Bebek beklediğini öğrenen anne adaylarının bu haberi aldıktan sonra hamilelik sürecini planlamalarıyla devam eden hazırlıklarla geçen süreç keyifli ve bir o kadar da telaşlı olabilmektedir. Bu süreçte anne adaylarının sabırsızlıkla beklediği günü hesaplaması da heyecan verici bir durum olmaktadır.
Doğum Zamanı Nasıl Hesaplanır?
Gebelik haftası ve yaklaşık doğum zamanı, son adet döngüsü baz alınarak hesaplanmaktadır. Doğru hesap yapılabilmesi için kişinin adet döngüsünü ve son adet gördüğü periyodun ilk gününü bilmesi gerekmektedir. O tarihe 280 gün eklenmesi ile tahmini doğum zamanı hesaplanabilir. Ancak, birçok kişi hamile olduğunu adet gecikmesi sonucunda öğrenir. Dolayısıyla anne adayının hamile olduğunu öğrendiği tarihten yola çıkarak hesaplama yapması, yanlış sonuçlara ulaşabilmesine neden olabilmektedir. Kişinin hamile kaldığı tarihi net olarak bilmemesi durumunda, yumurtlama ve adet döngüsünün uzunluğu doğumun gerçekleşeceği tarihi belirlemede yardımcı olabilir. Aynı zamanda, gebelik süresinin toplamda 40 hafta olduğu öngörülmekle birlikte, bu sürenin kişiden kişiye değişebileceği ve ortalama 37-42 hafta arasında olan bir hamileliğin olağan kabul edildiği de dikkate alınmalıdır. Hesaplanan doğum tarihinin varsayımlara dayandığını ve doğumun gerçekleşeceği günün, hamilelik sürecine bağlı olarak değişebileceğini de hatırlatmak gerekir.
Gebe kalan anne adaylarına, hamile kaldıkları haftadan itibaren bir takvim tutarak bu süreci yakın takip altına almaları önerilmektedir. Gebelik süresince de haftalık ve aylık fazlarda değişiklik gösteren fizyolojik belirtileri takip etmek, kişinin sağlıklı bir hamilelik yaşamasını sağlar. Bebeğin dünyaya geleceği tarihin tahmini olarak bilinmesi hazırlık ve planlama sürecini büyük oranda kolaylaştırır. Bebeğin gelişim aşamalarını yakından takip etmek için doktor randevularının planlanması ve gerekli sağlık tetkiklerinin zamanında yapılması, anne adayı çalışıyorsa doğum izninin alınması ve doğum hazırlıklarına başlanması doğum haftasının ne zaman olacağının önceden bilinmesini bir bakıma zorunlu kılmaktadır.
Son adet döngüsünün ilk gününü bilmeyen veya hamile kaldığı tarihe dair hiçbir fikri olmayan anne adayları, İnternet üzerinden hamilelik haftasını tahmin etmek amaçlı tasarlanmış otomatik hesaplayıcılardan faydalanabilirler. Şüphelerin devam etmesi durumunda, daha kesin bir sonuç almak için bu süreci beraber yöneteceğiniz kadın doğum uzmanınıza danışabilir, ultrason görüntüleri ve kan testleri ile bebeğinizin yaklaşık olarak kaç haftalık olduğunu öğrenebilirsiniz.
Gebelik Hesaplaması ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Son adet döngüsü başlangıcının net olarak hatırlanmamasıyla birlikte, adet veya ovülasyon dönemlerinde yaşanan gecikmeler de gebelik hesaplamasını zorlaştıran durumlar arasında yer alır. Bu gibi durumlarda hamileliğin hangi haftada olduğu ultrason görüntüleriyle saptanabilir. Hamilelik süresi genellikle 9 ay 10 gün olarak kabul edilse de embriyonun gelişim süreci haftalık bazda takip edilir. Bu sebeple, anne adayının kaç haftalık hamile olduğunu takip etmesi önemlidir. Genellikle, 40. haftadan itibaren doğumun gerçekleştiği veya gerçekleşeceği öngörülür.
Gebelik sürecinde:
- 4-5 hafta 1 ay,
- 8-9 hafta 2 ay,
- 12-13 hafta 3 ay,
- 17-18 hafta 4 ay,
- 21-22 hafta 5 ay,
- 25-26 hafta 6 ay,
- 30 hafta 7 ay,
- 34-35 hafta 8 ay,
- 38-39 hafta 9 ay,
- 40 hafta ise 9 ay 10 güne tekabül etmektedir.
Tüp Bebek Tedavisinde Gebelik Hesaplaması
Tüp bebek yöntemi ile hamile kalan anne adaylarının gebelik haftası hesaplama yöntemleri değişiklik gösterebilmektedir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar son adet periyodu tarihinin yanıltıcı olmasına sebebiyet verebilir.
Çocuk sahibi olma ihtimali düşük çiftler, yumurta hücresi ve spermin laboratuvar ortamında döllenmesi sonucu gelişen embriyonun anne rahmine transferi ile gerçekleşen tüp bebek yöntemiyle başarılı bir gebelik süreci yaşama imkânı yakalayabilir. Komplike bir tedavi süreci gerektiren ve tecrübeli uzmanlar eşliğinde yürütülmesi gereken tüp bebek yönteminde yumurta toplama, blastokist veya embriyo transferi tarihleri gebelik hesaplamasında başlangıç noktaları olarak alınabilir.
Tüp bebek ile gebelik hesaplamasında, embriyo transfer tarihi hamileliğin 2. haftasına tekabül etmektedir. Bunun nedeni, yumurta ve sperm hücrelerinin döllenmesinin 2 haftada gerçekleşmesidir. Tüp bebek yönteminde, embriyonun rahme yerleştirildiği gün net olarak bilindiğinden yaklaşık doğum tarihinin bu tarihten 266 gün sonrasına denk geleceği söylenebilir. Anne rahmine birden fazla embriyo yerleştirilmesi durumunda çoğul gebelik görülebilir. Çoğul embriyo transferi normal sürece göre daha riskli kabul edilmekle birlikte, bu yöntem bazı durumlarda gebelik ihtimalini artırır. Çoğul gebelik durumunda hamilelik hesaplaması tüp bebek tedavi yönteminde kullanılan gebelik hesaplamasından farklı değildir.
Blastokist Transferinde Gebelik Hesaplaması
Blastokist döllenmeyi takip eden 5. günü ifade etmektedir. Laboratuvarda kültür ortamında döllenen hücreler beş gün boyunca takip edilerek, aralarından en iyi ve kaliteli blastokist, anne rahmine transfer olmak üzere seçilir. Blastokist transferi, çoklu gebelik istemeyen ve önceki embriyo transferleri başarısız olan hastalarda uygulanmaktadır.
Blastokist transferi neticesinde hamilelik belirtilerinin ortaya çıkması ortalama 20 ila 25 gün sürer. Transferi takip eden 12. günde yapılacak kan testi ile gebelik kesin olarak öğrenilebilir.
Blastokist transferiyle gerçekleşen hamileliğin haftalık hesaplamasında transferin gerçekleştiği beşinci gün baz alınmaktadır. Fakat, bu durumda embriyo transferiyle olan gebeliklere kıyasla gebelik haftası 3 ila 5 gün fazla kaydedilmektedir.
Dondurulmuş Embriyo ile Hamile Kalındığında Gebelik Hesaplaması
Tüp bebek tedavisinde birden fazla sağlıklı embriyonun oluştuğu durumlarda çoğul gebelik arzu edilmiyorsa, bu embriyolar ileride kullanılmak üzere dondurulabilir. Dondurulmuş embriyolardan biriyle gebeliğin başarılı olması durumunda ise embriyonun anne rahmine transferini takip eden süreçte gebeliğin 2 haftalık olduğu söylenebilir. Tüp bebek ile gebelik hesaplamalarında olduğu gibi yumurta toplama süreleri bu yöntemde de toplam gebelik sürecini etkilemez.