Obezite Ameliyatı Öncesi-Sonrası

Obezite Ameliyatı Öncesi-Sonrası



Hangi Obezite Ameliyatı Size Daha Uygun?

Günümüzde birçok merkezde obezite ameliyatlarının başarı ile uygulanabilmektedir. Tıp dünyası obezitenin cerrahi tedavisi için halen en iyi ameliyat seçiminin hangisi olduğu  konusunda bir fikir birliğine varılamamıştır.  Bu bağlamda her hasta ayrı ayrı değerlendirilmeli,  hastanın fazla kilosunun ne kadar olduğu , obezite bağlı gelişen ikincil sağlık sorunlarının durumu ,  beslenme alışkanlıkları, diyet ve egzersiz önerilerine uyup uymayacağı gibi bir çok faktör ameliyat seçiminde etkiler.

Obezite Ameliyatı Öncesi Yapılacaklar

Ameliyat öncesi yapılabiliyor ise  diyet yapılmalı ve bir miktar kilo verilmelidir. Bu işlem hem ameliyata bağlı riskleri azaltır hem de karaciğer boyutlarını küçülttüğünde cerrahi işlemi kolaylaştırabilir. Ameliyat hazırlığı için ise rutin tüm ameliyat testleri yapılır. Solunum fonksiyonları değerlendirilir. Ayrıca olası bir mide patolojileri için ameliyat öncesi endoskopi ile mide değerlendirilir. İlgili tetkiklerin haricinde, ameliyat oluru için kardiyoloji, endokrinoloji, göğüs, psikiyatri ve anestezi doktorunun görüşü alınır. Hasta bir gece önceden aç bırakılır. Hastaya damar pıhtısı oluşumu için yapılacaklar anlatılır ve kan sulandırıcı ilaçlar başlanır.

Obezite Ameliyatı Sonrası Yapılacaklar

Ameliyattan sonrası ilk günde hastanının durumuna göre diyetisyen ve hekim kontrolünde sıvı beslenmeye geçilir. Ameliyatlar kapalı yöntemle yani laparoskopik olarak yapılır. Hastada  5- 6 tane minik  kesilerden teleskop yardımıyla karına girilerek yapılır. Ameliyat sonrası 4. satte hastalar yürütülmeye başlanır. Seçilen ameliyatın tipine  bağlı olarak hastalar 3- 5 gün içinde taburcu edilir. Taburcu olduktan sonra her gün en az 1- 1,5 litre (8 bardak) su içilmesi ve ilk 2 hafta diyetisyenin belirlediği şekilde sulu gıdayla beslenilmesi önerilir. Her gün protein desteği alınması tavsiye edilir. 2 hafta geçtikten sonra yavaş yavaş yumuşak gıdaya geçilir ve lokmaların küçük boyutlarda alınması ve iyice çiğnedikten sonra yutulması gerektiğinin önemi anlatılır. Bir ay süreyle ağır fizik egzersizlerden ve ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Çalışanlar için işe  ağır iş yapmamak kaydıyla 10 -15  gün sonra işlerine dönebilirler. Ameliyattan sonra çocuk sahibi olmak isteyen kadınların bir yıl süreyle korunması ve diyetisyen kontrolünden geçtikten sonra hamile kalması önemlidir.

Operasyon Sonrası Kilo Verme

Cerrahi sonrası azalan mide hacmi ve mide sindirim kapasitesi hastanın özel bir beslenme programı ile takip edilmesini gerektirmektedir. Ameliyat sonrası ilk 2 hafta boyunca, mililitre başına belirli kalori içeriğine sahip sıvı içecekler ile beslenme düzeni sağlanıp, takip eden haftalarda ise protein açığı oluşturmayacak sıvı-akıcı katı besinler ile diyete devam sağlanmalıdır. Kişinin günlük kalori ve besin ögesi ihtiyaçları, genel sağlığını bozmayacak ve besin ögesi eksikliğine bağlı herhangi bir hastalığa sebep olmayacak şekilde obezite cerrahisi konusunda uzman bir diyetisyen tarafından hesaplanmalı ve beslenme programı oluşturulmalıdır.

Ayrıca 1 ay sonrasında basit  egzersizlere yapabilir. .Egzersiz yapıldığı durumlarda vucutta sarkmalar daha az  olacaktır ve kas kütlesi korunacaktır. Aynı zamanda yapılan egzersizler kişinin öz güvenini geri kazanmasını, daha mutlu olmasını ve aktif olarak hayata daha çabuk dönmesini de sağlar. Bu yüzden de kişi haftalık belirtilen egzersiz programını diyet ile eşgüdümlü şekilde yürütülmelidir.

Oluşabilecek Sorunlar

Kontrolleri Aksatmayın

Hastalarımızı ameliyat sonrası 1., 3., 6. ve 1. yılda kontrollere çağırmaktayız. Ameliyattan hemen sonraki günlerde yarada kızarıklık, akıntı, Yüksek  ateş, karın ağrısı, bulantı, kusma olursa hemen bizi arayın.

Sorun önemsiz olabileceği gibi ciddi bir durum da olabilir.

Beslenmenize Dikkat Edin

Ameliyat sonrası en sık görülen sorun halsizlik ve yorgunluktur. Hızlı kilo kaybıyla beraber ameliyatın getirdiği stres, yorgunluklara neden olabilir. Bu durumda sıvı ve protein alımı arttırılmalı, düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Ameliyat sonrası yeme alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz.

hızlı ve mide kapasitesinden daha fazla  yemek ,  katı gıdalarla birlikte  sıvı almak kusmalara neden olabilir. SIvılar katı yiyeceklerle birlikte alınmamamalı , ya 30 dk önce yada sonra alınmalıdır.  Bu önlemlerin alınmasına rağmen kusma devam ederse mutlaka kontrole gelinmesi önerilmektedir. Ayrıca ameliyat sonrasında eksik sıvı alımından ya da demir hapı kullanımından dolayı kabızlık sorunu da yaşanabilir. . Bu durumda da sıvı alımı arttırılmalı ve günlük egzersizler yapılmalıdır.

Bulantı, kusma, ishal, tansiyon düşüklüğü, bayılma, terleme, mide krampları gibi belirtilerle seyreden Dumping sendromu Gastrik Bypass ameliyatlarında nadir de olsa bazı hastalarda görülebilir. Bu sendrom yoğun şekerli  karbonhidratlı gıdaların alınmasıyla oluşur. Yemek öncesi yoğun tatlılardan kaçınmak gerekir. Ayrıca diyet listemizde önerildiği gibi yiyeceklerle beraber sıvı tüketilmemelidir.

Vitaminlerinizi Unutmayın

Saç dökülmesi ve bacak krampları; vitamin, mineral, protein eksikliğine bağlı olabilir. Kontrollere düzenli gelmeli ve yapılan kontrollerde eksiklikleri saptanırsa eksik olan vitamin takviyesi uygulanmalıdır. Kilo verme genellikle 1 yılın sonunda tamamlanır. Düzenli kontrollere gelmeyen veya öneriler dışına çıkan hastalar yeniden kilo alma sorunuyla karşılaşabilirler.

Bazı İçeceklerden ve İlaçlardan Kaçının

Ameliyat sonrasında içilen gazlı içecekler bazı kişilerde reflüye sebep olabilmektedir. Midenin eskisine göre hacmi küçük olduğundan yiyecekler gazlı içecekler ile yukarı doğru çıkar ve bu da reflüsü olan kişilerin daha da rahatsızlık çekmesini sağlar. Aynı zamanda gazlı içecekler midenizin zamanla  büyütebilir . En az 2 ay kahveye ara verin  Ayrıca ameliyattan sonra 6 ay alkolden uzak durun.

1 Sene Hamile Kalmayın

Ameliyattan sonra hamile kalmak için en ideal dönem 18 aydır. Ama 12 .ay dan önce hamile kalmaktan kaçınmak gerekir.

Obezite Ameliyatı Öncesi-Sonrası Hakkında Sık Sorulan Sorular

Obezite ameliyatı sonrası her gün en az 1- 1,5 litre (8 bardak) su içilmesi ve ilk 2 hafta diyetisyenin belirlediği şekilde sulu gıdayla beslenilmesi önerilir.

Ameliyattan sonra çocuk sahibi olmak isteyen kadınların bir yıl süreyle korunması ve diyetisyen kontrolünden geçtikten sonra hamile kalması önemlidir.

Op. Dr.
Sinan Binboğa
Genel Cerrahi
MEDICANA ATAKÖY
Profili Gör
Oluşturma: 18.07.2020 09:13
Son Güncelleme: 05.07.2024 02:48
Oluşturan: Sinan Binboğa
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri