aylarında yetişen meyveler, grip ve nezle gibi soğuk algınlığı rahatsızlıklarına karşı vücudu korur.
- Pek çok kış meyvesi, içerdiği lif ve potasyum ile sindirimi destekler, kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
- Soğuk kış aylarında enerji sağlar ve doğal döngüye uygun beslenme içeriği sunarlar.
- C vitamini ve antioksidanlar sayesinde cilt sağlığını korur ve parlak bir cilt görünümü sağlarlar.
- Bazı meyveler içerdikleri yoğun lif ve su içerikleri sayesinde bağırsak tembelliğini önler, dışkılamayı kolaylaştırır.
Kış meyveleri nasıl tüketilmeli?
Kış meyveleri doğru bir şekilde tüketildiklerinde enerjiyi artırır, hastalıklara karşı korur ve genel sağlığı arttırmaya yardımcı olur. Mevsiminde yetişen bu sağlıklı meyveler mükemmel bir vitamin ve mineral deposudurlar. Kış meyvelerinden en iyi şekilde yararlanmak için özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Meyvelerin pişirmede kullanılan ısı, başta C vitamini olmak üzere vitamin kayıparına neden olabilir. Bu yüzden çiğ tüketmek daha faydalıdır.
Ara öğünlerde tüketilen kış meyveleri tokluk hissi sağlar ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Ara öğünlerde birçok vitamin ve minerali aynı anda almak için meyve salatası hazırlanabilir. Elma, armut gibi meyveleri iyice yıkayarak kabuğuyla tüketmek sindirimi kolaylaştırır ve antioksidan alımını artırmaya yardımcı olabilir. Kış meyvelerini dilerseniz meyve suyu ya da smoothie olarak da tüketebilirsiniz. Aynı zamanda güne başlarken mevsim meyvelerinin tüketilmesi hem oldukça besleyici hem de lezzetli bir öğün sunar.
Yüksek C vitaminli kış meyveleri nelerdir?
Mevsimler değiştikçe beslenmemiz de bazı değişikliklere ihtiyaç duyarız. Kış aylarında beslenmemize belirli besinleri dâhil etmek hastalıklarla savaşmamamıza ve daha çabuk iyileşmemize yardımcı olur. Bu açıdan özellikle C vitamini açsından zengin olan meyveler vücut sağlığı açısından son derece önemlidirler.
Yüksek C vitamini içeren kış meyveleri şöyle sıralanabilir;
- Portakal
- Greyfurt
- Mandalina
- Nar
- Kivi
- Limon
- Kuşburnu
- Ananas
Bu meyveler C vitamini açısından zengindir; özellikle vücudu virüs ve bakterilere karşı koruyan beyaz kan hücrelerini üretmeye yardımcı olurlar. Narenciyeler bol miktarda C vitamini içermesinin yanı sıra aynı zamanda bağışıklık sistemi için bilinen en iyi meyveler arasında yer alırlar.