Genital Sivilceler Neden Olur? Tanı ve Tedavi Süreci

Genital Sivilceler Neden Olur? Tanı ve Tedavi Süreci



Sivilceler, cildin herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilen, küçük sarı ve kırmızı noktalardır. Genital bölge ise vücudun en hassas bölgesidir. Bu bölgede bir sivilce çıkması da hassasiyetin artmasına neden olabilir. Oldukça yaygın olan bu durum, genellikle zararsızdır ve kendiliğinden geçer. Bu nedenle ciddi bir sağlık sorunu olarak düşünülmemelidir. Dar kıyafetler, kıl köklerinin enfeksiyonu, kumaş ya da sabunlara karşı cildin verdiği reaksiyon gibi birçok faktör genital bölgede sivilce oluşumuna yol açabilir.


Genital Sivilce Nedir?

Sivilce, cilt gözeneklerinin yağ, toz deri döküntüleri ve diğer maddelerle tıkanması sonucunda oluşur. Cildin üst kısmında kırmızı küçük noktalar olarak görülen bu durum, vücudun her bölgesini etkileyebilir. Genital bölgede sivilce oluşumu da son derece yaygındır. Peniste, skrotum cildinde, pubik bölgede (etek bölgesi) kadınlarda vulvada oluşabilir. Genital sivilceler de vücudun diğer bölgelerinde çıkan sivilcelerle aynı görünüme sahiptir.

Genital bölgede oluşan sivilceler ağrılı ya da ağrısız, kırmızı ya da ten rengi, çeşitli boyutlarda, bir tane ya da birden fazla, iltihaplı ve kaşıntılı olabilir. Görünümleri genellikle küçük ve ciltten kabarıktır. Ucu pü dolu ise sivilceler beyaz renkli olur. Dokunulduğunda hassasiyete neden olabilir.

Genital sivilceler patlatılmamalıdır. Çünkü sivilcenin patlatılması bakterilerin yayılmasına ve bunun sonucunda da enfeksiyona yol açabilir. Ayrıca sivilceyi patlatmak bu hassas bölgeyi kolayca tahriş ederek daha kötü sonuçlar da doğurabilir. Sivilceler büyüyebilir ve büyüdükçe daha ağrılı olabilir.

Genital Sivilcelerin Nedenleri Nelerdir?

Genital sivilcelerin oluşumuna neden olan tek bir faktör yoktur. Yaygın nedenlerden birkaçı şunlardır:

Folikülit

Erkeklerde genital sivilce oluşumunun en yaygın nedeni folikülittir. Folikülit, kıl köklerinin enfeksiyonu ve iltihaplanmasıdır. Vücuttaki her bir kılın büyüdüğü küçük deri boşluklarına folikül adı verilir. Eğer genital bölgedeki kıl folikülleri bakteriler nedeniyle enfeksiyon kaparsa bu bölgede folikülitten kaynaklı sivilceler oluşabilir. Genital bölgedeki kılların jiletle tıraş edilmesi yeni kılların uzaması sırasında folikülüte yol açabilir. Buna ek olarak dar kıyafetler giymek, terlemek, pişik, foliküllerin tahriş olması ya da kişisel bakım ürünleriyle tıkanması da folikülite neden olabilir.


Kontakt Dermatit

Kontakt dermatit, cildin bir alerjen ya da tahriş edici madde ile teması sonucunda ortaya çıkan egzama türüdür. Genital sivilce oluşumunda kontakt dermatit önemli bir rol oynar. Ciltle temas eden sabun, duş jeli, losyon, krem, kayganlaştırıcı, prezervatif , deterjan kadınlarda tampon ve ped, gibi ürünler, özellikle parfüm de içeriyorsa kontakt dermatite neden olabilir. Bunlara ek olarak terleme, pişik, idrar , penisten ya da vajinadan akıntı da bölgeyi tahriş ederek sivilce oluşumuna yol açabilir.

Hidradenitis Süpürativa (HS)

Akne inversa olarak da adlandırılan Hidradenitis süpürativa, ter bezlerinde gelişen kronik bir hastalıktır. Kasıkta, koltukaltında ve meme altındaki ter bezlerini etkileyen bu hastalık, enflamatuvar bir deri hastalığıdır. İçi enfekte sivilce benzeri lezyonlardır, tekrarlayabilir. Kolay iyileşmeyen leke ve yaralar iz de bırakabilir. skrotum ve vulva da dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde görülebilir.

Molluscum Contagiosum

Molluscum contagiosum cinsel organlar dahil, vücudun herhangi bir bölgesinde sivilce oluşumuna yol açan viral bir enfeksiyondur. Bulaşıcıdır. Tedavi için üroloji, kadın hastalıkları uzmanı ya da dermatoloji uzmanına danışılmalıdır.

Cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonlar da genital sivilceler ile karıştırılabilir. Herpes simpleks virüsünün yol açtığı genital uçuklar ve human papilloma virüsünün neden olduğu genital siğiller, görünümleri nedeniyle genital sivilce zannedilebilir. Her iki sağlık sorunu da önemli ve bulaşıcıdır. Tedavi edilmelidir.

Özellikle HPV’ ye bağlı siğiller kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilecekleri için hem erkeklerde hem kadınlarda cerrahi olarak tedavi edilmeli ve HPV aşısı uygulanmalıdır.


Genital Sivilceler İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Birçok durumda genital sivilceler kendiliğinden geçer ya da alınan küçük önlemlerle tedavi edilebilir. Yaşam tarzındaki değişiklikler, kişisel bakım ve hijyenin sağlanması gibi tedbirler genital sivilcelerin giderilmesine yardımcı olabilir. Ancak genital sivilce oluşumunun nedeni bilinmiyorsa, uzun süre geçmediyse ya da daha şiddetli bir hal aldıysa doktora mutlaka başvurulmalıdır.

Genital sivilceler düzenli olarak görülüyorsa, ağrı hissine neden oluyorsa veya çok büyükse bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır. Bunlara ek olarak eğer bu oluşumların sivilce olmadıklarına dair bir şüphe varsa da mutlaka doktora gidilmelidir.

Genital Sivilcelerin Nedeni Nasıl Teşhis Edilir?

Genital sivilcelerin teşhisi için incelenmesi gerekir. Bununla birlikte hastaya sivilcelerin ne kadar süredir olduğu, herhangi bir akıntıya neden olup olmadığı, ağrılı mı yoksa kaşıntılı mı olduğu gibi sorular sorulabilir. Ek olarak eğer uçuk ya da siğil olduğundan şüphelenildiyse hastanın cinsel geçmişi de teşhis için gerekebilir. Tanının doğrulanması için ek testler de uygulanabilir.

Genital Sivilceler Nasıl Tedavi Edilir?

Genital sivilceler genellikle kendiliğinden geçer. Eğer kendiliğinden geçmediyse doğru tedavi için ilk olarak sivilce oluşumunun nedeni belirlenir. Genital sivilce oluşumuna neden olabilecek tüm faktörler incelenir. Ayrıca çamaşır deterjanları da dahil olmak üzere bu bölge ile temas eden ürünlerden bir süre uzak durulması gerekebilir.

Genital bölgedeki sivilceler için ilaç tedavisi uygulanabilir. Eğer kontakt dermatit nedeniyle sivilce oluşumu başlamışsa topikal ilaçlar veya antihistaminikler reçete edilebilir. Enfeksiyon söz konusu ise topikal veya oral antibiyotikler tavsiye edilebilir.

Genital sivilce oluşumunda ilaç kullanımı için mutlaka bir sağlık uzmanına başvurulması gerekir.

Genital Sivilce Oluşumunun Önüne Geçmek İçin Neler Yapılabilir?

Genital bölgede sivilce oluşumunun önüne geçmek için bu duruma neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekebilir. Özellikle iç çamaşırları pamuklu olarak tercih edilmeli ve her zaman temiz iç çamaşırları giyilmelidir. İç çamaşırlar da dahil olmak üzere giyilen kıyafetlerin çok sıkı olmamasına ve genital bölgeye sürtünmemesine dikkat edilmelidir.

Yüzdükten sonra ya da egzersiz yaptıktan sonra ıslak ve terli giysilerin olabildiğince çabuk değiştirilmesi önemlidir. Aynı zamanda mutlaka duş alınmalı, bölge kuru tutulmalı ve hijyen sağlanmalıdır. Kadınlar regl dönemlerinde ped ve tampon gibi sağlık ürünleri sık sık değiştirilmelidir. Ek olarak parfümlü hijyen ürünlerinden de kaçınılmalıdır.

Genital bölge temizliği için jilet kullanılıyorsa başka alternatifler denenebilir ya da kılların çıkış yönü tespit edilerek bu yönde uygulama yapılabilir. Ayrıca öncesinde tahrişi engellemek için bölgenin nemlendirilmesi gerekir. Genital bölgedeki sivilceler deterjan ve duş jeli değiştirdikten sonra ortaya çıktıysa bunlar da değiştirilmelidir.

Oluşturma: 10.06.2024 03:10
Son Güncelleme: 10.06.2024 04:33
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-