SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Bilirubin testi nedir? Bilirubin yüksekliği ve düşüklüğü neden olur?



Bilirubin testi nedir? Bilirubin yüksekliği ve düşüklüğü neden olur?

Bilirubin, eski kırmızı kan hücrelerinin bir yan ürünüdür. Kırmızı kan hücreleri vücudunuzdaki işlemleri tamamladıktan sonra parçalanır ve işlenmek üzere kan aracılığıyla karaciğere geçer. Karaciğer bilirubini diğer atık maddelerle birlikte safra adı verilen bir sıvıya ayırır. Safra, bağırsaklar aracılığıyla vücuttan dışarı çıkar.

Bilirubin testi, kandaki bilirubin seviyelerini ölçer. Bilirubin testi yapılırken bir damardan kandan ya da idrardan bir örnek alınır ve analiz için bir laboratuvara gönderilir. Laboratuvar, bilirubin seviyelerini ölçerek normal aralıkta olup olmadığını belirler. Yüksek veya düşük bilirubin seviyeleri, eski kırmızı kan hücrelerini parçalama ve temizleme sürecinin iyi çalışıp çalışmadığını belirler.

Sarılık belirtileri göstermek, kansızlık, ilaçlara reaksiyon göstermek, uzun süreli alkol kullanımı, hepatit virüsüne maruz kalmak, koyu renkli idrar, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, karın şişkinliği, kil renkli dışkılar, tükenmişlik yüksek bilirubin seviyeleri ile ilgili olabilir ve doktora danışılması gerekebilir.

Bilirubin testi nedir?

Bilirubin testi, kandaki bilirubin seviyelerini ölçerek karaciğer sağlığı hakkında kapsamlı bilgi edinilmesini sağlar. Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıyla üretilen bir maddedir ve karaciğerden geçerek vücuttan atılır.

Bilirubin, safradaki sarı pigmente verilen addır. Eğer karaciğer bilirubini safraya işlemekte zorluk çekiyorsa yahut safra kanalları tıkalıysa yüksek bilirubin seviyeleri olabilir. Bilirubin testi, kandaki farklı karaciğer değerlerini ölçen kapsamlı bir testtir.

Bilirubin testi nasıl yapılır?

Bilirubin testi yapılırken genellikle koldan bir damardan kan örneği alınır. Bilirubin testi yapılmadan birkaç saat önce herhangi bir şey yiyip içilmemesi istenebilir. Koldan iğne ile kan örneği alınır ve laboratuvara gönderilir. Ayrıca bilirubin seviyesini ölçmek için idrar testi de yapılır.

Yenidoğan bebeklerde sarılık varsa bilirubin seviyelerinin çok yüksek olmadığından emin olmak için test yapılabilir. Yenidoğan sarılığı sık sık karşılaşılan bir durumdur ve çoğu zaman endişelenecek bir şey yoktur. Ancak çok yüksek bilirubin seviyeleri toksik olma ihtimaline karşı yenidoğan bebeğin topuğundan kan alınır.

Bilirubin testi hangi hastalıkların tanısı için yapılır?

  • Bilirubin testi, karaciğer, safra kesesi veya kanda bir sorun olup olmadığını öğrenmek için uygulanır.
  • Cilt veya göz akı sararmaya başladığında, kanda çok fazla bilirubin olduğunun göstergesidir.
  • Sarılık, koyu renkli idrar, kil renkli dışkı veya mide ağrısı gibi semptomlarınız varsa bu belirtiler hepatit, siroz veya diğer karaciğer hastalıklarına işaret ediyor olabilir.
  • Ayrıca bilirubin testi safra kanallarında tıkanıklık olup olmadığını anlamak için yapılır.
  • Mevcut bir karaciğer hastalığının takibi için yapılır.
  • Vücutta kırmızı kan hücrelerinin çok hızlı parçalanmasıyla ilgili yaşanabilecek sorunları teşhis etmek için yapılır. Örneğin, kan dolaşımındaki yüksek bilirubin seviyeleri hemolitik aneminin bir işareti olabilir.

Yüksek bilirubin sonuçları her zaman tedavi gerektiren bir tıbbi rahatsızlık olduğu anlamına gelmez. Normalden yüksek bilirubin seviyeleri bazı ilaçlar, belirli yiyecekler veya yoğun egzersizlerden de kaynaklanabilir. Sonuçların ne anlama geldiğini öğrenmek için doktora danışmak gerekir.

Bilirubin yüksekliği neden olur?

  • Vücut çok fazla kırmızı kan hücresi parçaladığında bilirubin yüksekliği meydana gelir.
  • Kırmızı kan hücrelerini yok eden hemolitik anemi gibi bir kan bozukluğu varsa, aşırı bilirubin üretilebilir.
  • Karaciğer normal bilirubin yükünü işlemekte zorlanıyor olabilir.
  • Karaciğer aşırı toksik yüklenmeyle mücadele ediyor olabilir veya işleyişini etkileyen kronik bir karaciğer hastalığı olabilir.
  • Safra sistemi safrayı etkili bir şekilde temizleyemiyor olabilir.
  • Safra kanallarında veya safra kesesinde safranın birikmesine ve kan dolaşımına sızmasına neden olan bir tıkanıklık olabilir.
  • Bebek ile anne arasında kan grubunun uyuşmaması da bilirubin yüksekliğine yol açar.
  • Erken doğum ve bebeğin anne sütüne karşı reaksiyon göstermesi de bilirubin yüksekliğinin nedenlerinden biridir.
  • Safra kesesi taşları ve safra kesesi iltihabı bilirubin seviyesinin yüksek olmasına neden olabilir.

Bilirubin yüksekliği belirtileri neler?

  • Bilirubin yüksekliği, ciltte ve gözlerin akında sarı bir renk tonuna yol açar. Halk arasında sarılık olarak bilinir. Bu en çok dikkat çeken belirtidir.
  • Kandaki yüksek bilirubin idrara sızabilir ve koyu idrarın koyu hale gelmesine yol açabilir.
  • Bilirubin dışkıda olması gerektiği gibi çıkmıyorsa dışkı daha açık veya kil rengi olabilir.
  • Çok yüksek bilirubin kaşıntıya neden olabilir.

Bilirubin düşüklüğü neden olur?

Antibiyotikler, doğum kontrol hapları, uyku hapları ve nöbet ilaçları dahil olmak üzere bazı ilaçlar bilirubin seviyenizi düşürebilir. Ancak düşük seviye endişe edilecek bir durum değildir. Çok fazla kafein tüketmek de bilirubin düşüklüğüne neden olabilir.

Bilirubin düşüklüğü belirtileri neler?

Düşük bilirubin genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz.

Direkt bilirubin nedir?

Direkt bilirubin karaciğerde işlendikten sonra oluşan suda çözünen türdür. Direkt bilirubin karaciğere ulaştığında ve kimyasal bir değişime uğradığında meydana gelen bilirubindir. Dışkı yoluyla atılmadan önce bağırsaklara gider.

İndirekt bilirubin nedir?

İndirekt bilirubin ise hemoglobin yıkımından hemen sonra oluşan, suda çözünmeyen türdür. Kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıyla oluşur. Kandan karaciğere gider.

Total bilirubin nedir?

Total bilirubin, kan dolaşımındaki tüm bilirubin miktarıdır. 18 yaş üstü yetişkinlerde normal toplam bilirubin desilitre kan başına 1,2 miligrama (mg/dl) kadar çıkabilir. 18 yaş altı kişilerde normal seviye 1 mg/dl olacaktır. Direkt bilirubin için normal sonuçlar 0,3 mg/dl'den az olmalıdır. Yenidoğanlarda normal bilirubin seviyeleri 12 mg/dl'ye kadar ulaşabilir.

Bilirubin normal değeri nedir?

Bilirubin değerleri idrar veya kan tahlili ile anlaşılabilir. Kan tahlili yapıldığında, toplam bilirubin için normal aralık 3,4 ila 20,0 mikromol/L'dir (0,2 ila 1,2 mg/dL). Cilt veya göz akı sararmaya başladığında, kanda çok fazla bilirubin olduğu anlamına gelir. Bu, karaciğer, safra kesesi veya kanda bir sorun olduğunun bir göstergesi olabilir ve doktora başvurulması gerekmektedir.

İç Hastalıkları
Oluşturma: 20.05.2025 13:04
Son Güncelleme: 20.05.2025 13:14
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler olur? Sigara nasıl bırakılır? Sıcak havada neden uyku gelir? Sıcak havada uyuyamayanlar için öneriler neler? Tatilde neden ishal olunur? Tatilde ishale ne iyi gelir? Uçak yolculuğunda kulak tıkanması neden olur? Uçakta kulak tıkacı işe yarıyor mu? Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Epsom tuzu nedir? Epsom tuzu nasıl kullanılır? Brokolinin faydaları neler? Ekinezya çayının faydaları neler? Ekinezya nasıl tüketilmeli? Emziren anne rezene çayı içerse ne olur? 9 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? 9 hafta bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Diş beyazlatma nedir? Evde diş beyazlatma teknikleri neler? Su toplamış yanığa ne iyi gelir? Yanık izi nasıl geçer? Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi nasıl anlaşılır? Laktoz içeren besinler nelerdir? Laktoz en çok hangi besinlerde var? Lahananın faydaları neler? Lahana hangi hastalıklara iyi gelir? Kara mürver nedir, neye iyi gelir? Kara mürverin faydaları nelerdir? Çam fıstığı neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Frenk üzümü nedir, ne işe yarar? Frenk üzümünün faydaları nelerdir? Kaya koruğu neye iyi gelir? Kaya koruğunun faydaları nelerdir? KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Tümünü Görüntüle