Eris varyantı, COVID-19'un Omicron varyantının bir alt türüdür. İlk olarak Şubat 2023'te Güney Afrika'da tespit edilen bu varyantın daha bulaşıcı ve aşıya daha dirençli olduğu düşünülüyor. Şu anda Eris'in diğer varyantlara kıyasla toplum sağlığı için daha büyük bir tehdit oluşturduğuna dair bir belirti yok. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) EG.5'i artan hastalık şiddetiyle ilişkilendiren herhangi bir kanıt tespit edemedi. Eris, COVID-19'a neden olan diğer virüsler gibi tat veya koku kaybı, öksürük, ateş, titreme, nefes darlığı, yorgunluk, vücut ağrıları ve baş ağrılarına yol açabilir. En fazla risk altında olanlar arasında yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ve kronik hastalıkları olanlar bulunur.
Eris varyantı nedir?
COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün baskın suşlarından EG.5 veya Eris varyantı, üst solunum yollarını COVID-19 vakalarının neredeyse dörtte birini oluşturur. Eris alt solunum yolu semptomlarının aksine burun akıntısı, boğaz ağrısı ve diğer soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olur. 65 yaş üstü veya zayıf bağışıklık sistemine sahip kişilerde, virüsün alt solunum yoluna geçerek ciddi hastalığa neden olma riski daha yüksektir.
Eris varyantı belirtileri nelerdir?
Eris enfeksiyonunun belirtileri soğuk algınlığına benzer. COVID-19 varyantları üst solunum yollarını etkiler. Belirtiler soğuk algınlığına benzer ve iki haftaya kadar sürebilir ve hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Ciddi hastalık riski daha yüksek olanlar arasında bebekler, 65 yaş üstü kişiler ve bağışıklık sistemi zayıf olan herkes bulunur.
Başlıca Eris varyantı belirtileri şöyle sıralanabilir:
Ateş.
Öksürük.
Tükenmişlik
Kas ağrısı.
Baş ağrısı.
Boğaz ağrısı.
Tat ve koku kaybı.
Burun tıkanıklığı.
Nefes darlığı.
Eris virüsü nasıl iyileşir?
Eris varyantına karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi önemlidir. Bağışıklık sistemi, vücudumuzun mikroorganizmalara karşı savaşmasını sağlayan bir sistemdir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı bir beslenmenin önemi büyüktür.
Sağlıklı beslenmenin temelleri şunlardır:
Bol miktarda meyve ve sebze yiyin. Meyve ve sebzeler vitamin, mineral ve antioksidan açısından zengindir.
Tam tahıllı besinler tüketin. Tam tahıllar kompleks karbonhidratlar, lif ve vitaminler açısından zengindir. Baklagiller protein, lif ve vitaminler açısından zengindir. Bu besinler bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur.
Yağsız protein kaynakları tüketin. Yağsız protein kaynakları kas dokusunu korumaya ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur. Bu besinler bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur.
Bol su için. Vücudunuzun düzgün çalışması için su olmazsa olmazdır.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için dikkat etmeniz gereken besinler şunlardır:
C Vitamini
Portakal, greyfurt, limon, kivi, çilek, brokoli, biber ve lahana.
D Vitamini
Balık, yumurta sarısı, mantar ve süt ürünleri.
A Vitamini
Havuç, tatlı patates, balkabağı, ıspanak ve brokoli.
E Vitamini
Fındık, badem, ayçiçeği çekirdeği, zeytinyağı ve avokado.
Çinko
Kırmızı et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar.
Bağışıklık sistemi zayıf olanlar şunları yapabilir:
Daha fazla meyve ve sebze yiyin.
Tam tahıllar, baklagiller ve yağsız protein kaynakları tüketin.
Sağlıklı yağlar tüketin.
Bol su için.
Yeterince uyuyun.
Stresi azaltın.
Sigara içmeyin ve alkol tüketimini sınırlayın.
Virüsten korunmak için şu önlemleri alabilirsiniz:
Ellerinizi sık sık yıkayın.
Kalabalık ortamlardan kaçının.
Açık havada temiz hava alın.
Bulunduğunuz ortamı bol bol havalandırın.
Eris varyantının kuluçka süresi nedir?
COVID-19 iki ila 14 gün (omikron ve alt varyantları için ortalama üç ila dört gün).
Eris varyantı ne kadar bulaşıcı?
Eris varyantının Omicron varyantı kadar bulaşıcı olduğu düşünülüyor. Bu yüzden, insanların kapalı alanlarda mümkün olduğunca N95 maskeleri takmaları ve sosyal mesafeyi korumaları halen çok önemli.