Ada çayı, kekik, lavanta, biberiye, kekik ve fesleğenle aynı aileye ait, Akdeniz'e özgü, tüylü ve beyazımtırak yaprakları olan güzel kokulu bir bitkidir. Ada çayının potansiyel faydaları arasında antioksidan bakımından zengin olması, beyin fonksiyonlarına yardımcı olması ve kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürmesi yer alır.
Ada çayı, kanser gibi ciddi sağlık sorunları riskini azaltmaya yardımcı olan birkaç antioksidanın yanı sıra A ve C vitaminleri içerir. Ayrıca, vücudun kan pıhtılaşmasına yardımcı olan K vitamini açısından da zengindir. Ada çayı genellikle küçük miktarlarda alındığından, çok fazla kalori olmadan yüksek miktarda besin sağlar.
Ada çayı K vitamini açısından oldukça zengindir ve aynı zamanda magnezyum, çinko ve bakır gibi hayati mineralleri de içerir.
Ada çayının sağlık açısından başka faydaları da olabilir. Bunlar:
Antioksidanlar, hücrelere zarar vererek kansere yol açabilen serbest radikal moleküllerle savaşmaya yardımcı olur. Ada çayı ayrıca antioksidan A, C ve E vitaminlerini ve bir başka antioksidan türü olan 160'tan fazla polifenol türü içerir.
Ada çayının ağız içi yaraları ve diş eti iltihaplanmasını ortadan kaldırmaya yardımcı olan antimikrobiyal etkileri vardır. Ada çayı bazlı bir gargara, çürük oluşturan streptococcus mutans bakterisini yok edebilir.
Vücut, menopoz sırasında östrojen seviyelerinde doğal olarak bir düşüş yaşar. Bu düşüş, sıcak basması, aşırı terleme, vajinal kuruluk ve sinirlilik gibi yan etkilere neden olur. Ada çayı, bu semptomları azaltmak için geleneksel bir ilaç olarak kullanılır.
Ada çayı yaprakları geleneksel tıpta diyabet tedavisinde kullanılır.
Ada çayının bilişsel işlevi (hafıza, dikkat ve problem çözme gibi beyin becerileri) destekleme potansiyeli olabilir.
Ada çayının balgam söktürücü özelliği, öksürük tedavisinde destekleyicidir.
Ada çayı düzenli olarak tüketildiğinde, karaciğerdeki toksinlerin temizlenmesine ve vücudun zararlı maddelerden arındırılmasına yardımcı olur.
Diş sağlığı, boğaz ağrısı, beyin fonksiyonlarını geliştirmeye, diyabet ve yüksek kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca stres azaltıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Sinirsel baş ağrılarını hafifletir, içeriğinde bulunan C vitamini, bağışıklık sistemine katkıda bulunur.
Bir bardak kaynamış suyun içerisine 1 yemek kaşığı ada çayı yaprağı ilave edin. Yaprakları istediğiniz kıvama gelene kadar (yaklaşık 5 ila 8 dakika) demlenmeye bırakın ve ardından çayı süzüp için.
Ada çayı yaprağı veya yağının uzun süreli kullanımı veya büyük miktarlarda alınması huzursuzluk, kusma, baş dönmesi, hızlı kalp atışı, titreme, nöbetler ve böbrek hasarına neden olabilir. Ayrıca hırıltıya da yol açabilir. Esansiyel yağın 12 damla veya daha fazlasının yutulması toksik bir doz olarak kabul edilir.
Nöbet bozukluğunuz varsa, adaçayını normalde yiyeceklerde bulunan miktarlardan daha yüksek miktarlarda almayın. Ada çayı yağı tuyon açısından zengindir ve zararlı etkilerinden dolayı hamilelerin kullanmaları tavsiye edilmez. Ayrıca yüksek tansiyon hastaları veya belirli kronik rahatsızlıkları olanların ada çayı tüketmemesi gerekir.
Ada çayı yüksek dozlarda veya uzun süre alındığında muhtemelen güvenli değildir. Yanlış ve fazla kullanıldığında istenmeyen bazı durumlar yaşanmasına neden olabilir. Örneğin; idrar söktürücü özelliğinden dolayı aşırı kullanımı böbreklere zarar verir. Yine aşırı tüketiminde kan basıncını yükseltebilir.
Karayılan otu, papatya, maydanoz, tarçın, biberiye, rezene, kekik, kimyon ve ada çayı gibi bitki çayları adet söktürücü özelliklere sahiptir.
Ada çayı (Salvia officinalis), tüyon adı verilen bir kimyasal içerir. Çok fazla tüyon nöbetlere neden olabilir. Ayrıca karaciğere ve sinir sistemine zarar verebilir. Ada çayını hamilelik sırasında kullanmak güvenli olmayabilir çünkü bileşeni olan tuyon zararlı etkilere sahip olabilir.