SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Evlilik için hangi kan grupları uyuşmaz? Evlilikte kan uyuşmazlığı tablosu…



Evlilik için hangi kan grupları uyuşmaz? Evlilikte kan uyuşmazlığı tablosu…

Evlilik için kan grubu uyumluluğu, hamilelik sırasında olası Rh faktörü uyumsuzluğuyla sınırlıdır. Anne adayı ve baba adayının her ikisi de Rh faktörü için pozitif veya negatif olmadığında buna Rh uyuşmazlığı denir. Rh negatif bir kadın ve Rh pozitif bir erkek bir bebek sahibi olursa, fetüs babadan geçişle Rh pozitif kana sahip olabilir. (Rh negatif bir anne ve Rh pozitif bir babadan olan çocukların yaklaşık yarısı Rh pozitif olacaktır.) Rh uyumsuzluğu genellikle annenin ilk gebeliğiyse sorun teşkil etmez. Bunun nedeni, bebeğin kanının gebelik sırasında normalde annenin dolaşım sistemine girmemesidir. Doğum sırasında annenin ve bebeğin kanı karışabilir. Bu gerçekleşirse, annenin vücudu Rh proteinini yabancı bir madde olarak tanır. Daha sonra Rh proteinine karşı antikorlar (yabancı hücreler vücuda girdiğinde koruyucu görevi gören proteinler) üretmeye başlayabilir. Rh negatif hamile kadınlar, antikor üretimine başka şekillerde de neden olabilecek Rh proteinine maruz kalabilirler. Bunlar şunları içerir: Rh pozitif kan nakli, düşük ve dış gebelik.

Rh antikorları annenin ikinci veya sonraki gebeliklerine kadar zararsızdır. Eğer bir daha Rh pozitif bir çocuk taşıyorsa, Rh antikorları bebeğin kan hücrelerinin yüzeyindeki Rh proteinlerini yabancı olarak tanıyacaktır. Antikorları bebeğin kan dolaşımına geçecek ve bu hücrelere saldıracaktır. Bu, bebeğin kırmızı kan hücrelerinin şişmesine ve yırtılmasına neden olabilir. Bu, yenidoğanın hemolitik veya Rh hastalığı olarak bilinir. Bir bebeğin kan sayımının çok düşük olmasına neden olabilir.

Evlilik için hangi kan grupları uyuşmaz?

Kan grubu, sağlıklı ve mutlu bir evliliğe sahip olma ve bunu sürdürme konusunda olası herhangi bir etkiye sahip değildir. Eğer evlendiğiniz kişiden çocuk sahibi olmak istiyorsanız, kan uyumluluğu konusunda bazı endişeler yaşamanız olasıdır. Ancak hamilelik sırasında bu riskleri ortadan kaldırmaya yardımcı olabilecek seçenekler vardır. Herkesin bir kan grubu vardır. Dört ana kan grubu vardır: A, B, 0 ve AB. Bu gruplar, öncelikle bağışıklık tepkisini uyarabilen antijenlerin varlığı veya yokluğuna göre farklılık gösterir.

Bu dört gruba ek olarak, her grupta mevcut (+) veya mevcut olmayan (-) Rh faktörü adı verilen bir protein bulunur. Bu, kan gruplarını sekiz yaygın türe daha fazla tanımlar. Bunlar ise;  A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+ ve  AB-. Kan grubu kalıtımsaldır ve bu doğumdan önce belirlenir. Kan grubu hayatın ilerleyen zamanlarında değiştirilemez.

Kan grubundaki uyum, yalnızca her iki partnerin de biyolojik ebeveyn olduğu bir hamilelik söz konusuysa çiftler için bir endişe kaynağıdır. Bunun nedeni RH faktörüdür. Rh faktörü kalıtsal bir proteindir, bu nedenle Rh negatif (-) veya Rh pozitif (+) olmak ebeveynler tarafından belirlenir. En yaygın tür Rh pozitiftir. Rh pozitif veya negatif olmak genellikle sağlık açısından risk teşkil etmez, ancak hamileliğinizi etkileyebilir. Rh negatif kadın ve Rh pozitif erkek arasında evlilikten kaçınılmalıdır.

Evlilikte kan uyuşmazlığı tablosu

Anne adayı Rh (–)  iken baba adayı Rh (+) olduğunda kan uyuşmazlığı meydana gelir. Özellikle ilk bebek Rh+ ise sorun oluşmaz.

Evlilik için kan grubu eşleştirme tablosu

Kan grubu Kan verebileceğiniz kişiler Kan alabilir
Kan grubu A olan eş Kan grubu A veya AB olan eş Kan grubu A veya O olan eş
B kan grubuna sahip eş Kan grubu B veya AB olan eş Kan grubu B veya O olan eş
Kan grubu AB olan eş Kan grubu AB olan tek eş Kan gruplarından herhangi biriyle (A, B, AB ve 0) eş
Kan grubu O olan eş Kan gruplarından herhangi birine (A, B, AB veya O) sahip eş Sadece O kan grubuna sahip eş

Daha detaylı açıklamak gerekirse:

  • Kan grubu A olan bir kişi, kan grubu B olan bir partnere kan veremez veya ondan kan alamaz.
  • Kan grubu B olan bir kişi, kan grubu A olan bir partnere kan veremez veya ondan kan alamaz.
  • Kan grubu AB olan bir kişi, başka bir kan grubuna ait olan bir eşe kan veremez ancak ondan kan alabilir.
  • Kan grubu 0 olan bir kişi, eşinin kan grubundan bağımsız olarak eşine kan bağışında bulunabilir ancak kendisi de 0 kan grubuna ait olmadığı sürece eşinden kan kabul edemez.

Evlilikte kan uyuşmazlığı bebeğe zarar verir mi?

Rh uyumsuzluğu, antikorlar gelişmeden önce tedavi görürseniz sorunlara yol açmayabilir. Ancak tedavi edilmezse, durum tehlikeli gebelik komplikasyonlarına ve yenidoğanın hemolitik hastalığı (HDN) gibi fetal durumlara yol açabilir. 

Evlenecek çiftlerde kan uyuşmazlığı varsa ne yapmalı?

Kan uyuşmazlığının tedavisinde yapılacak en etkili yöntem kan uyuşmazlığı iğnesidir. Anti immunoglobulin adlı bu iğne gebeliğin 28. haftasında yapılır. Bebeğin kanı Rh negatif ise doğumdan sonra ikinci bir doza ihtiyaç yoktur.

Kan uyuşmazlığı olanların çocuğu olur mu?

Genellikle çocuk sahibi olmayı planlarken, doktor hamilelik sırasında herhangi bir risk olup olmadığına karar vermek için her iki ebeveynin kan gruplarına bakar. Genellikle endişelenecek bir şey yoktur, ancak, anne Rh- ve bebek Rh+ olduğunda sorunlar ortaya çıkabilir. Kan grubundaki bu uyumsuzluk genellikle Rh uyumsuzluğu olarak adlandırılır. Bu uyumsuzluk ilk gebelikte herhangi bir soruna yol açmaz. Ancak sonraki gebeliklerde sorunlara yol açabilir.

Rh uyuşmazlığı

Doğum sırasında anne ve bebeğin kanı karışacaktır. Rh- olan bir annede, bağışıklık sistemi bebeğin kanındaki Rh+'ı tanımayacaktır. Annenin bağışıklık sistemi bunların kesinlikle kendisine ait olmadığını düşünecektir; çünkü, kendi kan hücrelerinde Rh yoktur! Doğumdan sonra Rh- annenin bağışıklık sistemi, gelecekte gördükleri tüm Rh+ kanlara saldıracak antikorlar üretecektir. Annenin bu antikorları üretmesi biraz zaman alır, bu nedenle bu antikorlar genellikle ilk gebelikte sorun olmaz. Ancak gelecekteki gebeliklerde, annenin bağışıklık sistemi herhangi bir Rh proteini görürse, yabancı istilacılar gibi muamele görür! Annenin kendi doğmamış bebeğininkiler de dahil olmak üzere herhangi bir Rh+ kan hücresine saldırır. Buna yenidoğanın Rh hastalığı denir.

Rh uyumsuzluğu riski varsa, doktorlar hamilelik sırasında bir dizi Anti immunoglobulin aşısı yapacaktır. İlki hamileliğin 28. haftasında, diğeri ise doğumdan hemen sonra yapılır. Bu aşılar annenin bağışıklık sisteminin bebeğe zarar vermesini önler. Temel olarak, anti immunoglobulin bebekten salınan tüm Rh+ hücrelerini emer. Bu hücreler mevcut olmadığında, annenin bağışıklık sistemi bebeğin kan hücrelerine saldıran antikorları geliştirmez. Böylelikle doğmamış bebeğin kan hücreleri korunur.

ABO uyuşmazlığı

Rh uyuşmazlığının aksine, hamilelikte ABO uyuşmazlığı nadiren sorun yaratır; hatta annenin ABO grubu bebeğin ABO grubuyla uyuşmasa bile. Annenin kan grubu O ve bebeğin kan grubu A, B veya AB olduğunda, annenin bağışıklık sistemi bebeğin kanını yabancı olarak algılayacaktır. Annenin bağışıklık sistemi daha sonra Rh uyumsuzluğunda olduğu gibi bebeğin kan hücrelerinin ABO grubuna saldıran özel antikorlar üretecektir. Ancak bu antikorlar, Rh proteinlerine saldıran antikorlardan farklıdır. Bu ABO grubu antikorlar plasenta bariyerini geçip bebeğin kanına giremeyecek kadar büyüktür. ABO uyumsuzluğundan kaynaklanan sorunlar yalnızca doğumdan sonra ortaya çıkar. Ve sorun olduğu nadir doğumlarda bile doktorlar kan nakli yapabilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum
Oluşturma: 11.04.2025 10:06
Son Güncelleme: 11.04.2025 11:06
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Doğum kontrol hapı nedir, nasıl korur? İlk kez doğum kontrol hapı nasıl kullanılır? Rota virüsü belirtileri nelerdir? Rota virüsünün geçtiğini nasıl anlarız? Gaz yapan yiyecekler nelerdir? En çok ne gaz yapar? Bromelain hangi hastalıklar için kullanılır? Kilo verdiren bromelain hangi durumlarda kullanılır? Baş dönmesi neyin belirtisi olabilir? Baş dönmesi için ne yapılmalı? Maydanoz kürü nelere iyi gelir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? Düzenli yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoga nedir ne işe yarar? Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi organlara iyi gelir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı nereye vurur? Göze iyi gelen besinler nelerdir? Gözün daha iyi görmesi için ne yemeli? Kırmızılahananın faydaları nelerdir? Sirkeli lahana neye fayda eder? Kolun uyuşması neyin belirtisidir? Kol uyuşması ne zaman tehlikeli? Anti HBs yüksekliği ne anlama gelir? Anti HBs değeri kaç olmalı? Steroid nedir? Steroid ne işe yarar? Laktoz intoleransı testi nedir? Laktoz hassasiyeti belirtileri nelerdir? K2 vitamini nelerde var? K2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Otizm nedir? Otizm teşhisi nasıl konur? Antiviral ilaç nelerdir? Antiviral ilaç reçetesiz satılır mı? Kan kusmak neye işaret eder? Ağızdan gelen kan tehlikeli midir? Tahin neye iyi gelir? Aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir? Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nasıl yenilir? Siyah çayın faydaları nelerdir? Çayın zararları nelerdir? Su orucu nasıl yapılır? Su orucu kilo verdirir mi? Çarkıfelek meyvesinin tadı nasıl? Çarkıfelek ve Passiflora aynı mı? Tahtakurusu ısırığı belirtileri nelerdir? Tahtakurusu ısırığına ne iyi gelir? Öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Öksürüğe karşı en etkili doğal çözümler… Huzursuz bacak sendromu: Nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik neye iyi gelir? Beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirke nerelerde kullanılır? Anti TPO nedir? Anti TPO yüksekliği nasıl düşürülür? Tümünü Görüntüle