entry image

Kayısı çekirdeği neye iyi gelir? Kayısı çekirdeği zararlı mı?

Kayısı çekirdeği, kayısı meyvesinin çekirdeğinin iç kısmıdır. Kayısı çekirdekleri, yüksek protein içeriği ve antioksidan, antikanser ve antimikrobiyal özellikleriyle bilinir. Ayrıca, besin ve tıbbi değerlerinden dolayı yüzlerce yıldır tüketilmektedir.

Kayısı çekirdekleri aşağıdaki besinleri içerir:

  • Amigdalin (B17 vitamini)
  • A ve C vitaminleri
  • E vitamini
  • Pangamik asit (B15 vitamini)
  • Esansiyel yağ asitleri (oleik, linoleik, omega-6 ve omega-3)
  • Karbonhidratlar
  • Diyet lifi
  • Protein
  • Kalsiyum
  • Demir

Kayısı çekirdeği neye iyi gelir?

Kayısı çekirdekleri besin açısından zengindir ve sağlıklı yağlar, lif ve çeşitli vitamin ve minerallerle doludur. Cilt sağlığını desteklediği bilinen bir antioksidan olan E vitamini ve sinir fonksiyonu için gerekli olan magnezyum içerir. Yüksek lif içeriği de sindirim sağlığını destekler. Tatlı kayısı çekirdeklerinin sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır:

Solunum sağlığı için iyidir

Kayısı çekirdeklerinin solunum yollarındaki mukus ve balgam birikimini azaltabilir. Kayısı çekirdeğinin içeriğindeki aktif maddeler balgam söktürücü etki göstererek vücudun alerjenlere karşı daha az duyarlı olmasını sağlar, bu sayede astım krizlerinin ve boğaz iltihabının şiddetini azaltabilir.

Sindirim sağlığını destekler

Kayısı çekirdeğindeki lif, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik ederek ve bağırsak bakterilerini besleyerek sindirime yardımcı olur. Bağırsak dostu bir destek için yoğurda serpebilir veya smoothie'lere ekleyebilirsiniz.

Antioksidanlar açısından zengindir

E vitamini ve fenolik bileşikler oksidatif stresle savaşır, iltihabı azaltır ve genel canlılığı destekler.

Kalp sağlığını destekler

İçerdiği doymamış yağlar, LDL “kötü” kolesterolü düşürürken HDL “iyi” kolesterolü yükselterek kardiyovasküler riski azaltır.

İltihaplanma ve artrit etkilerini azaltabilir

Kayısı çekirdekleri aynı zamanda iltihabı azaltma potansiyeliyle de bilinir. Araştırmalar, çekirdeklerdeki lif içeriğinin vücuttaki asit ve diğer toksinleri hapsederek atılmalarına yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Doğal enerji kaynağı

Sağlıklı yağlar, protein ve B vitaminlerinin karışımı olan bu çekirdekler, yorgunlukla mücadele etmek için mükemmel bir atıştırmalıktır.

Ruh sağlığıni iyileştirir

Omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir kaynak olan kayısı çekirdekleri, ruh sağlığı için oldukça faydalıdır. Bipolar atakları, ruh hali değişimlerini ve psikiyatrik bozuklukları azaltmaya yardımcı olur.

Göz sağlığını destekleyebilir

Kayısı çekirdeği, önemli miktarda temel eser mineral olan Çinko içerir. Çinko, sağlıklı insan gözünde yüksek miktarda bulunur. Çinko, melanin oluşturmak için A vitamininin retinaya taşınmasında hayati bir rol oynar. Çinko eksikliğinin zayıf gece görüşü, bulanık katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu ile bağlantılı olduğu gösterilmiştir.

Kemikleri güçlendirebilir

Kayısı çekirdeği, kemik geliştirici mineral kalsiyum içerir. Kalsiyum, vücudunuzun üretemediği temel bir besindir; bu nedenle günlük yeterli kalsiyum tüketmeniz sağlığınız açısından hayati önem taşır.

Cilt bakımı

E vitamini, cilt sağlığının iyileşmesiyle ilişkilendirilen önemli bir antioksidandır. E vitamini, serbest radikallerin neden olduğu ve kırışıklıklara, yaşlılık lekelerine ve kusurlara yol açabilen ciltteki oksidatif stresi azaltma ve aynı zamanda nemlendirici görevi görür. Bu cildin genel görünümünü ve tonunu iyileştirebilir, hatta yaşlandıkça elastikiyetini artırabilir. Kayısı çekirdeklerinde orta miktarda E vitamini bulunur.

Kilo yönetimine yardımcı olur

Kayısı çekirdeğindeki sağlıklı yağlar ve lif kombinasyonu tokluk hissini artırabilir ve kilo yönetimi çabalarını destekleyebilir.

Kayısı çekirdeği zararlı mı?

Kayısı çekirdeklerinin potansiyel sağlık yararları olmasına rağmen, özellikle acı kayısı çekirdekleri, vücutta siyanüre dönüşen amigdalin de içerirler. Siyanür yüksek dozlarda ölümcül olabilir.

Siyanür toksisitesinin yan etkileri şunlardır:

  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Bulantı ve kusma
  • Hızlı kalp atış hızı
  • Hızlı nefes alma
  • Huzursuzluk
  • Zayıflık
  • Zihinsel karışıklık
  • Kalp durması
  • Nefes darlığı
  • Koma
  • Ölüm

Kayısı çekirdeği nasıl tüketilir?

Kayısı çekirdeklerini günlük beslenmenize dahil etmenin birçok yolu vardır. Çekirdeği toz haline getirip salatalarınıza serpebilir, smoothie'lere karıştırabilir veya yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Tatlı veya acı kayısı çekirdeklerinin tüketimi, kişisel tercihlere bağlıdır ancak acı türünün sınırlı miktarda tüketilmesi önerilir.

Kayısı çekirdeğinden en fazla kaç tane yenmeli?

Kayısı çekirdeği az miktarda siyanür içerdiği için çok fazla tüketim zehirlenme gibi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden genellikle günde 3-5 adet kayısı çekirdeği tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Kayısı çekirdeği kilo verdirir mi?

Kayısı çekirdekleri, sağlıklı yağların yanı sıra protein ve lif açısından da zengindir ve bu kombinasyon tokluk hissini artırarak, daha az yemenize ve kilo vermenize yardımcı olabilir.

Kayısı çekirdeği her gün yenir mi?

Yetişkinler günlük en fazla 2 küçük kayısı çekirdeği veya büyük kayısı çekirdeğinin yarısı tüketilmelidir. Çocuklar kayısı çekirdeği tüketmekten tamamen kaçınmalıdır.

Kayısı çekirdeğinde ne kadar siyanür var?

Kayısı çekirdekleri ve elma ile armut çekirdekleri doğal olarak oluşan bir toksin olan (amigdalin) içerir. Bu toksin yenildiğinde mide enzimleriyle reaksiyona girerek bağırsakta bir zehir (siyanür) salınmasına neden olabilir. Acı kayısı çekirdeği tüketimi, büyük miktarlarda tüketildiğinde ölümcül olabilen ciddi zehirlenmelere yol açabilir.

Acı kayısı çekirdeğinin 1 gramı yaklaşık 2–4 mg serbest siyanüre dönüşebilecek amigdalin içerebilir. Tatlı kayısı çekirdeği çok daha az miktarda amigdalin içerdiği için, genelde tehlikeli seviyede siyanür üretmez. Ancak bu değerler çekirdeğin türüne, yetiştiği yere ve işlenme şekline göre değişebilir.

Paylaş

Benzer İçerikler

İkinci Görüş Alın

hastane

En Fazla Görüntülenenler