Kasık ağrısı, üst uyluğunuzun iç kısmıyla karnınızın birleştiği yer olan kasıklarınızda oluşan rahatsızlıktır. Pratikte, kasık bölgesindeki ağrı çok sayıda yerel dokudan (kemikler, bağlar, kıkırdak, tendonlar ve kaslar) kaynaklanabilir.
Kasık ağrısının nasıl oluştuğunun belirlenmesi de tanı için önemlidir. Ağrı, yürüme veya kalçanızı döndürme gibi belirli hareketleri yaptığınızda veya öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda daha da kötüleşebilir.
Kasık ağrısı neden olur?
Kasık ağrısı, karın bölgesinin bittiği ve bacakların başladığı bölgedeki rahatsızlığa işaret eder. Kadınlarda ve erkeklerde farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilir.
Kasık ağrısı, kas zorlanmalarından, kalça artritine kadar çeşitli sorunlardan kaynaklanabilir. Kasık ağrısı şiddetliyse, sürekliyse, morarma veya şişlikle birlikteyse veya önemli bir yaralanmayı takip ediyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
Kasık ağrısının başlıca nedenleri şöyle sıralanabilir;
Kaslarda gerilme
Spor ya da günlük fazla aktiviteye dayalı kas zorlaması ağrı yapabilir. Kasık zorlanması veya kasık kasının çekilmesi, iç uyluk kasları çok fazla gerildiğinde veya yırtıldığında meydana gelir.
Kasık fıtığı
Kasık fıtığı, yağ dokusu veya bağırsakların karın duvarındaki zayıf bir noktadan dışarı çıkmasıyla kasık ağrısına neden olabilir.
Böbrek taşı
Böbrekte oluşan taşın idrar yolu ile atılması durumunda kasıklara yayılan ağrı görülebilir. Aslında ağrı genellikle kaburgalar ve kalçalar arasında veya alt karında hissedilir.
Kalça osteoartriti
Uyluk kemiğinin üst kısmı ile pelvis arasında bulunan kalça eklemi, pürüzsüz yüzeyi aşındığında artrit geliştirebilir.
Kalça kırığı ya da yırtığı
Düşme ya da darbe sonucu üst uyluk kemiğindeki bir kırık meydana gelebilir. Yırtık ise genellikle belirli hareketler sırasında hissedilen kasık veya kalçada keskin bir ağrıya sebep olabilir.
Prostatit (Prostat iltihabı)
Bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle akut olabilir ancak çoğunlukla kroniktir. Ağrı genelde idrar yaparken ortaya çıkabilir.
Varikosel
Varikosel, skrotumu içeren genişlemiş (varisli) damar topluluğudur. Varikosel sebebiyle kasıkta görülen ağrı genelde hafif ya da zonklama şeklinde görülür.
Endometriozis
Rahmi kaplayan endometrial doku özellikle adet dönemlerinde ya da öncesinde kramp şeklinde kasık ağrısına neden olabilir.
İrritabl Bağırsak Sendromu
Kasık ağrısı kalın bağırsak fonksiyonunu etkileyen ve sindirim sorunlarına neden olan bir gastrointestinal bozukluk olan IBS'nin baskın bir belirtisidir.
Apandisit
Apandisit, apendiksin iltihaplanmasıdır. Ağrı karnın sağ alt kısmına, kalça ve kasıkların hemen üstüne kadar uzanır.
Kadınlarda kasık ağrısı
Kadınlarda kasık ağrısı genellikle kas zorlanmasından kaynaklanır. Ancak regli dönemi, yumurtalık kistleri, idrar yolu enfeksiyonu, hamilelik, apandisit, böbrek taşları ile de ilişkili olabilir.
Erkeklerde kasık ağrısı
Erkeklerde kasık ağrısı bacakta kas, tendon veya bağ çekilmesi, kasık fıtığı ya da kalça ekleminde bir hastalıktan dolayı gelişebilir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu, prostatit, böbrek taşı, testis iltihabı, bağırsak iltihabı, irritabl bağırsak sendromu gibi sebeplere de dayanabilir. Doğru teşhis için kasık ağrısını mutlaka bir doktor değerlendirmelidir. Fıtıklar herkesi etkileyebilir, ancak yaşlandıkça riskiniz artar. Erkeklerin, kadınlara göre kasık fıtığı geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Kasık ağrısı neyin belirtisi olabilir?
Kasık ağrısı, fıtık, kalça artiriti, idrar yolu enfeksiyonu, irritabl bağırsak sendromu, yumurtalık kistleri gibi sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Kasık ağrısı nadiren apandisit gibi acil müdahale gerektiren bir sorunun göstergesidir.
Kasık ağrısı ne zaman tehlikeli olur?
Kasık ağrısına eşlik eden, bulantı kusma ve ateş varsa vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Tekrarlayan kasık ağrısı atakları veya zamanla kötüleşen ağrı, altta yatan bir kalça sorununun sonucu olabilir.
Kasık ağrısı yumurtlama belirtisi mi?
Kadınlarda yumurtlama döneminde yaşanan ağrı, genişleyen yumurtalığın pelvisteki bitişik duyusal sinirlere baskı yapması nedeniyle oluşur. Yumurtlama ağrısı, alt karında her iki tarafta görülür. Yumurtlama genellikle adet olduktan 14 gün içinde (28 günlük döngüde) gerçekleşir.
Geçmeyen kasık ağrısına ne sebep olabilir?
İnflamatuar hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşları, yumurtalık kisti, apandisit gibi sorunlara bağlı gelişen kasık ağrısı uzun süreli olabilir.
Kasık ağrısına ne iyi gelir?
Sıcak ya da soğuk kompres.
Ağrı kesici.
Kilo vermek (ideal kiloda olmak eklemlerdeki yükü azaltır).
Fizik tedavi.
Hafif egzersizler.