SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Bebeklere ilk ek gıda ne verilir? 6 aydan itibaren ek gıdalar nelerdir?



Bebeklere ilk ek gıda ne verilir? 6 aydan itibaren ek gıdalar nelerdir?

6 aylıkken, bebekler daha fazla enerji ve besin gereksinimlerine sahip olmaya başlar. Bu, diyetlerine katı veya tamamlayıcı yiyecekleri, yani anne sütü veya mama dışındaki yiyecekleri dahil etme zamanıdır. Süt, yaklaşık 6 aylık olana kadar çoğu bebeğin besin ihtiyacını karşılar. Bu nedenle 6 ay, tamamlayıcı gıdalara başlamak için önerilen yaştır.

Bebekler farklı hızlarda büyüdükleri ve farklı ihtiyaçları olduğu için bazılarının 6 aydan önce katı gıdalara başlaması gerekebilir. Bu nedenle bazı sağlık uzmanları 4 ila 6 ay arasında tamamlayıcı gıdalara başlanmasını öneriyor. 4 ila 6 aylıkken katı gıdalara başlamayı seçerseniz, bebeğiniz çiğnemeye henüz hazır olmadığından püre haline getirilmiş yiyeceklerle başlayın.  Avokado, bezelye, kabak, muz veya elma gibi püre haline getirilmiş, tek bileşenli yiyecekler idealdir. Ayrıca, bebeğinizin ishal, kızarıklık veya kusma gibi bir reaksiyon göstermediğinden emin olmak için yaklaşık üç gün boyunca her gün aynı yiyeceği vermek önemlidir.

Bebeklere ilk ek gıda ne verilir?

Emzirme bebekler için en iyi besindir. Anne sütü bebeğe sadece tüm önemli vitaminleri ve besinleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda enfeksiyonlara karşı da korur. Ancak, bebek sonunda daha fazlasına ihtiyaç duyar (besin ihtiyacı artar ve artık yalnızca sütle karşılanamaz). Bu yüzden bebeğinizi katı yiyeceklerle tanıştırmaya başlamalısınız. Bu bazen tamamlayıcı beslenme veya sütten kesme olarak da adlandırılır, bebeğiniz yaklaşık 6 aylık olduğunda başlamalıdır. Başlangıçta, bebeğinizin ne kadar yediği, onu yeme fikrine alıştırmaktan daha az önemlidir. Bebeğinize tanıtabileceğiniz en iyi ilk yiyecekler arasında muz ve avokado gibi püre haline getirilmiş meyveler, tatlı patates, havuç ve kabak gibi püre haline getirilmiş sebzeler, yulaf ezmesi veya arpa gibi tek tahıllı gevrekler ve sade tam yağlı yoğurt bulunur.

Emzirdikten kaç saat sonra ek gıda verilir?

Bebeğinize ilk tamamlayıcı besinler en erken 5. ayın başında, en geç 7. ayın başında verilmelidir. İdeal zaman çocuktan çocuğa değişir. 6 aylık bir bebeğe emzirdikten 2.5-3 saat sonra ek gıda verilebilir. 6 aylık bir bebek için tek bir gıda ile başlanmalı ve bir çay kaşığı kadar verilmelidir. Ayrıca aynı gıda 3 gün boyunca ve önceki miktardan biraz daha fazla arttırılarak verilmelidir. Bu sayede bebeğiniz yeni bir yiyecekle tanıştığı zaman olası alerjik reaksiyonları, yan etkileri hangi ve reaksiyonun hangi besinlerden kaynaklandığı anlayabilirsiniz.

6 aydan itibaren ek gıdalar nelerdir?

Yaklaşık 6 aylıkken, bir bebeğin enerji ve besin ihtiyacı anne sütüyle sağlananı aşmaya başlar ve bu ihtiyaçları karşılamak için tamamlayıcı besinler gereklidir. Bu yaştaki bir bebek ayrıca diğer besinlere gelişimsel olarak hazırdır. Bu geçişe tamamlayıcı beslenme denir. Yaşamın ilk 6 ayında tek başına anne sütü yeterli olmakla birlikte en az 2 yaşına kadar ek gıdalarla birlikte verilmeye devam edilir. 6. ayda sebze püresi (kabak-havuç-patates), yoğurt veya meyve püresi (elma, armut) ile ek gıdaya başlanabilir. Mevsimine göre fasulye, brokoli, ıspanak gibi sebzeler yine püre haline getirilerek verilebilir. Ek gıdaya geçtiğinizde ilk başladığınız besini 3 ya da 4 gün başka yeni besinle değiştirebilirsiniz.

4 aylık bebeğe yoğurt verilir mi?

Bebekler 4. ayda da anne sütüyle beslenmelidir. Ancak, çoğu bebek katı gıdalara başladığı andan itibaren, yani 4 ila 6 aylıkken yoğurt yemeye başlayabilir. Bu arada yoğurt evde hazırlanmalı ve her yiyecekte olduğu gibi miktarı kademeli olarak artırılmalıdır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Oluşturma: 27.03.2025 08:22
Son Güncelleme: 28.03.2025 10:23
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Doğum kontrol hapı nedir, nasıl korur? İlk kez doğum kontrol hapı nasıl kullanılır? Rota virüsü belirtileri nelerdir? Rota virüsünün geçtiğini nasıl anlarız? Gaz yapan yiyecekler nelerdir? En çok ne gaz yapar? Bromelain hangi hastalıklar için kullanılır? Kilo verdiren bromelain hangi durumlarda kullanılır? Baş dönmesi neyin belirtisi olabilir? Baş dönmesi için ne yapılmalı? Maydanoz kürü nelere iyi gelir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? Düzenli yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoga nedir ne işe yarar? Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi organlara iyi gelir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı nereye vurur? Göze iyi gelen besinler nelerdir? Gözün daha iyi görmesi için ne yemeli? Kırmızılahananın faydaları nelerdir? Sirkeli lahana neye fayda eder? Kolun uyuşması neyin belirtisidir? Kol uyuşması ne zaman tehlikeli? Anti HBs yüksekliği ne anlama gelir? Anti HBs değeri kaç olmalı? Steroid nedir? Steroid ne işe yarar? Laktoz intoleransı testi nedir? Laktoz hassasiyeti belirtileri nelerdir? K2 vitamini nelerde var? K2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Otizm nedir? Otizm teşhisi nasıl konur? Antiviral ilaç nelerdir? Antiviral ilaç reçetesiz satılır mı? Kan kusmak neye işaret eder? Ağızdan gelen kan tehlikeli midir? Tahin neye iyi gelir? Aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir? Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nasıl yenilir? Siyah çayın faydaları nelerdir? Çayın zararları nelerdir? Su orucu nasıl yapılır? Su orucu kilo verdirir mi? Çarkıfelek meyvesinin tadı nasıl? Çarkıfelek ve Passiflora aynı mı? Tahtakurusu ısırığı belirtileri nelerdir? Tahtakurusu ısırığına ne iyi gelir? Öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Öksürüğe karşı en etkili doğal çözümler… Huzursuz bacak sendromu: Nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik neye iyi gelir? Beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirke nerelerde kullanılır? Anti TPO nedir? Anti TPO yüksekliği nasıl düşürülür? Tümünü Görüntüle